Gaminti K. Zibartę privertė gyvenimas, o pamėgti gaminti – bendramintės

Prieš trejus metus kelios moterys, besisukančios virtuvėje, sukūrė feisbuko grupę „Nesislėpk virtuvėje“ ir ėmė dalytis savo receptais. Įdomiausia, kad Kristina Zibartė, viena grupės iniciatorių, anksčiau neturėjo nieko bendra su maisto gamyba, o dabar netgi pasvajoja apie savo kavinukę.

Iki šiol mokosi

Į „Facebook“ grupę „Nesislėpk virtuvėje“ susibūrė moterys, kurioms patinka gaminti. Jos orientuojasi į kokybišką maistą – jokių pusfabrikačių ar pirktinių gaminių! Čia laukiami visi, kurie nori ne tik pasidalyti receptais, bet ir pabendrauti, daugiau sužinoti apie maisto gamybą.

„Gyvename ne tam, kad valgytume, o valgome tam, kad gyventume“, – šiuo filosofo Sokrato posakiu raginami vadovautis visi grupės nariai.

Kristina teigia ilgą laiką apie maisto gamybą žinojusi nedaug. Ji dvylika metų vienoje Kauno mokyklų dirbo etikos ir filosofijos mokytoja, Kaune ir gyveno, vėliau į darbą važinėdavo iš Elektrėnų.

„Anksčiau aš nieko bendra su virtuve neturėjau – buvau daugiau dešrelių šildytoja nei maisto gamintoja, – juokiasi moteris. – Prieš penkerius metus iš Lietuvos su savo vaiku persikėliau gyventi į Daniją pas mano dabartinį vyrą, taip pat lietuvį. Ir po truputį, po truputį pramokau gaminti. Nors, tiesą sakant, iki dabar vis dar mokausi, manau, daugiau nemoku negu moku.“

Anksčiau aš nieko bendra su virtuve neturėjau – buvau daugiau dešrelių šildytoja nei maisto gamintoja.

Danams patiko cepelinai

K. Zibartė šiuo metu augina aštuonių mėnesių mažylį, rūpinasi šeima, tad maistui gaminti reikia skirti nemažai laiko ir dėmesio.

„Gaminu viską, bet man įdomiau kepti – tortus, pyragus, bandeles. Juk kepti bulves nelabai įdomus užsiėmimas, o kai prisideda kūryba – jau daug įdomiau“, – sako pašnekovė.

Ji pagalvoja apie tai, kad norėtų turėti kokią savo kavinukę, kepti tortus ir joje pardavinėti, bet kol kas tiek nepasitiki savo jėgomis, tad nedrįsta. Tiesa, danams jau teko kepti – vienai pažįstamai danei vestuvėms suruošė visą saldų stalą.

Kristina Danijoje gamina ir lietuviškus, ir daniškus patiekalus. Danams patiko lietuviški cepelinai – Kristinai teko jais vaišinti, o Kristinos šeima mėgsta daniškus kukulius kario padaže (boller i karry), danišką kalėdinį kepsnį (flæskesteg), daniškas bandeles (mormor's boller).

Pomėgiai suartina

Danų virtuvė, anot Kristinos, panaši į lietuvių. Danai taip pat mėgsta mėsą, tik labiau jautieną, o ne kiaulieną, nors jos čia tikrai daug. Net yra pokštas, kad Danijoje gyvena daugiau kiaulių nei žmonių, o Orhuse, antrame pagal dydį Danijos mieste, stovi paminklas kiaulei su paršeliais.

„Danai suvalgo daug bulvių, žinokite, nesmarkiai jie atsilieka nuo lietuvių, – juokiasi Kristina. – Jie labai mėgsta ir keptą mėsą. Savo kalėdinį kepsnį ruošia įdomiai – tik barsto druska kiaulieną ir kepa.“

Kristinai kol kas nepavyko išmokti daniškai. „Dirbau lietuviškame kolektyve, tai nebuvo didelio poreikio mokytis kalbos, o paskui prasidėjo pandemija, buvo be galo daug darbo – važiuodavome dezinfekuoti patalpų, tad nebuvo laiko mokytis. Dabar, kai auginu mažą vaiką, vėl trūksta laiko“, – apgailestauja lietuvė, vis dėlto pasiryžusi ateityje įveikti kalbos barjerą.

Maisto gaminimas jai tapo mėgstamu užsiėmimu, o feisbuko grupė padeda atsipalaiduoti nuo kasdienybės ir susirasti naujų draugų.

Beždžionių duona

50 ml šilto vandens,

7 g sausų mielių,

3 šaukštai cukraus,

druskos,

350 ml kefyro,

0,5 šaukštelio sodos,

600 g miltų,

60 ml aliejaus,

šiek tiek ištirpinto sviesto,

cukraus,

cinamono.

Šiltame vandenyje ištirpinkite sausas mieles, cukrų ir druską. Supilkite į kefyrą ir įdėkite sodos, išmaišykite. Suberkite miltus ir supilkite aliejų. Išminkykite tešlą ir leiskite pakilti. Tešlą plėšykite gabaliukais, mirkykite į sviestą, cukrų, cinamoną ir dėkite į kepimo formą. Kepkite 180 °C temperatūroje apie 40 minučių.

Vaikystės kokorai

1 kg bulvių,

šiek tiek druskos,

2 šaukštai krakmolo,

šlakelis aliejaus,

pora saujų raugintų kopūstų,

1 didelė svogūno galvutė,

šiek tiek miltų.

Išvirkite bulves pasūdytame vandenyje. Nukoškite, nulupkite ir sutrinkite. Suberkite krakmolą ir išminkykite. Aliejuje apkepkite raugintus kopūstus, prieš tai pasmulkinę ir sumaišę su smulkiai supjaustytu svogūnu. Įmaišykite į bulvių masę. Formuokite blynelius, apvoliokite miltuose ir dėkite ant kepimo skardos. Kepkite orkaitėje 200 °C temperatūroje, kol apskrus. Valgykite su grietine, nors mano močiutė dar laistė riebalais.

Česnakinis plėšomas batonas

50 ml vandens,

7 g sausų mielių,

1 šaukštelis cukraus,

druskos,

350 ml kefyro,

0,5 šaukštelio sodos,

600 g miltų,

60 ml aliejaus,

50 g sviesto,

raudonėlio,

česnako.

Šiltame vandenyje ištirpinkite mieles, cukrų ir druską. Supilkite į kefyrą, įdėkite sodos. Supilkite miltus ir aliejų. Išminkykite tešlą ir leiskite pakilti. Ištirpinkite sviestą, į jį dėkite druskos, raudonėlio ir kelias susmulkintas skilteles česnako. Tešlą padalykite į tris dalis ir iškočiokite vienodus lakštus. Juos sutepkite sviesto ir česnako mišiniu, sudėkite vieną ant kito, susukite į ritinį ir supjaustykite maždaug 2–3 cm storio riekelėmis. Jas sudėkite šonu į kepimo skardelę, išklotą kepimo popieriumi ir išteptą sviestu. Kepkite 180 °C temperatūroje apie 40 minučių.

Karaimų kibinai

Tešlai:

25 g šlapių mielių,

125 ml šilto vandens,

2 šaukšteliai cukraus,

1 šaukštelis druskos,

200 g lydyto sviesto,

500 g miltų.

Įdarui:

Sprandinės,

svogūnų,

česnakų,

druskos,

pipirų.

Iš tešlai skirtų ingredientų suminkykite tešlą ir 20 min. pašaldykite ją šaldymo kameroje. Pasiruoškite įdarą. Mėsą ir svogūną supjaustykite smulkiais kubeliais, česnakus – smulkiai,  pagardinkite druska ir pipirais. Formuokite paplotį, į vidurį dėkite įdaro ir, suspaudę papločio kraštus, padarykite  garbanėles. Kepkite 200 °C temperatūroje mažiausiai 30, daugiausia – 40 minučių.

Bandelės su kardamonu ir „Nuga“ kremu

200 g sviesto,

100 g cukraus,

2 šaukštai vanilinio cukraus,

žiupsnelis druskos,

2 kiaušiniai,

200 ml pieno,

50 g šviežių arba pakelis sausų mielių,

1 šaukštelis kardamono,

750 g miltų,

„Nuga“ kremo pagal poreikį.

Minkštą sviestą išsukite su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir žiupsneliu druskos. Įmuškite kiaušinius ir vėl išsukite. Šiltame piene ištirpinkite mieles ir supilkite į paruoštą mišinį. Įberkite kardamono ir miltų. Minkykite ilgai, kildinkite kelias valandas. Formuokite bandeles, į vidurį įdėkite kremo. Jei „Nugos“ neturite, galima dėti „Nutellos“. Tik „Nuga“ kremas labai saldus, todėl tešla daroma nesaldi. Kepkite bandeles 20 minučių 180 °C temperatūroje.

Karamelinis kavos skonio tortas

Biskvitui:

5 kiaušiniai,

200 g cukraus,

250 g sviesto,

3 šaukštai grietinės,

2 šaukštai kakavos,

9 šaukštai miltų,

1 šaukštelis kepimo miltelių.

Kremui:

500 ml grietinėlės,

250 g maskarponės,

1 skardinė „Rududu“,

kapučino kavos.

Kiaušinius išsukite su cukrumi. Pilkite ištirpintą sviestą ir grietinę. Įsijokite kakavą ir miltus su kepimo milteliais. Kepkite biskvitą 50 minučių 180 °C temperatūroje. Grietinėlę išplakite, sudėkite maskarponę ir „Rududu“, išmaišykite. Biskvitą dalykite į keturias dalis, kiekvieną sulaistykite kapučino kava, pertepkite kremu ir papuoškite.



NAUJAUSI KOMENTARAI

anonimas

anonimas portretas
DEKOJU UZ KULINARINIUS VALGIUS. Labaj aciu,kad parasete.

W

W portretas
Paprastai virtuvėje slepiasi tos moterys kurios vengia sekso
VISI KOMENTARAI 2
  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Orai
  • TV
    programa
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Facebook
  • Twitter
  • RSS

Galerijos

  • Kepsninių sezono nemari klasika – lietuvių dievinami šašlykai
    Kepsninių sezono nemari klasika – lietuvių dievinami šašlykai

    Darbo savaitei dar neįpusėjus, jau pradedame kurti savaitgalio planus poilsiui su šeima ar draugais – laukiame, kada galėsime stoti prie kepsninės ir išbandyti įvairius naujus ar jau pamėgtus patiekalus. Nors kulinarijoje „po at...

  • Kepsnių sezonas: 5 žingsniai iki tobulo marinato
    Kepsnių sezonas: 5 žingsniai iki tobulo marinato

    Druska ir pipirai – šiuos du pagrindinius prieskonius galima rasti kone kiekvienuose namuose, o ir jie beveik visada atsiduria kepamai mėsai naudojamame marinate. Tačiau maisto ekspertai pastebi, kad yra gausybė būdų, kaip paįvairinti mėsos...

    2
  • „Moving Mountains“ produktai: skani alternatyva mėsai
    „Moving Mountains“ produktai: skani alternatyva mėsai

    Visame pasaulyje stebima tendencija, kad vis daugiau žmonių domisi sveika ir tvaria mityba, rūpinasi aplinkosauga, ieško alternatyvų mėsai, todėl auga susidomėjimas augalinės kilmės produktais. Tokie maisto gaminiai yra puikus baltymų bei skai...

    15
  • Kepsninių sezonas: naujų vėjų – daug, grilio karalius – vienas
    Kepsninių sezonas: naujų vėjų – daug, grilio karalius – vienas

    Šiltuoju sezonu kepsninėse vis dažniau atsiduria netikėti patiekalai. Kaip pastebi garsus virtuvės šefas Egidijus Lapinskas, kulinarijoje po atviru dangumi kasmet atsiranda naujovių – nuo kugelio, šakšukos ar net ledų de...

    1
  • E. Monkevič: virtuvėje man reikia patirti atradimo džiaugsmą
    E. Monkevič: virtuvėje man reikia patirti atradimo džiaugsmą

    Yra žmonių, kurie gebėjimą gaminti paveldėjo. Viena tokių – maisto tinklaraštininkė, kelių knygų apie maisto gamybą ir gausybės receptų autorė Elžbieta Monkevič, kurios giminėje gamino visi – tiek vyrai, tiek moterys. Dabar g...

    6
  • Daugiavaikė mama šeimos gyvenimą papildo spalvomis
    Daugiavaikė mama šeimos gyvenimą papildo spalvomis

    Živilė Stumbrienė – trijų vaikų mama, kuriai patinka būti fėja virtuvėje ir burti maisto produktais, ieškoti naujų skonių. Ne mažiau jai svarbios ir spalvos, nes spalva, kaip ir kvapas ar skonis, yra viena svarbiausių maisto produktų ...

    3
  • Salierų stiebai – pietų stalui
    Salierų stiebai – pietų stalui

    Salierai – išties universali daržovė: įvairiems patiekalams galima panaudoti tiek stiebus, tiek lapelius, tiek šakniagumbį. Dėl mažo kaloringumo ir didelės maistinės vertės salierus reikėtų įtraukti į būtinų daržovių sąra&...

    1
  • Ajurvedos specialistė: valgymas turėtų būti tarsi ritualas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ajurvedos specialistė: valgymas turėtų būti tarsi ritualas (receptai)

    Kaunietė Asta Gruodė gyvena vadovaudamasi ajurvedos filosofija, praktikuoja ajurvedinę mitybą ir jau šešerius metus moko maitintis ir gaminti pagal ajurvedą kitus. Šis holistinis mokslas padeda jai atrasti balansą gyvenime. Tai žini...

    16
  • M. Janavičius įrodė: gaminti maistą – puikus vyriškas hobis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    M. Janavičius įrodė: gaminti maistą – puikus vyriškas hobis (receptai)

    „Vieno vyro hobis gali būti žvejyba ar medžioklė, kito – krapštytis prie automobilio, o vienas iš mano hobių yra gaminti maistą“, – sako maisto tinklaraštininkas Marius Janavičius. Jam patinka gaminti ir apie...

    4
  • Velykų stalui – išbandyti skoniai <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Velykų stalui – išbandyti skoniai (receptai)

    Kiekviena šeimininkė turi savo Velykų valgiaraštį – šeimos pamėgtus patiekalus. Tačiau neprošal kasmet jį atšviežinti. Gal pravers maisto tinklaraščio „Nuo užkandžio iki deserto“ kūrėjos O...

    1
Daugiau straipsnių