NASA: dronas „Ingenuity“ atliko trečiąjį skrydį, nuskrido 50 metrų

  • Teksto dydis:

NASA nedidelis bepilotis sraigtasparnis „Ingenuity“ sekmadienį sėkmingai užbaigė trečiąjį skrydį Marse, skridęs greičiau ir nuskridęs toliau nei ankstesnių dviejų skrydžių metu, o didžiausias greitis siekė maždaug 2 metrus per sekundę.

Po dviejų pradinių skrydžių, per kuriuos sraigtasparnis pakilo virš Raudonosios planetos paviršiaus, trečiojo skrydžio metu sraigtasparnis įveikė 50 metrų atstumą ir pasiekė 2 metrų per sekundę greitį.

„Šiandienos skrydis buvo toks, kokį suplanavome, ir vis dėlto tai buvo nuostabu“, – kalbėjo projekto „Ingenuity“ vadovas Dave'as Lavery (Deivas Leiveris).

Marsaeigis „Perseverance“, kuriuo 1,8 kilogramo svorio sraigtasparnis atgabentas į Marsą, nufilmavo 80 sekundžių trukusį trečiąjį skrydį.

NASA sekmadienį pranešė, kad artimiausiomis dienomis į vaizdo įrašai bus išsiųsti į Žemę.

Skrydžiu į tolį buvo išbandytos sraigtasparnio autonominės navigacijos sistemos, o įrenginys grįžo atgal pagal iš anksto gautą informaciją.

„Jei „Ingenuity“ skris per greitai, skrydžio algoritmas negalės stebėti paviršiaus ypatybių“, – pranešime apie skrydį paaiškino NASA.

Aparato skrydžiai yra sudėtingi dėl sąlygų, kurios gerokai skiriasi nuo Žemės sąlygų – visų pirma dėl retos atmosferos, kurios tankis yra mažesnis nei 1 procentas Žemės atmosferos.

Tai reiškia, kad „Ingenuity“ didesni nei metro ilgio rotoriai turi sukti 2,4 tūkst. apsisukimų per minutę greičiu, kad pakeltų aparatą – maždaug penkis kartus greičiau nei sukasi sraigtasparnių rotoriai Žemėje.

NASA paskelbė, kad dabar rengiasi ketvirtajam skrydžiui. Planuojama, kad kiekvienas skrydis bus vis sunkesnis, kad agentūra galėtų išbandyti visas sraigtasparnio galimybes.

„Ingenuity“ eksperimentas baigsis po mėnesio ir tuomet marsaeigis „Perseverance“ galės grįžti prie pagrindinės užduoties – gyvybės požymių paieškos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tomas

Tomas portretas
Seip nuskrido 100 metru per 80 sekundziu o ne 50 nasa tinklalapyje kitokie duomenys

Kaunietis

Kaunietis portretas
Nuostabu, kokie pasiekimai kosmonautikoje.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių