Svogūnai – vieni seniausių žmonių vartojamų daržovių, žinomų jau daugiau nei 5 tūkst. metų. Senovės civilizacijos, tokios kaip egiptiečiai ir romėnai, svogūnus vertino ne tik dėl skonio, bet ir dėl gydomųjų savybių. Dabar svogūnai yra neatsiejama daugelio virtuvių dalis.
Svogūnuose gausu vitaminų C ir B6, folio rūgšties, skaidulų ir antioksidantų, kurie gali padėti stiprinti imunitetą ir palaikyti širdies sveikatą. Jie taip pat pasižymi natūraliais sieros junginiais, suteikiančiais šioms daržovėms išskirtinį skonį ir padedančiais kovoti su uždegiminiais procesais. Dėl šių savybių svogūnai puikiai tinka rudens sezono mitybai papildyti.
Kad svogūnai kuo ilgiau išliktų švieži, juos rekomenduojama laikyti vėsioje, sausoje ir gerai vėdinamoje vietoje, pavyzdžiui, pintame krepšyje ar popieriniame maišelyje. Svarbu jų nelaikyti šalia bulvių, nes abi daržovės spartina viena kitos nokimą. Nuluptus svogūnus geriausia laikyti šaldytuve sandariame indelyje ir suvartoti per kelias dienas.
„Svogūnai puikiai tinka tiek taupiems, tiek gurmaniškiems virtuvės eksperimentams“, – sako „Lidl Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė Lina Skersytė ir kviečia pasisemti įkvėpimo iš prancūziškos virtuvės.
Prancūzijos virtuvėje svogūnai užima ypatingą vietą. Jie yra daugelio tradicinių patiekalų pagrindas, suteikiantis jiems gilų, sodrų skonį ir aromatą. Svogūnai prancūzams yra ne tik priedas, bet ir pagrindinis elementas, leidžiantis išryškinti kitų ingredientų savybes. Prancūzijos virtuvė garsėja elegancija, tačiau kartu ji – ir paprasta: keli ingredientai, bet daug skonio.
Prancūziška svogūnų sriuba
Klasikinis patiekalas, be kurio sunku įsivaizduoti Paryžiaus bistro. Lėtai karamelizuoti svogūnai, sodrus sultinys ir sūriu užkepta duona – derinys, kuris šiluma ir skoniais papildys rudens vakarus.
4–5 dideli geltonieji svogūnai,
50 g sviesto,
2 šaukštai alyvuogių aliejaus,
1 šaukštelis cukraus,
1 l jautienos arba daržovių sultinio,
druskos,
pipirų,
kelios riekelės prancūziško batono,
100 g kietojo sūrio.
Svogūnus nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Puode ištirpinkite sviestą su aliejumi, suberkite svogūnus ir lėtai kepinkite ant silpnos ugnies apie 30 minučių, kol taps minkšti ir auksinės spalvos. Įberkite cukraus, druskos, pipirų ir pavirkite. Užpilkite sultiniu ir virkite dar apie 20 minučių. Sriubą supilstykite į dubenėlius, ant kiekvieno uždėkite paskrudintą prancūziško batono riekelę, gausiai pabarstykite tarkuotu sūriu ir kepkite orkaitėje, kol sūris išsilydys ir apskrus.
Svogūnų džemas
Gurmaniškas, saldžiarūgštis ir elegantiškas priedas, dažnai sutinkamas prancūzų virtuvėje. Jis puikiai dera prie sūrių, šaltų mėsos užkandžių ar net mėsainių.
5–6 svogūnai,
2 šaukštai alyvuogių aliejaus,
2 šaukštai cukraus,
2 šaukštai balzaminio acto,
druskos,
pipirų.
Svogūnus nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Įkaitintame puode su aliejumi kepkite ant silpnos ugnies apie 20 minučių, kol suminkštės. Įberkite cukraus, įpilkite acto. Pagardinkite druska, pipirais. Lėtai troškinkite dar 30–40 minučių, kol masė sutirštės ir taps lipni. Atvėsinkite, supilkite į stiklainius ir laikykite šaldytuve.
Marinuoti raudonieji svogūnai
Spalvingi ir gaivūs svogūnai, suteikiantys prancūziško bistro virtuvės nuotaikos net ir paprasčiausiems patiekalams, pavyzdžiui, pusryčių omletui. Traškūs, ryškiai rožiniai, jie pagyvina salotas, mėsainius ar keptą mėsą.
2 dideli raudonieji svogūnai,
150 ml obuolių arba baltojo vyno acto,
150 ml vandens,
2 šaukštai cukraus,
1 šaukštelis druskos.
Svogūnus nulupkite ir supjaustykite plonais žiedais. Nedideliame puode užvirkite actą su vandeniu, cukrumi, druska ir prieskoniais. Užpilkite karštu marinatu svogūnus ir palikite bent valandai. Per tą laiką jie taps ryškiai rožiniai, traškūs ir kvapnūs. Atvėsusius svogūnus laikykite šaldytuve.
Naujausi komentarai