- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Blynai – vienas iš patiekalų, kuris daugumai asocijuojasi su vaikyste. Bulviniai, miltiniai, čirviniai, lietiniai... O kur dar įvairiausi pagardai lėkštėje, kurie, be abejonės, užglaisto visus galimus blynų netobulumus ir patiekalą kilsteli iki aukščiausios įvertinimo skalės!
Todėl sunkiai tikėtina, kad galėtume rasti jų visai nemėgstantį žmogų. Šįkart mūsų dėmesio centre – lietiniai blynai, kuriuos nėra taip paprasta iškepti kaip kad gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.
Dažniausi iššūkiai, su kuriais tenka susidurti kepant lietinius blynus, tai netolygus jų storis, „gumuliukai“ arba „lipimas“ prie keptuvės. Kaip to išvengti ir pagaminti tokius lietinius blynus, kad net išrankiausieji apsilaižytų pirštus? Pasiruoškite užrašinę ir rašymo priemonę. Jums prireiks: 2 kiaušinių, 2 valgomųjų šaukštų cukraus bei aliejaus, 4 valgomųjų šaukštų pieno, 200 gramų miltų, 400 mililitrų šalto vandens, šiek tiek druskos bei aliejaus sėkmingam kepimo procesui įgyvendinti.
Nuo ko pradėti? Visų pirma reikia sumaišyti kiaušinius, cukrų, aliejų ir pieną iki vientisos tešlos. Tešlą išmaišysite greičiau, jei į pagalbą pasitelksite plaktuvą (elektrinį plakiklį). Išmaišę šiuos produktus suberkite miltus. Tuomet tebemaišant tešlą po truputį reikia įmaišyti vandenį. Svarbu nesupilti vandens į tešlą iškart ir maišyti iki neliks „gumuliukų“. Nuo tešlos išmaišymo tiesiogiai priklauso ir tešlos kokybė bei kepimo sėkmė. Kai tešla išmaišyta, atrodytų, iki tobulumo, patartina apie pusę valandos palikti tešlą pastovėti. Praėjus bent 30 minučių blynų tešla jau paruošta kepti! Blynus kepkite ant įkaitinto aliejaus, nepamiršdami jų apversti. Pagal poreikį ir keptuvės dydį pasirinkite įrankį, kuriuo pilsite tešlą. Taip kaskart nereikės skaičiuoti pilamų keptuvėn šaukštų, o ir blynus suformuosite kiek greičiau.
Kokį įdarą rinktis? Be abejo, iš skaniausiųjų sąrašo sunku išbraukti lietinių blynų „klasiką“, t. y. lietinius blynus su bananų, varškės ar mėsos įdaru. Tačiau, jeigu norisi išbandyti naujų skonių, galima blynus įdaryti obuolių koše, įvairių uogų ir vaisių tyrėmis. Vaikų abejingais nepaliks „Nutella“ arba naminiu apelsinų džemu įdaryti blynai. Tuo tarpu esant poreikiui blynus galima įdaryti grybais, daržovėmis (pavyzdžiui, cukinija, baklažanu ar įvairiu daržovių mišiniu), taip pat ir sūriu (puikiai tinka mocarella, kepimui skirti sūriai ir kt.).
Jeigu esate, vis dėlto, labiau linkę pasilikti prie įprasto įdaro (bananai, varškė ar mėsa), taip pat galite patiekalo skoniui priduoti daugiau spalvų. Pavyzdžiui, blynus įdarytus bananais galite maišyti su cinamonu, šokoladu arba klevų sirupu. Taip pat bananinį įdarą galima paįvairinti maišant su kitais vaisiais ar uogomis. Jeigu labiausiai jus žavi lietiniai blynai su varške, išbandykite tokių įdaro derinių kaip varškė ir špinatai, varškė ir bananai, varškė ir aguonos, varškė ir lašiša. Net jeigu ir skamba netikėtai ir neįprastai, tačiau, galbūt, tai bus patiekalas, kuris nesunkiai užsitikrins vietą jūsų mėgstamiausiųjų sąraše? Galiausiai, jeigu dažniausiai valgote lietinius blynus su mėsa, išbandykite skirtingas mėsos ruošimo būdų variacijas. Galite gaminti meksikietišką aitrų įdarą su jautienos faršu, pupelėmis, pomidorais ir žalumynais. O galbūt rytus primenančią vištieną su kariu? Tereikia trupučio fantazijos ir noro eksperimentuoti.
Pagal aukščiau išvardintas idėjas nesunku pastebėti, kad lietiniai blynai gali būti naudojami tiek kaip užkandis, kaip pagrindinis patiekalas, o taip pat ir kaip desertas. Priklausomai nuo įdaro bei pateikimo lėkštėje tai taip pat gali būti ne tik kasdien džiuginantis maistas, tačiau ir įvairių švenčių proga pateikiamas patiekalas į svečius atvykusiems draugams bei artimiesiems.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu1
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...