Konditerijos meistrui A. Gadžijevui geriausias sumuštinis – pyragas su šokoladu

  • Teksto dydis:

Italas, kulinaras Gian Luca Demarco apie kavą gali pasakoti ilgai ir yra jai ypatingai išrankus.

TV3 laidoje „Gardu Gardu“, rodomoje šeštadieniais 9.30 val., jis savo kolegai Ali pasiūlys paragauti naujos rūšies itališkos espreso kavos. 

Išgėrę po puodelį „energijos užtaiso“ laidos vedėjai pristatys šeštadienio ryto patiekalus. Gian Luca gamins vištienos sriubą su avokadu. Šį kartą pats italas pastebės, kad tai bus ne itališkas, o Azijos virtuvės įkvėptas patiekalas. Jis prisipažins, kad tiesiog dievina azijiečius, nes jie nesismulkina: aukšta ugnis, degimas ir rezultatas – traškios daržovės ir nuostabus skonis. Kol Ali neskubėdamas mėgausis sriuba, Gian Luca šmaikštaudamas pakvies žiūrovus pereiti prie gražiausios ir linksmiausios laidos dalies – deserto.

Konditerijos šefas Ali šį šeštadienį iškeps tikrai įspūdingą plikytos tešlos pyragą, įdarytą plikytu pieninio šokolado kremu. Tuo pačiu jis padrąsins šeimininkes būtinai jį išbandyti, o jei netyčia pritrūktų jėgų išmaišyti tešlai, pasikviesti į pagalbą savo vyrus. Pats Ali ragaudamas savo iškeptą pyragą tikins, kad tai pats geriausias sumuštinis, koks tik galėtų būti.

Plikytos tešlos pyragas, įdarytas plikytu pieninio šokolado kremu

Plikytai tešlai reikės:

125 g pieno

125 g vandens

15 g cukraus

4 g druskos

110 g sviesto supjaustyto kubeliais

 140 g miltų

 260 g kiaušinių masės (5 didelių kiaušinių)

  Migdolų drožlių

Kremui reikės:

 200 g pieno

 45 g grietinėlės

 40 g kiaušinių trynių masės (2 trynių)

 30 g cukraus

 12 g kukurūzų krakmolo

  100 g pieninio šokolado

   25 g sviesto

Gaminimas. Į puodą supilti pieną, vandenį, sudėti sviestą ir suberti cukrų bei druską. Užvirti. Nukelti nuo kaitros ir nuolat maišant suberti miltus. Gerai išmaišyti iki vientisos blizgios masės. Po truputį pilti kiaušinių masę ir nuolat maišyti, kol vėl bus vientisa masė. Jei tešla per kieta, įpilti šlakelį šilto pieno ir gerai išmaišyti. Tešla turi būti vientisa ir lengvai drimbanti nuo šaukšto ar šluotelės. Konditeriniu maišeliu ant kepimo popieriaus išpiešto žiedo sukamais judesiais formuoti apskritimo formos, tuščiavidurį pyragą. Apibarstyti migdolų drožlėmis. Jei lieka tešlos, suformuoti ant likusios vietos sausainukus. Pašauti į iki 220°C įkaitintą orkaitę ir iš karto sumažinti kaitrą iki 180°C.  Kepti 30 minučių neatidarinėjant orkaitės.

Užvirti pieną. Atskirame inde sumaišyti cukrų su kukurūzų krakmolu ir ant jų užpilti kiaušinių trynius. Gerai išmaišyti iki vientisos masės. Į ją po truputį pilti užvirusį pieną ir nuolat maišyti šluotele. Gautą masę vėl grąžinti į puodą ir pakaitinti, kol sutirštės iki kreminės konsistencijos. Gautu kremu užpilti šokoladą ir maišyti, kol jis ištirps. Tada sudėti sviestą ir vėl viską gerai išmaišyti. Kremą atvėsinti šaldytuve.

Atvėsusį pyragą perpjauti horizontaliai per pusę. Apatinę dalį pertepti kremu ir uždėti viršutinę dalį. Apibarstyti cukraus pudra. 

Vištienos ir daržovių sriuba su avokadu

Reikės:

400 g vidinės vištienos krūtinėlės filė

Pusės žaliosios citrinos

 Kubelio šviežio imbiero

 1 avokado

 Pusės mėlynojo svogūno

 1 didelės morkos

  2 didelių bulvių

  1 saliero stiebo

  Vištienos prieskonių

  Žiupsnelio druskos

  Žiupsnelio šviežiai grūstų pipirų

  Šviežio citrininio čiobrelio

Alyvuogių aliejaus marinavimui ir kepimui.

Gaminimas. Į gilesnį dubenį įpilti porą valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus, išspausti pusės žaliosios citrinos sulčių, suberti susmulkintą imbiero kubelį (1cm skersmens), įberti vištienos prieskonių pagal skonį. Viską išmaišyti ir šiuo marinatu įtrinti vištienos filė gabaliukus. Padėti pusvalandžiui į šaldytuvą.

Daržoves (išskyrus avokadą) susmulkinti šiaudeliais. Gilioje keptuvėje įkaitinti aliejų ant aukštos kaitros, įmesti neluptą česnako skiltelę, pakepinti, suberti svogūną ir salierą,  paskrudinti. Tada suberti bulves, pamaišyti, sudėti morkas ir viską gerai paskrudinti. Tada sumažinti kaitrą, užpilti verdančio vandens, kad apsemtų daržoves, įberti druskos pagal skonį ir patroškinti 10 minučių. 

Išimti iš šaldytuvo mėsą, nusausinti ir apkepti keptuvėje. Avokadą perpjauti per pusę, išimti kauliuką ir nulupti. Supjaustyti skiltelėmis išilgai. Sriubą išpilstyti į dubenėlius, uždėti ant viršaus riekelėmis pjaustytos vištienos ir avokado. Apibarstyti šviežiai grūstais pipirais ir šviežio citrininio čiobrelio lapeliais. 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
    Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai

    Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais,  pi...

  • Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
    Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas

    Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

Daugiau straipsnių