Australijos ūkininkas savo ganykloje rado „SpaceX“ raketos nuolaužą

Vienas Australijos ūkininkas savo avių ganykloje rado į žemę įsmigusią didelę apdegusią nuolaužą, kuri, kaip ketvirtadienį patvirtino tarnybos, yra JAV kosmoso technologijų bendrovės „SpaceX“ vienos iš raketų dalis.

Neįprastos išvaizdos objektas, kaip manoma, nukritęs liepos 9 dieną, praeitą savaitę buvo rastas Dalgetyje – atokioje vietovėje netoli Snieguotųjų kalnų, maždaug už 5 val. kelio į pietvakarius nuo Sidnėjaus.

„Tai buvo savotiškai jaudinama ir tuo pačiu keista“, – naujienų agentūrai AFP sakė astrofizikas Bradas Tuckeris (Bredas Takeris), apsilankęs įvykio vietoje, kai praeitą mėnesį su juo susisiekė vietos ūkininkai.

Mokslininkas sakė, kad didelė nuolauža, stirksojusi tuščiame lauke, jam atrodė panaši į kosminį monolitą, vaizduojamą mokslinės fantastikos filme „2001-ųjų kosminė odisėja“ (2001: A Space Odyssey).

„Buvo stulbinama tai pamatyti“, – pridūrė B. Tuckeris.

Australijos kosmoso agentūra patvirtino, kad rasta nuolauža yra milijardieriui Elonui Muskui (Ilonui Maskui) priklausančios „SpaceX“ paleistos raketos dalis ir rekomendavo gyventojams apie kitus potencialius radinius informuoti šią bendrovę.

„Agentūra patvirtino, kad nuolauža yra iš „SpaceX“ misijos, ir toliau palaiko ryšį su mūsų kolegomis JAV, taip pat kitomis Sandraugos dalimis ir atitinkamomis vietos tarnybomis“, – nurodė Australijos kosmoso agentūros atstovas.

B. Tuckeris sakė, kad objektas yra dalis, anksčiau atskirta nuo erdvėlaivio „Crew 1“, kuris į Žemę sugrįžo 2021 metais.

Mokslininkas sakė, kad įskriejusi į Žemės atmosferą detalė subyrėjo ir kad aplinkiniuose sklypuose taip pat buvo rasta kosminių šiukšlių, todėl tikėtina, kad jų bus aptinkama ir daugiau.

Dauguma kosminių nuolaužų nukrinta į vandenyną, bet pasaulyje sparčiai vystantis kosmoso pramonei gali padaugėti ir sausumoje nukrintančių objektų, pažymėjo B. Tuckeris.

„Turime suprasti, kad esama rizikos, jog jos kada nors gali pataikyti į gyvenamąją teritoriją – ir ką tai reiškia“, – akcentavo mokslininkas.

Australijos kosmoso agentūra nurodė dedanti pastangas sumažinti nuolaužų kritimo pavojų ir pasiūliusi spręsti šį klausimą tarptautiniu lygiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių