Atkreipkite dėmesį: paskelbė dvidešimt populiariausių slaptažodžių Lietuvoje

  • Teksto dydis:

„NordPass“ atlikto tyrimo duomenimis, lietuviai renkasi ypač lengvus slaptažodžius. Populiariausias slaptažodis Lietuvoje „123456“, antroje vietoje – „123456789“, trečioje – „123123“.

„Deja, nors kasmet kibernetinių atakų vis daugėja, interneto vartotojai vis dar naudoja labai silpnus slaptažodžius, – teigia Patricija Černiauskaitė, „NordPass“ atstovė spaudai. – Tarp populiariausių slaptažodžių labai dažnos išlieka paprastos skaičių sekos, taip pat žmonių vardai ir kiti silpni slaptažodžiai. Panaši tendencija vyrauja ir pasaulyje. Prieš keletą mėnesių atlikto tyrimo metu išsiaiškinome ir 200 populiariausių slaptažodžių pasaulyje. Kaip ir Lietuvoje, pirmasis buvo 123456.“

Dvidešimt populiariausių slaptažodžių Lietuvoje:

1. 123456;

2. 123456789;

3. 123123;

4. lopas123;

5. lopas;

6. mantas;

7. qwerty;

8. samsung;

9. 111111;

10. lietuva;

11. asasas;

12. asilas;

13. mamyte;

14. 123;

15. katinas;

16. 12345;

17. karolis;

18. nesakysiu;

19. labas;

20. kaunas.

Daugelis žmonių nesirūpina savo slaptažodžiais, nes galvoja, kad neturi ko slėpti. Tačiau mes visi saugome vertingus duomenis įvairiose platformose.

Kodėl reikėtų susirūpinti savo slaptažodžiais?

Įvairios kibernetinės atakos vyksta nuolat. Priklausomai nuo atakos, gali būti viešinami skirtingi vartotojų duomenys. „Daugelis žmonių nesirūpina savo slaptažodžiais, nes galvoja, kad neturi ko slėpti. Tačiau mes visi saugome vertingus duomenis įvairiose platformose. Sukčiai gali sugalvoti begalę būdų, kaip pasipelnyti iš vartotojų duomenų, pavyzdžiui, juos parduoti, arba įsilaužę į el. pašto dėžutę jūsų vardu siuntinėti melagingas žinutes prašant pervesti pinigų“,  – sako P. Černiauskaitė.

Kaip apsaugoti savo paskyras?

„NordPass“ saugumo ekspertai dalijasi svarbiausiais patarimais tiems, kurie nori užtikrinti savo saugumą internete:

1. Naudokite unikalius slaptažodžius kiekvienai paskyrai. Jūsų slaptažodžiai turėtų būti sudaryti iš 12 spaudos ženklų, tarp kurių turėtų būti skaičiai, simboliai, mažosios ir didžiosios raidės.

2. Naudokite dviejų faktorių autentifikaciją (2FA). Šis autentifikacijos būdas leidžia dviem įrenginiais patikrinti jūsų tapatybę prieš prisijungiant prie tam tikros svetainės.

3. Slaptažodžius laikykite slaptažodžių valdymo programėlėse. Be to, kad šios programėlės prisimena jūsų slaptažodžius, jos taip pat gali įspėti, jeigu jūsų duomenys buvo kompromituoti kibernetinės atakos metu. Lietuvoje kuriama „NordPass“ programėlė siūlo būtent tokią funkciją.

4. Nulaužtų slaptažodžių duomenų bazės nuolat atnaujinamos, todėl reguliariai atnaujinkite savo slaptažodžius.

Ką daryti nutekėjus duomenims?

Jeigu jūsų duomenys nutekėjo kibernetinės atakos metu, būtinai iš karto pasikeiskite savo slaptažodžius kitose paskyrose, ypač jeigu slaptažodžiai sutampa ir yra vienodi keliose skirtingose platformose. Taip pat patartina įsidiegti dviejų faktorių autentifikaciją (2FA).

Nerimaujantys dėl finansinių nuostolių gali naudotis nemokamais kreditų istorijos stebėjimo įrankiais. 

Tyrimo metodologija: Tyrimas atliktas bendradarbiaujant su nepriklausomais tyrėjais, tiriančiais duomenų nutekėjimo atvejus. Šie duomenys buvo nutekinti įvairių kibernetinių atakų metu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių