Kruopos – ne tik tradicinei pusryčių košei (receptai)

  • Teksto dydis:

Košės – sveikas, sotus, o jei nepašykštėsite išmonės, dar ir labai skanus maistas. Tačiau neregėtai didelė kruopų įvairovė skatina kulinariniams eksperimentams. "Salotos, sriubos, troškiniai, kotletai, įvairūs apkepai, vištos ar žuvies įdaras, pyragai ir desertai – kruopos tinka labai įvairiems patiekalams", – tikina maisto specialistė Inga Pupelienė.

Salotos su kuskuso kruopomis

1 raudonos paprikos,

1 geltonos paprikos,

160 g kuskuso kruopų,

600 g daržovių sultinio,

40 g anakardžių riešutų,

60 g gražgarsčių salotų.

Padažas

2 šaukštai alyvuogių aliejaus,

2 šaukšteliai garstyčių.

Nedideliame aliejaus kiekyje pakepinkite kubeliais supjaustytas paprikas. Kepkite, kol suminkštės, bet neiškeps iki galo – apie 5–7 min. Tuomet suberkite kuskuso kruopas ir kepkite nuolat maišant. Po 4–5 min. supilkite karštą daržovių sultinį, išmaišykite, uždenkite dangčiu ir troškinkite ant nedidelės kaitros iki kruopos išbrinks ir sugers visą sultinį. Troškinį sudėkite į plokščią dubenį, ant viršaus suberkite riešutus, susmulkintas gražgarstes, apšlakstykite aliejumi, garstyčiomis ir viską atsargiai išmaišykite.

Grikių kotletai

140 g grikių,

4 šaukštų grikių miltų,

2 kiaušiniai,

2 nedidelės morkos,

2 nedideli svogūnai,

druskos,

pipirų,

aliejaus daržovėms ir kotletams kepti.

Grikius išvirkite ir atvėsinkite. Smulkiai supjaustytus svogūnus pakepinkite nedideliame kiekyje aliejaus. Kai jie pasidarys skaidrus, suberkite smulkiai tarkuotas morkas ir kepkite iki daržovės suminkštės. Į grikius sudėkite pakepintas daržoves, miltus, įmuškite kiaušinius, įberkite prieskonių ir paruoškite masę kotletams. Jei masė biri, dar įberkite miltų. Formuokite norimo dydžio kotletus ir apkepkite nedideliame aliejaus kiekyje, kol gražiai paruduos.

 

Žuvies apkepas su kukurūzų kruopomis

1 kg žuvies filė,

1 stiklinė kukurūzų kruopų,

2 stiklinės vandens,

1 stiklinė riebios grietinėlės,

2 svogūnai,

3 skiltelės česnako,

70 g mocarelos ar kieto sūrio,

druskos, pipirų, rozmarino,

aliejaus.

Žuvies filė supjaustykite gabaliukais, kruopas perplaukite, svogūnus ir česnakus susmulkinkite. Kruopas tolygiu sluoksniu paskleiskite ant aliejumi ištepto kepimo formos dugno, sudėkite žuvį, ant jos paskleiskite svogūnus ir česnakus, pabarstykite prieskoniais ir viską užpilkite su vandeniu sumaišyta grietinėle. Apkepą kepkite 30 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje, tada viršų apklokite mocarelos sūrio griežinėliais arba tarkuotu kietu sūriu ir kepkite iki sūris išsilydys bei gražiai apskrus.

Perlinių kruopų sriuba su grybais

670 g pievagrybių,

30 g džiovintų baravykų,

1 stiklinė perlinių kruopų,

1 bulvė,

1 svogūnas,

2 morkos,

2 stiklinės jaunų špinatų,

3 šaukštai aliejaus,

8 stiklinės karšto vandens,

1 skiltelė česnako,

druskos, pipirų,

kelios šakelės šviežių krapų ir petražolių,

3 lauro lapeliai.

Perlines kruopas mirkykite per naktį. Atskirai kelioms valandoms užmerkite baravykus, paskui apvirkite vandenyje (dvi stiklinės) ir atvėsinkite, nuoviro neišpilkite. Pievagrybius supjaustykite kubeliais, jei nedideli – plonomis plokštelėmis, susmulkinkite visas daržoves ir išvirtus baravykus. Puode įkaitinkite aliejų. Jame pakepinkite svogūną ir česnaką, paskui sudėkite morkas, bulves, pakepinkite 5 min., o tada sudėkite baravykus, perlines kruopas, prieskonius, supilkite grybų nuovirą, įpilkite karšto vandens ir virkite 50 min. arba iki kruopos ir bulvės išvirs. Virimo pabaigoje suberkite špinatus, sriubą pagardinkite žalumynais.

Sago kruopų apkepas

1 stiklinė sago kruopų,

2 stiklinės natūralaus arba kokosų, migdolų pieno,

4 kiaušiniai,

60 g cukraus,

30 g sviesto,

2 šaukštai maltų džiūvėsėlių,

druskos,

riebalų kepimo formai ištepti.

Sago kruopas perplaukite, užpilkite verdančiu pienu, išvirkite ir atvėsinkite. Kol jos dar šiltos, įmaišykite sviestą. Atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių. Juos išsukite su cukrumi ir sudėkite į kruopas. Baltymus išplakite su trupučiu druskos iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į kruopas. Kepimo formą ištepkite sviestu ar aliejumi, pabarstykite džiūvėsėliais, sukrėskite ir išlyginkite tešlą. Apkepą kepkite 25–30 min. arba iki gražiai parus 180 °C orkaitėje.

Šalavijo sėklų (chia) pudingas

50 g sėklų,

254 ml riešutų pieno,

2 šaukšteliai klevų sirupo,

1,5 šaukštelio žaliosios arbatos mačia miltelių.

Sumaišykite visus produktus, sandariai uždarykite ir palikite per naktį, kad išbrinktų sėklos. Pudingą patiekite su įvairiomis šviežiomis ar šaldytomis uogomis, vaisiais, granola, jį skanu valgyti net su grikių koše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Algirdas Venalis

Algirdas Venalis portretas
Jusu straipsnio ribose yra idetas intarpas apie stebuklinga tepala ,isgydanti sunkias sanariu ligas per 2men. Tai yra melas ,o tepala reklamuojantis dr.-sukcius.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių