Didžiausias krachas istorijoje: kaip tai galėjo nutikti 2024 metais?

Kai penktadienį visame pasaulyje sutriko kompiuterių darbas, dėl to neveikė oro uostai ir bankai, užsidarė parduotuvės ir buvo sustabdytos neskubios operacijos, daugeliui žmonių kilo vienas klausimas: kaip tai galėjo nutikti 2024 metais? Firma, atsakinga už šitą krachą, kuris vadinamas didžiausiu istorijoje, „Crowdstrike“ sako, kad reikės mažiausiai kelių savaičių kol viskas grįš į įprastas vėžes. Bet vienas dalykas bus kitaip – pasitikėjimas. Šitas krachas privertė susimąstyti, kokia pažeidžiama gali būti pasaulinė ekonomika, tvarka ir, kokia priklausoma vos nuo keleto technologijų gigantų. Plačiau papasakojo VU Matematikos ir informatikos fakulteto docentas Linas Bukauskas.

– Elon Musk iš karto, vos tik prasidėjus šitam įvykiui, pranešė, kad tai yra didžiausias krachas istorijoje. Ką nors panašaus žinote?

– Na, iš tikrųjų ,„Solar winds“ gal kažkas panašaus, bet tikrai buvo mažesni incidentai. Bet jie visi buvo susiję su kibernetinio saugumo arba bent jau akiplėšišku bandymu sugadinti, išprovokuoti kažkokius gedimus. Šioje situacijoje buvo natūralus, net netyčinis pažeidimas, sistemos sugriovimas. Tokiu būdu tas vadinamasis krachas, ar kaip mes jį bepavadintume, išsiplėtė per visus kompiuterius, kurie yra „Microsoft“ operacinėse sistemose, ir būtent kas pirko „CrowdStrike“ paslaugą.

– Kaip manot, kas nutiko tiems programuotojams ar tam programuotojui, kuris paleido šitą defektuotą atnaujinimą?

– Manau, pirmiausia, paprašė jo sutvarkyti tą klaidą ir turbūt tai kainavo daug dėl to, kad vis tiktai pasitikėjimas įmone, akcijos krito. Ir jau yra skaičiuojama žala, kurią nežino, kas apmokės, – daugiau nei milijardas. Įsivaizduokim, kažkas galbūt Amerikoje ar Britanijoje bandys ir gali net ir į teismą kreiptis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Klausykit, bet čia yra daug daugiau filosofinių klausimų po šito kracho, kad, iš principo, visuose didesniuose versluose, bet ir mažesniuose, taip pat vyrauja tam tikra monokultūra kalbant apie operacines sistemas. Tai yra „Microsoft Windows“, kuri taip pat nukentėjo, buvo paveikta šito blogo atnaujinimo. Kodėl taip yra? Kodėl yra tiktai viena operacinė sistema?

– Visiškai čia atsakyti vienareikšmiai neįmanoma. Greičiausiai, tai yra susiję su tuo, kaip operacinės sistemos vystėsi. Dalis komercinių ir verslo operacinių sistemų, kai mes kalbam apie verslo santykius, dažniausiai yra labai lengva įsigyti kompiuterį, kuriame yra jau paruošta operacinė sistema, ir toje operacinėje sistemoje yra minimalus funkcionalumas. Na, ir atitinkamai verslas, norėdamas kompensuoti lėšas ir visa kita, arba bent jau demonstruoti tam tikrą technologiją dažnai turi pasirinkti kažkokią operacinę sistemą kaip vieną iš taikinių ir sakyti, kad mūsų programinę įrangą, kurią mes kuriame, ji irgi palaikoma tik „Microsoft Windows“ arba „Apple“ kompiuteriuose.

– Kokias dabar pamokas galima išmokti galvojant apie šitą priklausomybę, kokias išvadas reikėtų padaryti?

– Iš saugumo pusės žiūrint, tai yra tiekimo grandinės sutrikimas, tai yra precedento neturintis – daugiau nei 8 milijonų kompiuterių paveikta. Įsivaizduokim, tai yra pats didžiausias įvykis, kuris rodo, kas būtų, jei tiekimo grandinė sutriktų. Pasimokyti reikia labai stipriai, gal net ir galvoti apie alternatyvių operacinių sistemų turėjimą edukacijose – ypač švietimo sistemoje irgi reikia pagalvoti, kad gal reikėtų galvoti ir apie alternatyvių operacinių sistemų turėjimą.

– Dabar yra per didelė konsolidacija konkrečiai į „Microsoft“. Bet kokia yra alternatyva? Kai žmonės išgirsta pavadinimą „Linux“ sako, jog čia ne mums, čia per daug sudėtingas kodas.

– Aš galiu sugriauti mitus. Tikrai pažįstu ne vieną žmogų, netgi mano šeimoje ir tėvas, ir mama, ir brolis naudojasi operacinėmis sistemomis, kurios yra atviro kodo. Tai, kitaip tariant, atsiranda  toks momentas, kada turi nuspręsti, ar nori kažko naujo išmokti, galbūt kitaip žiūrėti į tai, kaip tu tvarkai savo failus. Lygiai taip pat mobilūs telefonai. Jie nėra „Microsoft Windows“, jie yra „Android“ operacinė sistema, kuri yra „Linux“ pagrindu.

– Kitaip tariant, tai jau yra populiari alternatyva? Ar dabar „Microsoft“ padarys kažkokias išvadas? Ar ji bandys įtikinti verslą?Ar tai yra taip pat iššūkis ir korporacijai „Microsoft“ įtikinti, kad jie nebepadarys tokių bėdų, tokių nuostolių, kokie buvo anksčiau?

– Čia galbūt jie turės pakeisti politiką, kaip įtraukia saugumo pataisymus, kurie yra iš trečiųjų šalių, nes tas pataisymas įėjo į svarbių saugumo pataisymų sąrašą. Dėl to dauguma klientų automatiškai gavo su kompiuterio operacinės sistemos atnaujinimu. Na, kitaip tariant, reikės, matyt, keisti tiekimo grandinėje, operacinės sistemos pataisymų metu reikės organizuoti kažkokias patikras.

– Klausykit, jeigu jus tarptautinė kino kūrėjų komanda nusamdytų nupiešti pačius blogiausius scenarijus, kas gali būti dėl tokios priklausomybės? Ar tai, kas įvyko penktadienį ir šeštadienį, tam tikra prasme dar tęsiasi iki šiol. Ką jūs rašytumėt?

Blogiau – tiesiog visos operacinės sistemos daugiau nebeatsistatytų.

– Čia dar turbūt galima ir blogiau pavaizduoti.

– Kas galėtų būti dar blogiau?

– Blogiau – tiesiog visos operacinės sistemos daugiau nebeatsistatytų.

– Nes dabar tą buvo galima išspręsti, ar ne?

– Taip, visiškai teisingai. Tai sukėlė ne operacinė sistema, tai sukėlė pataisymas, kuris yra priedėlis prie operacinės sistemos. Tai yra papildoma programa, įdiegta į operacinę sistemą, todėl ją apeiti jau yra žymiai lengviau. Jeigu tai būtų operacinės sistemos, tai, tarkime, sugadina jūsų asmeninius duomenis, sugadina verslo duomenis.

– Ištrina visas nuotraukas iš socialinių tinklų?

– Be abejo, iš socialinių tinklų, bet dar jūsų asmeninės, kurių jūs gal net ir nedėjote į socialinius tinklus, tai čia būtų didesnė problema.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pasitvirtino

Pasitvirtino portretas
Be grynų pinigų nė žingsnio.

ankščiau nebuvo interneto ir žmogos normaliai gyveno dėjo

ankščiau nebuvo interneto ir žmogos normaliai gyveno dėjo  portretas
skersą ant to jūsų kraho, mažiau tikėkit pederastų ir globalistų huiniom

Išvada

Išvada portretas
Kuo greičiau panaikinti atsiskaitymų grynaisiais pinigais bet kokius ribojimus.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių