Šventiniu laikotarpiu gyvūnai patiria stresą: patarė, kaip apsaugoti

  • Teksto dydis:

Atėjus viduržiemiui pradeda siausti įvairios infekcinės ligos, nes orai šiuo metų periodu labai permainingi – vieną dieną šąla, o kitą jau lyja. Todėl net tik žmonės, bet ir gyvūnai linkę sirgti tiek infekcinėmis ligomis, tiek bendrais peršalimais, ypač esant nepastoviai oro temperatūrai. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Kauno departamento laikantiems gyvūnus rekomenduoja pasirūpinti jais apsaugant nuo nepalankių oro sąlygų – šalčio.

Pasak specialistų, rūpestingi šeimininkai turėtų pasirūpinti sandaria ir šilta šuns būda.

Jie pataria, jog siekiant apsaugoti nuo drėgmės šuns būda turėtų būti šiek tiek pakelta nuo žemės. Kad į ją neprilytų ir nepripustytų sniego, landą reikėtų padaryti su slenksčiu, o virš angos pritvirtinus keletą skiaučių brezentinės medžiagos ar plastiko – šuns būda būtų lyg su „durimis“. 

Šeimininkas, VMVT Kauno departamento atstovų teigimu, turėtų pagalvoti ir kur pastatyti šuns būdą, kad keturkojį nuo nepalankių oro sąlygų saugotų užuovėja.

Jie pastebi, jog dažna problema – žiemą, užšąlantis vanduo, todėl geriausia šėrimo metu kartu duoti ir dubenėlį su vandeniu, kuris galėtų būti šiek tiek šiltas.

Katės ir šunys esą yra jautrūs nušalimams ir hipotermijai (bendram kūno atšalimui, – aut. past.), todėl esant labai žemai aplinkos temperatūrai nereikėtų jų palikti ilgą laiką lauke.

Kaip teigia specialistai, norint apsaugoti augintinius nuo neigiamo šalčio poveikio, rekomenduojama sutrumpinti jų pasivaikščiojimą lauke iki dešimties penkiolikos minučių. Keliaujant su augintiniais per didelius šalčius nederėtų jų palikti vienų automobilyje, nes jie gali žūti nuo hipotermijos.

Ūkininkai taip pat turi pasirūpinti gyvūnų laikymo patalpomis – užsandarinti langus, duris, kitas angas, paliekant ventiliacijai skirtas angas ir jokiu būdu nesudarant skersvėjų, kreikti pakankamu kiekiu sausų pakratų.

Atsižvelgus į gyvūnų rūšį šaltuoju metų laiku, daugiau dėmesio reikia skirti gyvūnų šėrimui, duoti pakankamą kiekį vandens ir pašarų, šerti įvairesniu pašaru, nes šalčio metu padidėja pašarų suvartojimas gyvūnų kūno temperatūrai palaikyti.

Specialistai sako, kad ūkininkai turėtų žinoti, kad net ir giliausią žiemą veterinarijos gydytojai nepataria visiškai izoliuoti gyvūnų ir laikyti juos nuolat uždarytus tvartuose ar kitose laikymo vietose. Šiltesniu oru, nesant stipraus vėjo, kritulių, VMVT Kauno departamento atstovai pataria išvesti gyvulius pasivaikščioti (mocionui – aut. past.), nes tai turi teigiamos įtakos gyvūnų sveikatingumui ir produktyvumui.

„Šv. Kalėdų ir Naujųjų metų šventės – nuostabus metas, tačiau ne visada jis toks jūsų augintiniams. Dažnai gyvūnus gąsdina kasdienybėje neįprasti garsai ir triukšmas. Naujametiniai fejerverkai, balionų sprogdinimai, šampano butelių kamščių pokšėjimas paprastai nesukelia didelio išgąsčio ar streso tik treniruotiems medžiokliniams šunims ir klausos sutrikimų turintiems gyvūnams. Didesnė dalis augintinių – ypač šunys puola slėptis, isteriškai laksto po namus, loja, staugia, lekuoja, dreba ar be perstojo žiovauja“, – primena žinovai.

Pasak jų, silpnesnės nervų sistemos gyvūnai gali pradėti šlapintis ar viduriuoti, prarasti apetitą net keletui dienų. Todėl geriau gyvūnus laikyti ramesnėje patalpoje, bandyti nukreipti jų dėmesį, sukelti jiems įprastą triukšmą – įjungti televizorių ar muziką ir taip nuslopinti neįprastus garsus.

Fejerverkus derėtų sprogdinti kaip įmanoma atokiau nuo lauke laikomų šunų voljerų ar ūkinių pastatų, kuriuose laikomi gyvūnai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių