Šuo – ne vienkartinė investicija

  • Teksto dydis:

Įsigyjant šunį ar kitą gyvūną neretai pagalvojama tik apie tai, kiek šis kainuoja, ir neįvertinamos visos kitos su naujais įsipareigojimais atsirandančios išlaidos. Gyvūnų priežiūros specialistai ir finansų ekspertai pabrėžia, kad augintinio turėjimas susijęs ir su įvairiais finansiniais įsipareigojimais.

Šeimininkų atsakomybė

Veterinarė Gabrielė Biliūtė ragina pagalvoti, ar savo augintiniams skiriame pakankamai dėmesio, ar tinkamai rūpinamės jų sveikata, ir priduria, kad tinkamai ir laiku pasirūpinus gyvūnais galima gerokai sutaupyti.

Kalbėdama apie augintinių sveikatą ji visų pirma pabrėžia tinkamą mitybą ir savalaikę profilaktiką. Deja, anot jos, tiek viena, tiek kita lietuviai neretai pamiršta.

„Turint naują šeimos narį juo ir rūpintis reikia taip pat, kaip ir bet kuriuo kitu šeimos nariu. Šuns negalima šerti bet kuo, negalima nesirūpinti jo sveikata. Dažnai sakoma, kad augintinius išlaikyti labai daug kainuoja, nes jie turi daug sveikatos problemų, tačiau pamirštama, kad  šeimininkai dėl daugelio problemų atsakingi patys“, – sako G. Biliūtė.

Svarbi ligų profilaktika

Veterinarė pabrėžia, kad tinkama augintinių sveikatos profilaktika lemia  ilgesnį jų gyvenimą ir mažesnes išlaidas.

Sumaž̌inti iš̌laidas atliekant profilaktinius sveikatos patikrinimus, anot G. Biliūtės, iš tiesų galima labai reikšmingai, tačiau Lietuvoje tai kol kas, deja, yra retenybė.

„Gaila, tačiau žmonės į specialistus dažniausiai kreipiasi, kai gyvū̄no būklė jau sunki. Profilaktinius sveikatos patikrinimus šunims reikia atlikti kasmet; vyresniems šunims, įprastai nuo septynerių metų̨, vertėtų̨ atlikti ir dažniau, net kas pusmetį“, – sako veterinarė.

Ji priduria, jog nereikia pamiršti, kad skiepai nuo virusinių̨ ligų, infekcinio hepatito, šunų maro viruso, parvovirusinio enterito, paragripo, infekcinio tracheobronchito yra būtini siekiant užkirsti kelią̨ virusinėms ligoms. Būtina prevencija ir nuo blusų, erkių, endoparazitų.

Turint naują šeimos narį, juo ir rūpintis reikia taip pat, kaip ir bet kuriuo kitu šeimos nariu.

„Kasmetis gyvūno skiepijimas apsaugo šeimininkus nuo didelių išlaidų, nes dažnai taikomas gydymas priklauso ir nuo viruso virulentiškumo, ir nuo paties gyvū̄no imuniteto. Gydyti labai išsekusį gyvūną kainuoja daug“, – dėsto pašnekovė.

Neduokite savo maisto

Veterinarė taupantiems, visų pirma, primena, kad augintiniams jokiu bū̄du negalima duoti žmonėms skirto maisto. Tai gali sukelti virškinimo trakto sutrikimų, enteritą̨ ar netgi gastritą̨.

Visavertė gyvūnų mityba aukštos klasės paš̌arais sumaž̌ina riziką̨ sirgti  įvairiomis augintiniams būdingomis virškinimo trakto, šlapimo pūslės ligomis.

„Žmonių maistas š̌unims gali sukelti alergijų ar apsinuodijimų, sveikatos sutrikimų – juk patiekalai ruošiami su įvairiais prieskoniais. Tad iš tiesų šunims neduodami žmonėms skirto maisto net sutaupysite, nes nereikės pirkti medikamentų, lankytis pas veterinarus. Rinkitės gyvū̄nams skirtus paš̌arus, o jei norite palepinti, nupirkite jiems skirtų skanė̇stų“, – pataria G. Biliūtė.

Ji pastebi, kad jokiu būdu šunų negalima maitinti kaulais, nors daugelis stereotipiškai mano, kad tai tinkamas ėdalas. Vis dėlto maistinė̇s vertės kaulai neturi, o problemų sukelia daug: žarnos perforaciją̨, už̌strigimą, tuštinimosi sutrikimų.

Anot veterinarės, jei labai norima ir augintiniams patinka, galima duoti šiek tiek vaisių ar daržovių: obuolių, bananų, morkų, agurkų, brokolių, kopūstų.

Augintiniams reikia veiklos

Pasak G. Biliūtės, labai svarbu užtikrinti šuns aktyvumą. Jei gyvū̄nas dar jaunas, jam būtini ilgesni pasivaikščiojimai, aktyvūs žaidimai, bendravimas su kitais šunimis.

Augintinio negalima ilgai palikti už̌daryto namuose. Šunų savininkams ji pataria nepagailėti pinigų ir laiko profesionaliai dresūrai.

„Labai svarbu stengtis iš̌laikyti tinkamą̨ gyvū̄no svorį̨, palaikyti jo fizinę būklę̨. Antsvorio turinčių šunų gyvenimo trukmė̇ sumažė̇ja apie 2,5 metų̨. Antsvoris didina apkrovas są̨nariams, gyvūnams sunkiau gyventi per karščius, atsiranda š̌irdies veiklos disfunkcijų“, – dėsto veterinarė.

Beje, specialistė sako, kad įvairių nelaimių nutikti gali net ir namuose: gyvūnai gali suėsti ne vietoje paliktų vaistų, naminių augalų, praryti smulkių žaislų. Šeimininkai turėtų pasirūpinti, kad aplinka, kurioje auga šuo, būtų kuo saugesnė.


Būtina įvertinti galimybes

• Prieš įsigydami šunį žmonės dažnai nesusimąsto, kaip augintinis paveiks šeimos finansus. Apie tai pagalvoti būtina, nes suderinti rūpinimąsi savo augintiniais ir finansinius išteklius gali būti nelengva.

• Atsakingi šeimos nariai turi paskaičiuoti, kiek pinigų kas mėnesį augintiniui išlaikyti reikės, nes taupyti tam nevalia.

• Dažnai biudžetus sudarančios šeimos vertina tik šeimoje esančių žmonių skaičių, išlaidos augintiniams į skaičiuokles neįtraukiamos, tačiau jos taip pat gali sudaryti gana reikšmingą mėnesio pajamų dalį ir to negalima pamiršti.

• Būtina įvertinti, kad reikės mokėti už šuns dresūrą, reikės žaislų, pavadėlių, specialaus maisto. Didžiausią išlaidų dalį sudaro veterinarų paslaugos, skiepai, vaistai. Atostogaujant šunį reikės kažkam palikti, tad gali tekti mokėti ir už jo priežiūrą.

• Dėl šių ir kitų priežasčių šuns negalima dovanoti – žmonėms padovanosite ne tik džiaugsmo, bet ir finansinių rūpesčių.


Šiame straipsnyje: šunysaugintiniaipriežiūra

NAUJAUSI KOMENTARAI

ttt

ttt portretas
"Jei nori tapt vergu - įsigyk šunį "... bet iš tiesų šunys yra patys geriausi draugai, teisingai išlaikymas ne visad pigus, bet atsiperka , - jų ištikimybė, prisirišimas , betarpiškas atsidavimas . Pagalba vienišiems žmonėms , tarnystė pasienyje- visokeriopa pagalba gelbstint žmones ir dar daug kur žmogui geri pagalbininkai ) . Katinėlis - tai namų lepūnėlis....Gaila išmestųjų - laukinukų...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių