NASA sėkmingai paleido galingiausią kada nors pastatytą raketą į Mėnulį

  • Teksto dydis:

NASA trečiadienį paleido galingiausią kada nors pastatytą raketą ir ji įspūdingu pakilimu pradėjo naują pagrindinę amerikiečių kosmoso agentūros programą „Artemis“, skirtą Mėnulio tyrinėjimams.

Milžiniška raketa „Space Launch System“ (SLS) maždaug 1 val. 48 min. vietos (8 val. 48 min. Lietuvos) laiku pakilo iš garsiojo Kennedy (Kenedžio) kosmoso centro Floridoje.

Sėkmingas startas įvyko nepaisant ankstesnių būgštavimų, kad techniniai nesklandumai jau trečią kartą galėtų sugriauti šiuos planus.

Prieš startą inžinieriai dėl nesandaraus vožtuvo antžeminėje mobiliojoje raketos paleidimo konstrukcijoje buvo priversti kuriam laikui sustabdyti skysto vandenilio tekėjimą į pagrindinę raketos pakopą.

Problema buvo išspręsta, startui palankios oro sąlygos buvo prognozuojamos dviem valandoms nuo 1 val. 4 min. vietos (8 val. 4 min. Lietuvos) laiku.

Misija „Artemis 1“ – bandomasis skrydis be įgulos – yra pirmasis JAV kosmoso agentūros žingsnis įgyvendinant planą sukurti ilgalaikę misiją Mėnulyje ir iš jos pasisemti patirties rengiantis būsimai kelionei į Marsą šio amžiaus 4-ajame dešimtmetyje.

Naujoji kosmoso programa, pavadinta senovės graikų dievo Apolono sesers Artemidės vardu, pradedama praėjus 50 metų po to, kai žmonės vėliausią kartą žengė Mėnulio paviršiumi. Tai įvyko 1972 metais, per paskutinę amerikiečių programos „Apollo“ – pavadintos Apolono vardu – misiją.

Trečiadienio startas buvo pirmas 32 aukštų aukščio raketos SLS paleidimas. Oranžinės ir baltos spalvų milžinė pakilo praėjus mažiau nei savaitei po uragano „Nicole“, kurį raketai teko atlaikyti ant savo paleidimo platformos.

Uraganas pažeidė ploną, papildomo aerodinamiškumo suteikiantį sluoksnį aplink įgulos kapsulę „Orion“ raketos viršuje, tačiau NASA pirmadienį teigė, kad tai kelia tik minimalų pavojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Istorijos mokytoja

Istorijos mokytoja portretas
Doleris ir Belaruzijoj doleris , o NASA rodo špygutęs kinų , indų ir rusų technologijoms. Plius dar keturios privačios JAV kosminės bendrovės. Kadaise vaikščiojo bajeris : Toli, kaip rusui iki Mėnulio.

.

. portretas
Pries 50 metu "skrido" zmones ,o dabar tuscia bando nusiust . Ar dar gali kam kilti klausimu? Nasa = didziausia aferistu kompanija, pasaulyje. Su visa Rokefelleriu gimine. Gal jie ir tiria ir bando, bet ne del zmonijos geroves. Nors uz tai ir moka zmones. Tikri pasiekimai mums nera ir nebus pasiekiami, o ka nores ta ir pasakos. Pasaka be galo kaip galaktika. Ir i marsa iskris ir zeme susprogdins, jei nores, o gal ir atskrenda kazkas ko dar nezinom?...

:)))

:))) portretas
o lansbezdis neskrido?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių