Japonijos kosminis zondas asteroide išsprogdino kraterį

  • Teksto dydis:

Japonijos aerokosminių tyrimų agentūra (JAXA) pentadienį pranešė, kad sprogstamasis užtaisas, nuleistas iš zondo "Hayabusa2", sėkmingai išmušė kraterį asteroido Riugu (Ryugu) paviršiuje.

Per šią precedento neturinčią operacija siekiama paimti grunto mėginį iš didesnio gylio, ieškant užuominų apie Saulės sistemos formavimosi ankstyvąjį laikotarpį.

Penktadienį surengta misija yra rizikingiausia iš atliktų "Hayabusa2", nes zondas privalėjo tučtuojau atitolti nuo asteroido, kad jo nekliudytų sprogimo išsviestos nuolaužos.

JAXA nurodė, kad "Hayabusa2" numetė nedidelį sprogmenų paketą, iš kurio turėjo išskrieti beisbolo kamuoliuko dydžio varinis rutulys ir rėžtis į asteroido paviršių. Gauti duomenys patvirtino, kad zondas sėkmingai evakavosi ir nenukentėjo.

Agentūra vėliau patvirtino, kad ant asteroido paviršiaus paliktos vaizdo kameros nufilmuotame vaizdo įrašė matyti, kaip suveikia smūginis įtaisas ir kaip smulkios nuolaužos pažyra už kelių dešimčių metrų.

"Misija buvo sėkminga", - plačiai šypsodamasis sakė JAXA projektų direktorius Yuichi Tsuda (Juičis Cuda). - Labai tikėtina, kad buvo išmuštas krateris."

JAXA planuoja grąžinti "Hayabusa2", prieš sprogimą atitrauktą į saugią vietą kitapus asteroido, grąžinti prie kraterio ir paimti iš jo grunto mėginių, nepaveiktų milijonus metų šį dangaus kūną gairinusio saulės vėjo ir kosminių spindulių. Mokslininkai tikisi, kad šie mėginiai padės jiems geriau suprasti Saulės sistemos raidos istoriją, kadangi asteroidai yra jos formavimosi liekanos.

Iki šiol tokių mėginių dar nebuvo pargabenta. 2005 metais per vieną NASA misiją zondas į kometą paleido smūginį įrenginį ir stebėjo išmetalus, bet jų nesurinko.

Praeitą mėnesį JAXA paskelbė, kad grupė mokslininkų, dalyvaujančių "Hayabusa2" projekte, aptiko asteroide hidroksilo grupių turinčių mineralų, išanalizavę zondo atsiųstus artimojo diapazono infraraudonųjų spindulių spektrometrijos tyrimų duomenis. Agentūra nurodė, kad šie rezultatai galbūt gali padėti paaiškinti, kokia yra vandens Žemės planetoje kilmės.

Šie rezultatai buvo paskelbti žurnalo "Science" elektroniniams leidinyje.

"Iki šiol "Hayabusa2" padarė viską, kas buvo suplanuota, ir mes labai džiaugiamės, - anksčiau penktadienį sakė misijos vadovas Makoto Yoshikawa (Makotas Jošikava). - Tačiau reikia atlikti daugiau uždavinių, ir mums dar per anksti švęsti."

"Hayabusa2" vasarį sėkmingai nusileido ant nedidelės gana lygios aikštelės akmenimis nusėtame asteroido paviršiuje ir paėmė dulkių bei akmenukų mėginį. Zondas turėtų palikti Riugu 2019-ųjų pabaigoje ir 2020-ųjų pabaigoje pargabenti į Žemę asteroido grunto mėginių.

Riugu, pavadintas pagal japonų mituose minimus drakono rūmus vandenyno dugne, skrieja maždaug už 300 mln. kilometrų nuo Žemės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
Tikslas ''paimti grunto iš gilesnių sluoksnių ir , išmetus bombą , kuo skubiau dingti iš tos vietos '' o kada gruntą paimti .AVINAI , KAIP DURNINA ŽMONES .

zelemuncikas

zelemuncikas portretas
Čia tai tikrai šauniausia,ką esu girdėjęs ar skaitęs.Tai jau ne jaunystės eleksyras moters odai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių