- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Vasaros metu, esant šiltam orui, norisi ne tik dažnai atsigaivinti, bet ir skaniai, tačiau lengvai pavalgyti. „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas dalinasi netradiciniais šaltų sriubų receptais, kurie karštą vasaros dieną ne tik padės atsigaivinti, bet ir leis pasijusti sočiam.
Morkų sriuba su imbieru ir ciberžole
„Mūsų pirkėjai vis dažniau atranda pieno alternatyvą – kokosų pieną. Jame nėra laktozės, o patiekalams jis suteikia kokoso aromatą ir egzotinį skonį. Nors praėjusius keletą metų asortimentas buvo platesnis, kokosų pieno paklausa stipriai išaugo. Per kiek daugiau nei penkis šių metų mėnesius kokosų pieno paklausa išaugo net 43 proc., lyginant su tokiu pačiu laikotarpiu pernai. Tarp pirkėjų pats populiariausias 14-15 proc. riebumo 400 ml pakuotėje esantis kokosų pienas“, – sako „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.
Reikės: 2 valgomųjų šaukštų kokosų aliejaus, 2-3 mažų susmulkintų svogūnų, 1-2 skiltelių česnako, apie 2,50 cm ilgio nulupto bei sutarkuoto imbiero, žiupsnelio raudonųjų pipirų, druskos ir cinamono, 700 gramų morkų, šaukštelio maltos ciberžolės, 4 stiklinių vandens, 1/4 stiklinės kokosų pieno bei petražolių.
„Maximos“ nuotr.
Paruošimas: pakaitinkite kokosų aliejų vidutinio dydžio keptuvėje. Sudėkite svogūnus, česnakus, imbierą bei pipirus ir 1-2 minutes kepkite. Sudėkite smulkiai supjaustytas morkas, pipirus, cinamoną, ciberžolę ir kepkite dar 1-2 papildomas minutes. Supilkite vandenį ir užvirkite. Sumažinę ugnį virkite apie 25-30 minučių tol, kol morkos suminkštės. Supilkite sriubą į trintuvą ir susmulkinkite iki vientisos masės. Padėkite sriubą į šaldytuvą ir šaldykite apie 3-4 valandas. Patiekiant sriubą, papuoškite ją apšlakstydami kokosų pienu, petražolėmis bei žiupsneliu druskos ir pipirų.
Šalta avokadų sriuba su kokosų pienu
„Avokadų populiarumo augimą stebime keletą metų iš eilės. 2018 metais avokadų paklausa išaugo net ketvirtadaliu, lyginant su 2017 metais. Nuo šių metų pradžios iki dabar avokadų paklausa taip pat augo, tik kiek mažiau – apie 11 proc., lyginant su tokiu pačiu laikotarpiu 2018 m. Šiuo metu pirkėjams siūlome plačiausią avokadų asortimentą, lyginant kelių pastarųjų metų duomenis – pirkėjai patikusį gali išsirinkti net iš 7 skirtingų rūšių ir tiekėjų. Per kiek daugiau nei pirmuosius penkis šių metų mėnesius pirkėjai labiausiai pamėgo prinokusius „Ready to eat“ avokadus 2 vnt. pakuotėje – jų paklausa, lyginant su tokiu pačiu laikotarpiu pernai, išaugo daugiau nei dešimt kartų ir siekia 200 tūkst. vienetų avokadų“, – pirkėjų įpročius atskleidžia V. Drulienė.
Reikės: 2 arbatinių šaukštelių alyvuogių aliejaus, pusės smulkiai supjaustyto svogūno, keleto gabalėlių marinuotos chalapos paprikos, 2 česnako skiltelių, valgomojo šaukšto šviežių mėtų lapų, 3 nuluptų bei į aštuonias dalis supjaustytų avokadų, žiupsnelio druskos bei pipirų, 2 su puse stiklinės daržovių sultinio, 1/3 stiklinės kokosų pieno.
Paruošimas: įkaitinkite alyvuogių aliejų, jame pakepinkite svogūną bei chalapos papriką apie 7-10 minučių, sudėkite česnaką ir kepkite dar 2 minutes, įmaišykite mėtos lapelius. Avokadus su 1,5 stiklinės daržovių sultinio sudėkite į trintuvą ir gerai susmulkinkite. Supilkite likusį daržovių sultinį bei česnakų mišinį, trinkite tol, kol taps vientisa mase. Supilkite sriubą į dubenį ir maišant įpilkite kokosų pieną. Uždenkite sriubą ir laikykite šaldytuve apie 1 valandą.
Melionų gaspačas su traškiu vytintu kumpiu
„Tarp mūsų pirkėjų patys populiariausi melionai „Honey dew“, kurių pirkėjai šiemet įsigijo jau daugiau nei 460 tūkst. kilogramų, bei „Piel de sapo“ rūšių, atkeliavę iš saulėtosios Brazilijos. Pastaroji melionų rūšis pirkėjų tarpe sparčiai populiarėja, mat paklausa šiais metais, lyginant su tokiu pačiu laikotarpiu pernai, išaugo net apie 40 proc.“, – pirkėjų pasirinkimus atskleidžia komercijos vadovė.
Reikės: 2 mažų melionų, 4 vytinto kumpio griežinėlių, 4 arbatinių šaukštelių grietinės, citrinos sulčių, žiupsnelio druskos ir pipirų bei alyvuogių aliejaus.
Paruošimas: melionus supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais. „Nesvarbu, kokios rūšies melioną išsirinksite – dauguma melionų pasižymi panašiu skoniu ir tekstūra“, – sako ekspertas A. Poleninas.
Meliono gabalėlius sudėkite į trintuvą ir smulkinkite iki vientisos masės. Trintą melionų masę pagardinkite žiupsneliu druskos, pipirų bei citrinos sultimis. Vytintą kumpį pakepinkite keptuvėje tol, kol jis taps traškus. Melionų tyrę supilkite į dubenėlius, pagardinkite šaukšteliu grietinės, sutrupinkite kepintą vytintą kumpį, pabarstykite pipirais bei apšlakstykite alyvuogių aliejumi.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...