Grietinėlė ir kaklaraiščiai – netikėtos priemonės įspūdingiems margučiams išgauti

  • Teksto dydis:

Nors būdų, kaip marginti kiaušinius, rodos, netrūksta, tačiau išradingumui ribų nėra. Todėl artėjant gražiausiai pavasario šventei, šv. Velykoms, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ ekspertai siūlo pasitelkti ingredientus ir priemones, kurių dar neišbandėte. Tam puikiai tiks net ir grietinėlė ar šilkiniai kaklaraiščiai.

„Burokėliai, raudonasis kopūstas, ciberžolė, kava ar klasika tapę svogūnų lukštai – šiuos ingredientus visada galima pasitelkti norint išgauti dailius margučių atspalvius. Jums užteks pasiruošti nuovirą. Viena pagrindinių taisyklių – paruošę nuovirą iš natūralių produktų, nepamirškite į jį įpilti šiek tiek acto. Tuomet atspalvį įgavusiame vandenyje galėsite išvirti, o vėliau, dėl geresnio rezultato, ir kurį laiką palaikyti margučius. Tačiau, jei norite daugiau spalvų ir įvairovės, ieškokite dar neišmėgintų priemonių: nebenaudojamų vyriškų šilkinių kaklaraiščių ir purškiamos grietinėlės, kuria įprastai pagardinate desertus“, – sako Brigita Baratinskaitė, prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos žinovė.

Anot ekspertės, ne ką mažiau populiarūs ir kiti originalūs būdai papuošti margučius juos dažant ne tik tradiciniais dažais – tai dekoravimas lipdukais, specialiai tam skirtais antspaudais ar „stebuklingais“ rašikliais, kurie ypač patinka vaikams.

Dažymas šilkiniais kaklaraiščiais

„Jei šilkinio kaklo papuošalo, kurio nebūtų gaila paaukoti kiaušinių dažymui, neturite, naudokite bet kokio margo šilko skiautes. Tik svarbu įsitikinti, jog medžiaga būtų 100 procentų šilko. Kitaip kiaušiniai nenusidažys“, – pataria B. Baratinskaitė.

Jums reikės:

– šilkinių kaklaraiščių ar skarelių;

– baltų kiaušinių;

– žirklių;

– siūlo (tinka ir virvelė, juostelė);

– medvilninio audinio skiaučių;

– acto;

– puodo;

– aliejaus.

Dažymo eiga visai paprasta. Ekspertė pasakoja, jog jei naudosite kaklaraiščius, pirmiausia juos reikėtų išardyti, išimti pamušalą ir palikti tik šilkinę medžiagą. Tuomet ją reikėtų sukarpyti tokio dydžio skiautelėmis, kad būtų galima kiaušinį patogiai apgaubti. Po to šilkiniais medžiagos gabaliukais apgaubtus ir virvele surištus kiaušinius reikia įvynioti į medvilninio audinio skiautę ir galus stipriai surišti siūlu. Tada suvyniotus kiaušinius reikia sudėti į puodą, pripilti vandens, kad būtų apsemti, įpilti 3-4 šaukštus acto ir virti apie 20 minučių. Kiaušiniams išvirus, reikia jiems leisti atvėsti tame pačiame vandenyje, o išpakuoti jau šaltus. Dar gražesni kiaušiniai atrodys, jei jų lukštas bus švelniai pateptas aliejumi.

Dažymas grietinėle ir maistiniais dažais

„Kitas originalus kiaušinių marginimo būdas – panaudojant purškiamą grietinėlę ir maistinius dažus. Tik baigus darbus svarbu greitai nusiplauti rankas arba naudoti vienkartines pirštines“, – rekomenduoja ekspertė.

Jums reikės:

– purškiamosios grietinėlės;

– maistinių dažų (jei naudosite dažų miltelius, prieš tai juos ištirpinkite vandenyje);

– virtų kiaušinių baltu lukštu;

– acto.

Ant kepimo skardos tolygiai išpurkškite visą grietinėlę ir užlašinkite ant jos maistinių dažų eilutėmis. Dantų krapštuku atsargiai išvedžiokite linijas tiesiai per taškų vidurį, kad dažai gražiai susimaišytų. Virtus kiaušinius porą minučių pamirkykite acte, tuomet nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir atsargiai ridenkite per dažus, kad grietinėle su dažais pasidengtų visas paviršius. Taip apvoliotus kiaušinius palikite „gulėti“ apie 15 minučių. Tuomet atsargiai juos nuplaukite po šiltu tekančiu vandeniu ir džiaukitės rezultatu.

Kiaušiniuose – naudingų medžiagų gausa

Prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos žinovė B. Baratinskaitė taip pat primena, jog kiaušiniai – itin maistingas produktas, žmogaus organizmui teikiantis visą eilę skirtingų naudų. Todėl velykiniai pusryčiai – puiki proga skanaujant kiaušinius praturtinti organizmą naudingosiomis medžiagomis.

„Valgyti kiaušinius pravartu ir tiems, kas stengiasi laikytis sveikos mitybos principų, ir savęs neribojantiems. Viename vištos kiaušinyje vidutiniškai aptinkama 7,3 g ypač lengvai pasisavinamų baltymų, išsiskiriančių itin geros kokybės aminorūgštimis, 0,3 g angliavandenių ir 5,8 g riebalų, standartinio dydžio kiaušinis turi apie 81 kaloriją“, – pasakoja B. Baratinskaitė

Anot ekspertės, nors ir ne visos, tačiau daugiausia naudingųjų medžiagų slepiasi kiaušinio trynyje – tai vertingosios lecitino, cholino, arachido rūgštys, taip pat mineralai – kalcis, fosforas, geležis, kalis, natris, ir vitaminai – A, E, D ir B grupės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Iš špinatų – netgi desertas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Iš špinatų – netgi desertas (receptai)

    Ne vienas pripažins – vaikystėje špinatų ragaudavo nenoriai. Tačiau suaugę daugelis atrado jų kulinarines galimybes ir pamėgo špinatų patiekalus. Salotos, makaronai, padažai ar glotnučiai su špinatais gerai žinomi, tačiau...

  • Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius (receptai)

    Kepimas ant žarijų – ne tik maisto ruošimo būdas, bet ir kulinarijos menas. Be to, tai dar viena galimybė pabūti gamtoje, praleisti laiką su artimais žmonėmis. Norint juos nustebinti puikiais skoniais reikia žinoti keletą taisyklių ir g...

    2
  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    11
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

Daugiau straipsnių