Keliautojai namuose palieka ne kompiuterius, o jų apsaugą

  • Teksto dydis:

Tyrimas atskleidė, kad net IT profesionalai tinkamai nepasirūpina savo duomenų apsauga vasaros atostogų metu.

Pasaulinės saugumo sprendimų kūrėjos ESET duomenimis, ketvirtadalis į užsienį pailsėti vykstančių šeimų su savimi pasiima iki aštuonių įrenginių, iš kurių trys neturi slaptažodžio apsaugos.

Birželį vykusios parodos „Infosecurity Europe“ metu apklausta virš 350 IT profesionalų, apklausos rezultatai nustebino ir pačius tyrėjus. Tyrimas atskleidė, kad vidutiniškai šeima su savimi pasiima 1700–3500 eurų vertės įrenginių, kainuojančių daugiau nei pati kelionė. Nepaisant brangaus atostogų bagažo, 31 proc. respondentų prieš kelionę nepasirūpina savo asmeninių ir darbo įrenginių apsauga.

„Mūsų tyrimas tik patvirtina, kiek esame apsėsti savo įrenginių net ir atostogų metu. Labiausiai nerimą kelia tai, kad apklausoje dalyvavo saugumo profesionalai, jie turėtų žinoti geriau, o ne visiškai nesirūpinti savo apsauga. Žmonėms verta pagalvoti, kas gali nutikti, jei kas nors šnipinėtų jų įrenginius ir duomenis. Įrenginio kaina yra viena, bet jo saugomi duomenys ir atsiminimai – visiškai kas kita“, – teigia ESET saugumo specialistas Markas Jamesas.

Apklausos duomenimis, 55 proc. respondentų į keliones užsienyje pasiima tiek asmeninius, tiek darbo įrenginius, 13 proc. yra jų netekę atostogų metu. Respondentų taip pat klausta, ar jie turėjo galimybę nuotoliniu būdu ištrinti kelionėje prarastų įrenginių duomenis, daugiau nei pusė atsakė neigiamai.

Vienintelis išsigelbėjimas praradus įrenginį kelionės užsienyje metu yra nuotoliniu būdu ištrinti jame saugomus duomenis, kad įrenginį pasisavinęs ar radęs asmuo negalėtų pasiekti jūsų duomenų, nuotraukų ar užsakinėti mokamų paslaugų. Bet kad būtų galima tai padaryti, reikėtų pasirūpinti įrenginių apsauga dar prieš kelionę.

Be to, ESET saugumo ekspertai rekomenduoja prieš kelionę pasidaryti atsargines duomenų kopijas ir jas palikti namuose. Be diegiamų antivirusinių programų patariama naudoti automatinį ekrano užrakinimą slaptažodžiu, vengti naudotis viešu Wi-Fi ryšiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių