Britų mokslininkai nori bandymais aiškintis, kaip žmonės užsikrečia koronavirusu

Britų mokslininkai antradienį paskelbė, jog tikisi paveikti sveikus savanorius COVID-19 sukeliančiais virusais ir išsiaiškinti, kokio virusų kieko reikia, kad žmonės užsikrėstų.

Programos „Human Challenge Programme“ dalyviai, tarp jų Londono Imperijos koledžas, tikisi, kad toks tyrimas, vadinamas pirmuoju pasaulyje, galiausiai padės „stabdyti koronaviruso plitimą, švelninti jo poveikį ir mažinti mirties atvejų skaičių“.

Pradiniu projekto etapu bus tikrinamos galimybės paveikti sveikus savanorius koronavirusu SARS-CoV-2.

Tyrėjai ieškos 18–30 metų savanorių, neturinčių gretutinių ligų, tokių kaip širdies liga, diabetas ar nutukimas.

„Šiuo pradiniu etapu tikslas bus surasti mažiausią virusų kiekį, kurio reikia, kad žmogus susirgtų COVID-19“, – sakoma Londono Imperijos koledžo pareiškime.

Savanoriai būtų užkrečiami per nosį, antradienį transliuotojo BBC radijui „Radio 4“ sakė Londono Imperijos koledžo eksperimentinės medicinos profesorius Peteris Openshaw (Piteris Oupenšo).

„Didelis šių savanorių tyrimų pranašumas yra tas, kad kiekvieną savanorį galime labai atidžiai ištirti ne tik infekcijos metu, bet ir prieš tai, galime tiksliai išsiaiškinti, kas vyksta kiekvienu etapu“, – pridūrė jis.

Tyrėjai pasinaudodami rezultatais aiškintųsi, kaip galėtų veikti vakcinos ir kokie galėtų būti gydymo metodai.

Kadangi savanoriai bus užkrečiami tyčia, „mokslininkams turėtų būti įmanoma labai greitai pradėti nustatyti veiksmingumą, testais nustatant, ar tiems, kas buvo paskiepyti, tikimybė užsikrėsti virusu yra mažesnė“, – aiškino mokslininkai.

„Mūsų svarbiausias prioritetas yra savanorių saugumas“, – sakė Chrisas Chiu (Krisas Čiu) iš Londono Imperijos koledžo Užkrečiamųjų ligų departamento.

„Joks tyrimas nėra visiškai apsaugotas nuo rizikos, bet „Human Challenge Programme“ partneriai labai stengsis užtikrinti, kad rizika būtų kuo mažesnė“, – pabrėžė jis.

Per šiuos bandymus ir platesnius COVID-19 tyrimus įgytos patirtis ir kompetencija padės JK dorotis su pandemija ir bus naudingos žmonėms šalyje ir pasaulyje, pridūrė Ch. Chiu.

Tyrimas turėtų prasidėti kitų metų pradžioje, nurodo tyrėjų komanda. Programoje taip pat dalyvauja vyriausybė, viena klinikinė kompanija ir viena ligoninė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

galeciau britu ,,mokslininkams,,,

galeciau britu ,,mokslininkams,,,  portretas
vizualiai pademonstruot kaip uzsikreciama corona virusu...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių