Vykstant karui Ukrainoje, JAV skraidina Rusijos kosmonautę į TKS

  • Teksto dydis:

JAV privačios bendrovės „SpaceX“ kosminis laivas trečiadienį išskrido iš Floridos į Tarptautinę kosminę stotį (TKS), o tarp įgulos narių yra ir viena rusė – šis įvykis turi simbolinę reikšmę, atsižvelgiant į Rusijos vykdomą agresiją prieš Ukrainą.

Ana Kikina, vienintelė aktyvi Rusijos kosmonautė, dalyvauja misijoje „Crew-5“ kartu su vienu japonu ir dviem amerikiečių astronautai.

„Padarykime tai“, – sakė misijai vadovaujanti Nicole Mann (Nikol Man), pirmoji Amerikos čiabuvių atstovė kosmose, prieš startą, įvykusį vidurdienį vietos (apie 19 val. Lietuvos) laiku iš Kennedy (Kenedžio) kosmoso centro.

Prieš dvi savaites amerikiečių astronautas pakilo į orbitinę stotį rusiška raketa „Sojuz“.

Nepaisant vis didėjančios įtampos tarp Vašingtono ir Maskvos po pastarosios invazijos į Ukrainą vasario mėnesį, ilgai planuota astronautų mainų programa nebuvo sustabdyta.

TKS aktyvumo palaikymas tapo viena iš nedaugelio likusių JAV ir Rusijos bendradarbiavimo sričių.

„Kai skraidote su kitų valstybių įgulos nariais, suvokiate, kad jums tenka didžiulė atsakomybė kitai šaliai“, – neseniai vykusioje spaudos konferencijoje žurnalistams sakė NASA administratoriaus pavaduotoja Kathy Lueders (Keti Liders).

„Darbiniame lygmenyje mes tikrai vertinome stabilius santykius, net atėjus labai sunkiems geopolitiniams laikams“, – pridūrė ji.

Įtampa tarp Maskvos ir Vašingtono kosmoso srityje smarkiai padidėjo, kai JAV, reaguodamos į invaziją į Ukrainą, paskelbė sankcijų Rusijos aviacijos ir kosmoso pramonei.

Rusija savo ruožtu šią vasarą paskelbė, kad „po 2024 metų“ nori palikti TKS ir pastatyti savąją orbitinę stotį, tačiau tikslios tokio projekto įgyvendinimo datos nenurodė.

„Roskosmos“ pilotuojamų skrydžių direktorius Sergejus Krikaliovas pirmadienį išreiškė viltį, kad rusų vyriausybė sutiks pratęsti dalyvavimą TKS po 2024 metų.

JAV savo ruožtu nori tęsti veiklą bent iki 2030 metų, o vėliau pereiti prie komercinių stočių.

Šiuo metu TKS negali veikti be šalių bendradarbiavimo, nes amerikiečių pusė yra atsakinga už energijos tiekimą ir gyvybės palaikymą, o rusai – už stoties varymą ir orbitos palaikymą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vartotojas

Vartotojas portretas
Tai kur troliai antivatufkes dingo:)) kauno meras oi koks negeras, pasiziurėkit amerikonai kaip daro. Taip kad visur galioja dvigubi standartai

ohohohohoho

ohohohohoho portretas
amerikonam reikia sankcijas paskelbti mažabyrki kur tu? ar ir kiaušiai pradingo?

krapam už Donbasą reikia kaip serbam užkosovarus.

krapam už Donbasą reikia kaip serbam užkosovarus. portretas
Gavę į kuprą apsiramintų.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių