- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Įsibėgėjus vasarai, išvykos į gamtą ir grilio patiekalai tampa vienu pagrindinių laisvalaikio praleidimo būdų. Pasikepti mėsą gamtoje yra įprasta, tačiau vis dažniau grilis naudojamas ir kitiems maisto produktams, juk čia tereikia tik fantazijos! Nors daržovių grilinimas nėra naujiena, turbūt tik retas žino, kad kai kurios jų keptos ne tik nepraranda savo naudingųjų savybių, bet priešingai – termiškai apdorotos dar naudingesnės.
Šviežios daržovės – ne visiems
Nors dauguma daržovių yra naudingiausios šviežios, valgyti jas dideliais kiekais gali toli gražu ne visi, ypač tie, kurie turi skrandžio ar žarnyno problemų. Vis dėlto, kad ir kokios vertingos mūsų organizmui bebūtų, neapdorotos daržovės retai kada pakeičia pagrindinį patiekalą. Pasak mitybos specialistės Indrės Trusovės, tinkamai grilintos daržovės gali būti ne tik puikiu garnyru, bet ir tapti pagrindiniu patiekalu bei įtikti net patiems įnoringiausiems skoniams. „Svarbu nenaudoti jokių riebių padažų, nepersūdyti, nekepti ant atviros ugnies ir nesudeginti. Trumpai apkepti kiekvieną daržovių pusę, tam kad jos galėtų karamelizuotis, nevartyti“, – sako specialistė.
Pasak specialistės, grilinti galima praktiškai visas daržoves, pradedant salotomis ir baigiant morkomis: „Ypatingai skanu grilyje kepti pomidorai, cukinija, baklažanai, burokėliai. Šiek tiek apkepti agurkai ar iceberg salotos itin paskanins patiekalą ir nustebins visus savo puikiu ir išskirtiniu skoniu. Taip pat galima grilinti vaisius ar uogas. Braškių ir bananų vėrinukai, gardinti juoduoju šokoladu gali atstoti puikiausią desertą“, – teigia I. Trusovė.
Pomidorai – sveikatos šaltinis
Nors dauguma daržovių didžiausią naudą turi šviežios, pomidorai yra išimtis. Juose esantis likopenas gali apsaugoti odą nuo žalingo ultravioletinių spindulių poveikio. Tai – unikalus gamtos vaistas nuo daugelio ligų: padeda įveikti depresiją, stiprina imunitetą, mažina širdies ligų tikimybę, gerina virškinimą, jaunina odą, gerina jos struktūrą, padeda numesti svorio, gerina kepenų veiklą, mažina susirgimo prostatos vėžiu tikimybę, taip pat užkerta kelią daugeliui kitų susirgimų. Pasak mitybos specialistės, pomidorus sveika valgyti bet kuriuo sezonu, nebijoti žaisti įvairiausiais skoniais, juos kepti ar virti, mat likopenas geriausiai pasisavinamas būtent iš termiškai apdorotų pomidorų.
Jai antrina ir agronomas, Lietuviškų daržovių auginimo ekspertas Nerijus Rakickas, sakydamas, kad pomidorų nauda yra vienareikšmiška, tačiau primena, kaip laikyti pomidorus, kad jie išsaugotų daugiausiai naudingųjų savybių: „Reikėtų atkreipti dėmesį, kad pomidorų nereikėtų laikyti šaldytuve, mat šaltyje jie pakeičia savo tekstūrą, praranda saldumą“. Pasak pašnekovo, šaltyje sumažėja pomidoruose esančio cukraus ir rūgščių kiekiai. Be to, norint ilgiau džiaugtis šviežiais pomidorais, juos reikėtų laikyti kotelio randeliu žemyn. Taip pomidorai apsaugomi nuo oro ir bakterijų patekimo bei drėgmės išgaravimo.
Receptas iškylai
Grilio sezonui įgavus pagreitį, mitybos specialistė siūlo nebijoti eksperimentuoti, pagalvoti apie įvairias daržovių kombinacijas bei stingantiems idėjų siūlo išmėginti nesunkų receptą, kuris taip pat gausus likopeno.
Daržovių iešmeliai
Reikės:
• Vyšninių pomidoriukų;
• Pievagrybių;
• Cukinijos;
• Baklažano;
• Medinių iešmelių.
Marinatui:
• Sojos padažo 1 a.š.;
• Citrinos sulčių 1 a.š.;
• Medaus 1 a.š.;
• Juodųjų pipirų;
• Česnako skiltelės (smulkiai sutarkuotos ar išspaustos);
• Alyvuogių aliejaus 1 a.š.
Gaminimo eiga:
• Sumaišome visus marinatui skirtus ingredientus iki vientisos masės;
• Daržoves gerai nuplauname;
• Baklažaną ir cukiniją supjaustome nedideliais griežinėliais;
• Pievagrybių kepurėlių odelę atsargiai nulupame arba labai gerai nuplauname;
• Visas daržoves sudedame į dubenį ir apliejame marinate bei paliekame pasimarinuoti bent porai valandų;
• Išsimarinavusias daržoves mauname ant iešmelių (juos galime palaikyti prieš tai vandenyje, kad nedegtų);
• Likusį marinatą paliekame, juo apšlakstysime iškepusias daržoves;
• Kepame ant grilio kiekvieną pusę po kelias minutes.
Ypatingai skanu su rudaisiais ryžiais.
Skanaus!
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...