Kodėl nėra vieno baltos mišrainės recepto? Paslaptis slypi jos istorijoje

  • Teksto dydis:

Baltoji mišrainė vien Lietuvoje turi kelias, jei ne dešimtis, skirtingų variacijų, o kai kuriose užsienio šalyse šių salotų, dažnai vadinamų rusiškomis ar Olivjė, galite nė neatpažinti. Tačiau, kad ir kokias salotas valgysite, originalaus recepto nė vienos jų neprimins, kadangi jis paprasčiausiai neišliko ir visi šiandien gaminami baltosios mišrainės variantai gerokai nutolo nuo pirmtakės.

Net užsukę į parduotuvę galite rasti bent kelis skirtingus baltosios mišrainės variantus.

„Baltosios mišrainės pagrindas tarsi visiems aiškus – virtos bulvės, morkos, marinuoti agurkai, konservuoti žirneliai ir majonezas. Tačiau, ką ir kiek dėti papildomai, o gal net pakeisti, kiekvienas sprendžia pagal savo skonį: nuo kumpio, šoninės, vištienos ir lašišos, iki ridikėlių, sūrio, cukinijos, špinatų, žaliosios citrinos sulčių, jogurto, garstyčių ir kitų ingredientų. Ir tai anaiptol ne baigtinis sąrašas. Kiek lietuvių, tiek baltosios mišrainės versijų“, – šypteli „Maximos“ maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė.

Originalas – su ikrais, omaro ir fazano mėsa

Baltos mišrainės ištakos siekia dar XIX amžiaus 7 dešimtmetį. Legendinio Maskvoje įsikūrusio restorano „Ermitažas“ šefas Liusjenas Olivjė, siekdamas nustebinti turtingus to meto rusus, sukūrė patiekalą, įtraukdamas išskirtinius ir brangius ingredientus, tokius kaip omaras, ikrai, elniena, fazanas, jaučio liežuvis ir kitus. Jie buvo patiekiami kartu su bulvėmis, virtais kiaušiniais, marinuotomis daržovėmis, viską smulkiai supjausčius ir preciziškai išdėliojus lėkštėje.

Svarbiausias patiekalo ingredientas buvo paslaptingasis L. Olivjė padažas, kurį šefas visuomet ruošdavo vienas, o sudėtį saugojo kaip didžiausią paslaptį. Tiesa, kaip vėliau paaiškėjo, jis buvo labai panašus į majonezą – padažui gaminti naudotas actas, kiaušiniai, garstyčios ir alyvuogių aliejus.

Mišraine patiekalas tapo pastebėjus, kad klientai jį valgydami patys sugriauna tvarkingą konstrukciją ir viską sumaišo su padažu.

Ir nors L. Olivjė stengėsi išsaugoti unikalaus patiekalo paslaptį, to padaryti jam nepavyko. Kartą gaminimo proceso metu jam teko išeiti iš virtuvės, o šia proga pasinaudojo vienas iš jo asistentų Ivanas Ivanovas. Jis pamatė visus ingredientus ir, nors nežinojo, kokiomis proporcijomis jie naudojami, sukūrė itin panašias salotas. Palikęs „Ermitažą“ I. Ivanovas pradėjo dirbti kitame restorane, kur gamino savąją salotų versiją su ne tokiais prabangiais ingredientais, o vėliau receptą pardavė – tai dar labiau prisidėjo prie šio patiekalo populiarumo.

Retų, brangių, sezoniškų ingredientų neliko

Receptui plintant visame pasaulyje, Olivjė salotų ingredientus kiekviena šalis ir net atskiri restoranai keitė, išėmė ir pildė savo nuožiūra. Vienais atvejais tai lemdavo noras pasiūlyti kažką kitokio, ypatingo, kitais – tam tikrų ingredientų prieinamumas.

Kaip dažnai nutinka su gurmaniškais patiekalais, jiems populiarėjant žmonės atsisako retų, brangių, sezoniškų ar sunkiau paruošiamų ingredientų, kurie pakeičiami pigesnėmis ir labiau prieinamomis alternatyvomis. Todėl ir liaudyje paplitusi baltoji mišrainė vargiai primena originaliąsias Olivjė salotas.

Išsibarsčius Olivjė salotų ingredientams, kito ir patiekalo pavadinimai. Rusijoje ir kitose posovietinėse šalyse patiekalas dažniausiai vadinamas rusiškomis salotomis ir yra tapęs tradiciniu Naujųjų metų užkandžių stalo patiekalu. Italijoje tokios salotos vadinamos itališkuoju rąstu (italai baltos mišrainės turinį įvynioja į lašišą), Rumunijoje – jautienos mišraine, Danijoje – itališkomis salotomis, Lenkijoje – tiesiog daržovių salotomis.

Lietuviai salotas pakrikštijo balta mišraine, nors, pavyzdžiui, kai kurie žemaičiai jas vadina pagrabine mišraine, mat patiekalas dažnai patiekiamas per šermenų pietus.

Baltos mišrainės ruošimo gudrybės

„Maximos“ maisto gamybos ekspertė atskleidžia, jog baltą mišrainę galima paruošti daug greičiau naudojant tinkamus įrankius. „Virtas bulves, morkas ir kiaušinius baltai mišrainei galima supjaustyti itin greitai naudojant daržovių pjaustymo tinklelį. Juo naudotis itin paprasta, reikia tik švelniai tinklelyje spausti daržovę ir pjaustyti norimo dydžio kubeliais. Tiesa, šį įrankį reikėtų naudoti tik minkštoms, vandenyje ar garuose virtoms, daržovėms“, – sako B. Baratinskaitė ir prideda, kad siekiant šviežiausio ir, žinoma, skaniausio rezultato mišrainės šlapius ingredientus nuo sausų reikėtų laikyti atskirai, iki kol mišrainė bus sumaišyta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pirmyn

Pirmyn portretas
Olivje salotoms naudojo ananasus, kuriuos augino visų dvarų oranžerijose, ikrus, tetervinus, visą tą pakeitė prasčiokiški: rauginti agurkai vietoje šviežių ananasų, žirniai vietoje ikrų, šliapia dešra vietoje tetervinų, paprastas actas vietoje vyno acto, kiaušiniai naudoti tik padažui ir t.t. Be to, viskas nebuvo sumaišoma į vieną. Taigi, iš originalios mišrainės liko vien pavadinimas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių