Per karantiną kavos gėrimo ritualai namuose tapo dažnesni (trys receptai)

  • Teksto dydis:

Per karantiną didelė dalis kavos gėrimo kultūros persikėlė į namus. Kavą pardavinėjantys prekybininkai spėja, kad daugelio lietuvių namuose pernai atsirado automatiniai kavos aparatai.

Prekybos tinklas „Maxima“ fiksuoja išaugusią kavos pupelių, o ypač aparatams skirtų kavos kapsulių paklausą.

„Karantinas pakeitė daugelį įprasto gyvenimo sričių – net ir kavos gėrimo ritualus. Pavyzdžiui, darbas nuotoliniu būdu žmones atskyrė nuo kavos pertraukėlių biure ar apsilankymų kavinėse, kurios yra užsidariusios. Natūralu, kad pirkėjų susidomėjimas kava išaugo ir tai ypač atspindi kavos kapsulių pardavimų rezultatai“, – teigia Ernesta Dapkienė, „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė.

Kavos aparatams skirtos kapsulės pastaraisiais metais itin populiarėja, o pernai kavos kapsulių paklausa šoktelėjo net 63 proc. Gamintojų teigimu, kapsulėje esanti kava yra apsaugota nuo šviesos, drėgmės ir sąlyčio su oru, todėl gali ilgiau išlaikyti skonines savybes. Taip pat jų augantį populiarumą lemia ir tai, kad kapsuliniai kavos aparatai yra nebrangūs.

4 proc. pernai išaugo ir kavos pupelių pardavimai, taigi kavamalės ir kavos aparatai karantino laikotarpiu lietuvių namuose 2020 metais ūžė dažniau. Tuo tarpu tirpios kavos ir kavos mišinių pernai buvo nupirkta mažiau. 

Vis dėlto kaip pastebi „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, dažniausias pirkėjų pasirinkimas pernai išliko malta kava. Šios kavos pardavimai prekybos tinkle 2020 metais pasiekė seniai regėtas aukštumas – net 8,8 mln. pakuočių, ir buvo 2 proc. didesni lyginant su užpernai.

Taisyklės, kaip tinkamai paruošti kavą

Maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė primena, jog norint mėgautis ryškaus skonio gėrimu, svarbiausia, kavą užplikyti ne verdančiu, o 90 laipsnių vandeniu – t. y. užvirus vandeniui porą minučių palaukti, kol jo temperatūra sumažės. „Kavos skonį ir aromatą lemia joje esantys natūralūs aromatiniai aliejai. Jeigu kavą užpilsite per karštu vandeniu, šie aliejai suirs – atsiras kartumas. Taip pat svarbu užplikius kavą nepulti jos maišyti šaukšteliu, o leisti iš lėto atsiskleisti skoniui, kuriuo žmonės mėgaujasi visame pasaulyje“, – dalijasi B. Baratinskaitė, siūlanti atkreipti dėmesį į perkamos kavos skrudinimo lygį. Šviesiau skrudinta kava yra švelnesnio, šiek tiek rūgštaus skonio, o gėrimas iš tamsiau skrudintų pupelių bus intensyvesnio ir kartesnio skonio.

Kad malta kava ar kavos pupelės ilgiau išlaikytų savo savybes, ekspertė pataria produktą saugoti nuo sąlyčio su deguonimi, drėgmės, karščio ir šviesos. „Kai kurie žmonės kavą laiko šaldytuve, tačiau čia – daug įvairiausių kvapų, kurie bemat įsigeria į kavą. Taip pat šaldytuve yra gana drėgna, kavos pakuotėje kaupiasi kondensatas“, – aiškina B. Baratinskaitė. Todėl, pasak jos, kavos pupeles geriau laikyti šaldiklyje padalinus jas į mažas porcijas. O maltą kavą geriausia laikyti gamintojo pakuotėje, neperpilti į dekoratyvines dėžutes.

Paprastai malta kava turi trumpesnį galiojimo terminą negu kavos pupelės, kurios vertingas aromatines ir skonines savybes išlaiko ilgiau. Baristos rekomenduoja šviežiai malti kavos pupeles kiekvienam kavos puodeliui.

„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė B. Baratinskaitė teigia, kad kavos skoniu galima mėgautis ne tik iš puodelio – ji siūlo išbandyti tris paprastus receptus ir tuo įsitikinti.

Kavos želė

Reikės:

2 puodelių juodos kavos,

pusės stiklinės vandens,

100 g balto cukraus,

2 šaukštelių rudojo cukraus,

1 šaukštelio želatinos,

200 ml grietinėlės.

Šaukšte vandens 5 minutėms užmerkite želatiną. Užvirkite pusę stiklinės vandens ir jame ištirpinkite baltą cukrų. Pasiruoštą karštą kavą sumaišykite su vandens ir cukraus sirupu, tada sudėkite išbrinkusią želatiną ir gerai išmaišykite. Palikite šiek tiek atvėsti. Atvėsusį mišinį supilkite į indelius, stiklines ar formą, kurioje patieksite želė. Padėkite į šaldytuvą bent 8 valandoms, kad sustingtų. Sustingusią želę papuoškite ir pagardinkite plakta grietinėle, pasaldinta ruduoju cukrumi.

Kavos blyneliai

Reikės:

mažo puodelio kavos (50 ml),

2 šaukštelių cukraus,

šaukšto sviesto,

pusės stiklinės pieno,

stiklinės miltų,

1 kiaušinio,

žiupsnelio druskos.

Kavoje ištirpinkite cukrų, sviestą ir druską. Leiskite atvėsti ir tada supilkite į pieną. Į mišinį supilkite 1 kiaušinio plakinį ir plakite – plakant berkite išsijotus miltus, kad susidarytų vientisa masė. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, iš tešlos formuokite blynelius ir kepkite.

Šokoladinė kava

Reikės:

2 puodelių karštos kavos,

60 ml grietinėlės,

2 šaukštų šokoladinio sirupo,

2 šaukštų cukraus,

2 cinamono lazdelių,

plaktos grietinėlės (papuošimui).

Į puodą supilkite šviežiai paruoštą juodą kavą, grietinėlę, šokoladinį sirupą ir cukrų. Pakaitinkite ant vidutinės kaitros maišydami, kol cukrus visiškai ištirps. Gėrimą supilkite į 2 puodelius, pamaišykite cinamono lazdele, papuoškite plakta grietinėle.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Med.

Med. portretas
Kam ta makleva, virškinimo sultys neviršija daug ingridentu maiste.Vienu žodžių žudote save valgydami , gerdami nepažįstamus gėrimus pakelėse.Maista jums gamina žmonės neturintys arba nupirktas sveikatos patikras.Tokia maisto ir gėrimų kokybė.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių