Atrastas seniausias pasaulyje žemėlapis

Archeologai teigia atradę seniausią pasaulyje žemėlapį, kuris sukurtas beveik prieš 14 tūkst. metų. Ispanijos Naravos regione esančiame Abauntzo urve rasta akmeninė lentelė, manoma, yra pirmasis žinomas vietovės atvaizdas.

18 centimetrų ilgio ir 13 centimetrų pločio lentelėje esantys raižiniai vaizduoja kalnus, vingiuojančias upes ir maisto rinkimo bei medžiojimo vietas. Artefaktas oloje atrastas 1993 metais, po to Saragosos universiteto komanda 15 metų šifravo akmenyje įrėžtas linijas ir išraitymus, rašo telegraph.co.uk.

„Tvirtai galime pasakyti, kad tai eskizas, aplink esančios vietovės žemėlapis“, – teigė tyrėjų komandai vadovavusi Pilar Utrilla.

„Kad ir kas jį sukūrė, bandė akmenyje atvaizduoti upių tekėjimą, urvą supančius kalnus ir toje vietovėje sutinkamus gyvūnus. Pavaizduotas gamtovaizdis sutampa su vietovės geografija“, – pridūrė ji.

Paskutiniajame leidinio „Journal of Human Evolution“ numeryje skelbiamas tyrimas praplečia žinias apie ankstyvojo modernaus žmogaus erdvės suvokimo, planavimo ir organizuotos medžioklės gebėjimus.

„Mes negalime būti tikri, kad to buvo siekta kuriant lentelę, tačiau tai aiškiai buvo svarbu tiems, kurie urve gyveno prieš 13 660 metų. Galbūt taip buvo stengiamasi įamžinti vietovę, kurioje buvo gausu grybų, paukščių kiaušinių ir įrankių gamybai naudoto titnago”, – teigė P. Utrilla.

Tyrėjai mano, kad toks brėžinys taip pat galėjo būti naudojamas kaip priemonė istorijoms pasakoti ar medžioklės ekspedicijoms planuoti. „Nieko panašaus Vakarų Europoje iki šiol nebuvo atrasta”, – sakė tyrėjų grupės vadovė.


Šiame straipsnyje: žemėlapissenovės geografija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Giedrius

Giedrius portretas
o kažkur link Kartagenos, Trojos ir Babilono lyg ratilais plito naujų kalbų gimtis (prieš 15000-18000 metų, nuo pirmų lietuviškų žodžių gimties)

...

... portretas
pas mane outlookas ir tas klaidas ištaiso, negi jūs zhurnaliugos neturite spelerio? "paukščių kaiušinių"

GX

GX portretas
Tu "..." irgi lietuvininkas kaip matosi "zhurnaliugos", subręsk ir tik po to čia aiškink
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių