Braškės – ne tik uogienei virti: netradiciniai patiekalai ir specialistų patarimai

  • Teksto dydis:

Kvapnios, saldžios, sultingos – be braškių turbūt daugelis neįsivaizduoja vasaros. Taigi, ši TV3 „Ūkio šefas“ laida skirta šioms nuostabioms vasaros uogoms. Laidos vedėjas Vylius Blauzdavičius lankysis braškių ūkyje Šiaulių rajone, kuriame sužinos daug įdomių dalykų apie braškes ir gamins netradicinius patiekalus su šiomis vasariškomis uogomis. Kaip visada, Vylius nepagailės ir daug praktiškų kulinarinių patarimų.

Netoli Šiaulių įsikūrusiame braškių ūkyje šeimininkauja Rimantė Norkutė su tėvais. Tėvai ūkininkauti pradėjo jai gimus, taigi dukra tęsia tėvų pradėtą verslą. Mergina apie šias uogas, jų rūšis, auginimo ypatybes žino tikrai daug.

„Braškių skoniui įtaką turi du dalykai – vanduo ir saulė. Jei trūksta vandens – uogos kartėja. Ir uogoms labai labai reikia saulės. Geriausia visada auginti kelias skirtingas veisles braškių, kad jų turėtumėt ilgesnį laiką“, – sako Rimantė.

Rimantės ūkyje braškės auginamos tik natūraliai, ryte skintos parduodamos tą pačią dieną. „Uogų nepurškiame niekuo, jas skiname tik ryte ir tik tiek, kiek galime parduoti tą dieną, jei pritrūkstame – greitai dar priskiname, kad būtų kuo šviežesnės. Mūsų uogos natūralios, taigi ilgai negalioja, reikia greitai suvalgyti“, – kalbėjo jaunoji ūkininkė.

Rimantė džiaugiasi, kad pirkėjai vertina jų užaugintas uogas ir turi nemažai nuolatinių pirkėjų: „Dauguma perka ne vienerius ir ne dvejus metus, kai kurie jau net draugais tapo. Atvažiuoja su šeimomis, su vaikais patys pasiskint uogienėms, šaldymui. Tai tokią dar ir pramogą sau pasidaro“.

Žinoma, skaniausia braškes valgyti šviežias, tik ką iš lysvės. Bet V. Blauzdavičius pademonstruos, kad su braškėmis galima pasigaminti ir gardžių patiekalų, ir ne tik įprastų saldžių, desertinių. Jis gamins braškių BBQ padažą. „Jam ypač tinka sunaudoti jau kiek pastovėjusias ir nebelabai išvaizdžias braškes“, – sako Vylius. Kitas jo patiekalas – tortilijos su salotomis, grilyje kepta vištiena ir braškėmis.

„Aptepkite mėsą aliejumi, kad geriau pritrauktų kaitrą ir neliptų taip smarkiai prie grotelių. Kepant bet kokią mėsą, visada rekomenduoju turėti termometrą, žnyples ir pirštines. Termometras reikalingas vidinei temperatūrai pamatuoti. Vištienos krūtinėlė bus iškepusi, kai jos temperatūra bus 74 laipsniai. Taigi termometras tikrai reikalingas, jei norite turėti skanią, sultingą mėsą“, – patarė grilio ekspertas.

Dar daugiau idėjų patiekalams su braškėmis Vylius pasisems viename populiariausių Šiaulių restoranų, kurio, pasak, Vyliaus, galėtų pavydėti net ir sostinė. Restorano šefas gamins lengvas vasariška salotas su braškėmis ir desertą.

Atraskite naujus skonius ir idėjas naujiems patiekalams su laida „Ūkio šefas“ – sekmadienį 9 val. ryto per TV3.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių