Braškės – ne tik uogienei virti: netradiciniai patiekalai ir specialistų patarimai

  • Teksto dydis:

Kvapnios, saldžios, sultingos – be braškių turbūt daugelis neįsivaizduoja vasaros. Taigi, ši TV3 „Ūkio šefas“ laida skirta šioms nuostabioms vasaros uogoms. Laidos vedėjas Vylius Blauzdavičius lankysis braškių ūkyje Šiaulių rajone, kuriame sužinos daug įdomių dalykų apie braškes ir gamins netradicinius patiekalus su šiomis vasariškomis uogomis. Kaip visada, Vylius nepagailės ir daug praktiškų kulinarinių patarimų.

Netoli Šiaulių įsikūrusiame braškių ūkyje šeimininkauja Rimantė Norkutė su tėvais. Tėvai ūkininkauti pradėjo jai gimus, taigi dukra tęsia tėvų pradėtą verslą. Mergina apie šias uogas, jų rūšis, auginimo ypatybes žino tikrai daug.

„Braškių skoniui įtaką turi du dalykai – vanduo ir saulė. Jei trūksta vandens – uogos kartėja. Ir uogoms labai labai reikia saulės. Geriausia visada auginti kelias skirtingas veisles braškių, kad jų turėtumėt ilgesnį laiką“, – sako Rimantė.

Rimantės ūkyje braškės auginamos tik natūraliai, ryte skintos parduodamos tą pačią dieną. „Uogų nepurškiame niekuo, jas skiname tik ryte ir tik tiek, kiek galime parduoti tą dieną, jei pritrūkstame – greitai dar priskiname, kad būtų kuo šviežesnės. Mūsų uogos natūralios, taigi ilgai negalioja, reikia greitai suvalgyti“, – kalbėjo jaunoji ūkininkė.

Rimantė džiaugiasi, kad pirkėjai vertina jų užaugintas uogas ir turi nemažai nuolatinių pirkėjų: „Dauguma perka ne vienerius ir ne dvejus metus, kai kurie jau net draugais tapo. Atvažiuoja su šeimomis, su vaikais patys pasiskint uogienėms, šaldymui. Tai tokią dar ir pramogą sau pasidaro“.

Žinoma, skaniausia braškes valgyti šviežias, tik ką iš lysvės. Bet V. Blauzdavičius pademonstruos, kad su braškėmis galima pasigaminti ir gardžių patiekalų, ir ne tik įprastų saldžių, desertinių. Jis gamins braškių BBQ padažą. „Jam ypač tinka sunaudoti jau kiek pastovėjusias ir nebelabai išvaizdžias braškes“, – sako Vylius. Kitas jo patiekalas – tortilijos su salotomis, grilyje kepta vištiena ir braškėmis.

„Aptepkite mėsą aliejumi, kad geriau pritrauktų kaitrą ir neliptų taip smarkiai prie grotelių. Kepant bet kokią mėsą, visada rekomenduoju turėti termometrą, žnyples ir pirštines. Termometras reikalingas vidinei temperatūrai pamatuoti. Vištienos krūtinėlė bus iškepusi, kai jos temperatūra bus 74 laipsniai. Taigi termometras tikrai reikalingas, jei norite turėti skanią, sultingą mėsą“, – patarė grilio ekspertas.

Dar daugiau idėjų patiekalams su braškėmis Vylius pasisems viename populiariausių Šiaulių restoranų, kurio, pasak, Vyliaus, galėtų pavydėti net ir sostinė. Restorano šefas gamins lengvas vasariška salotas su braškėmis ir desertą.

Atraskite naujus skonius ir idėjas naujiems patiekalams su laida „Ūkio šefas“ – sekmadienį 9 val. ryto per TV3.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
    Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas

    Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
Daugiau straipsnių