Lietuvos miškuose jau dygsta grybai – pavasario pranašai

Įpratę apie pavasario pradžios požymius spręsti stebėdami augalus ir gyvūnus. Tačiau yra ir grybų – pavasario pranašų, kurie vos sniegui nutirpus iš toli švyti raudona ar oranžine spalva ant nukritusių medžių šakų. Tai ankstyviausias pavasario grybas – plačiataurė (Sarcoscypha).

Plačiataurės auga ant medienos (nukritusių šakų ir šakelių) miškuose, pamiškėse, parkuose (ksilosaprotrofai). Jų galima aptikti ir labai drėgnose vietose. Grybo vaisiakūniai – apoteciai turi trumpą, apie 0,5 cm ilgio kotelį. Jų kepurėlė iki 6 cm skersmens, taurės pavidalo. Ypatingu kvapu ar skoniu šie grybai nepasižymi. Jie yra nevalgomi, nors yra duomenų, kad kai kuriuose kraštuose jie kartais vartojami maistui.

Lietuvoje aptinkamos dvi plačiataurių rūšys, kurios skiriasi apotecio išorinio paviršiaus plaukeliais. Apibūdinti plačiataurių rūšis galima tik žiūrint pro mikroskopą. Dažniausiai Lietuvoje aptinkama austriškoji plačiataurė (Sarcoscypha austriaca), kurios plaukeliai susipynę ir spirališkai susisukę. Raudonosios plačiataurės ( S. coccinea) plaukeliai tiesūs ar kiek vingiuoti.

Plačiataurės paplitusios Europoje ir Šiaurės Amerikoje. Šios genties pasaulyje žinoma 13 rūšių. Grybai priskiriami aukšliagrybiams (ausūniečių eilei). Jiems dauginantis apotecyje susidaro aukšliai su aukšliasporėmis.

Pavasarį, tik kiek vėliau, auga ir kiti šios eilės grybai: briedžiukai (Morchella), bobausiai (Gyromitra), alvytės (Helvella).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gėda pelėda

Gėda pelėda portretas
Nuotraukoje ne plačiataurė, o voveraitė. Ir ne pavasaris, o ruduo (voveraitės link rudens pasirodo). Ar taip sunku buvo paguglinti ir įdėti tinkamą nuotrauką?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių