- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Maisto tinklaraštininkės atskleidė, kaip sutaupyti ruošiant originalius užkandžius
-
Maisto tinklaraštininkės atskleidė, kaip sutaupyti ruošiant originalius užkandžius
-
Maisto tinklaraštininkės atskleidė, kaip sutaupyti ruošiant originalius užkandžius
-
Maisto tinklaraštininkės atskleidė, kaip sutaupyti ruošiant originalius užkandžius
-
Maisto tinklaraštininkės atskleidė, kaip sutaupyti ruošiant originalius užkandžius
-
Maisto tinklaraštininkės atskleidė, kaip sutaupyti ruošiant originalius užkandžius
-
Maisto tinklaraštininkės atskleidė, kaip sutaupyti ruošiant originalius užkandžius
Susitikę su draugais, dažnai rimtos vakarienės gaminti nesame linkę, tačiau patiekti banalius užkandžius taip pat nesinori. Populiarių maisto tinklaraščių autorės sutiko pasidalinti, kaip užkandžiais maloniai nustebinti svečius. Maistą mylinčios moterys įsitikinusios: nereikės nei daug laiko, nei pinigų.
Vaida Kurpienė, Solveiga Jančiauskaitė bei Indrė Reiponė daug laiko praleidžia ne tik virtuvėje, bet ir ieškodamos produktų parduotuvėse. Šias moteris jungia vienas įprotis – apsipirkdamos visos jos stengiasi sutaupyti ir savo sekėjams pristatyti tokius patiekalus, kuriuos išties nesudėtinga ir nebrangu pasigaminti namuose.
Žymios moterys dalijasi pirmąja savo paslaptimi: lietuviško prekybos tinklo „Maximos“ parduotuvėse jos ieško geltonomis prekių etiketėmis pažymėtų produktų su „Mažos kainos garantija“. Taip yra užtikrintos, jog mėgstamus ingredientus įsigyja tikrai ne brangiau nei kituose didžiuosiuose prekybos tinkluose.
Norėdamos parodyti, kad stebinti namiškius bei svečius originaliais ir lengvai pagaminamais patiekalais nekainuoja daug, žinomos moterys siūlo užkandžių idėjas. Pastariesiems pagaminti prireikė tik tų produktų, kuriems taikoma „Mažos kainos garantija“.
Vaidos įdaryti pievagrybiai
Sveikos mitybos specialistė, dietistė Vaida Kurpienė teigia, kad ruošiant užkandžius svarbu, jog jie būtų sveiki, bet tam išlaidauti tikrai nebūtina.
„Laukiant svečių, geriausia ruošti tokius patiekalus, kurie nekeltų abejonių, jog yra sveiki – toks pasirinkimas tiks daugumai. Taip pat rekomenduoju rinktis lengvas patiekalų idėjas, kurias būtų nesudėtinga įgyvendinti. Tačiau svarbiausia, jog tokie, sveikesni patiekalai ir pasirinkimai tikrai nekainuoja brangiau nei mažiau sveikos jų alternatyvos“, – kalba V. Kurpienė.
Vakarui su draugais dietistė siūlo pasigaminti įdarytų pievagrybių, kurie skanūs ir karšti, ir šalti, o porcija jų kainuos vos 80 euro centų.
Reikės:
250 g pievagrybių,
80 g fetos sūrio,
šviežio baziliko lapelių,
žiupsnelio krapų,
1 česnako skiltelės,
1 arbatinio šaukštelio ypač tyro alyvuogių aliejaus arba 1 valgomojo šaukšto graikiško /natūralaus jogurto.
Paruošimas. Išimkite pievagrybių kotelius, juos vėliau galėsite panaudoti kiaušinienei ar sotesnei sriubai pagaminti. Išspauskite česnaką ir smulkiai sukapotus žalumynus sumaišykite su ypač tyru alyvuogių aliejumi arba jogurtu. Sutrinkite fetą ir sumaišykite ją su kitomis sudėtinėmis dalimis. Mase įdarykite grybus ir dėkite juos į iki 180°C įkaitintą orkaitę, kepkite 10-20 minučių.
Solveigos vėjo malūnėliai
Solveiga Jančiauskaitė sako, kad skambus užkandžio pavadinimas tikrai nereiškia, kad jį bus sudėtinga pagaminti, o ingredientai bus brangūs.
„Už lango ūžaujant vis atšiauresniems rudens vėjams, vakarienei sau, o ir sulaukus svečių juos pavaišinti, siūlau skanauti ką tik iš orkaitės ištrauktus „vėjo malūnėlius“. Dažnai juokauju, kad tikros suvalkietės svajonė – mėgstami produktai už žemą kainą, todėl garantuoju, jog ruošdami šį užkandį daug tikrai neišleisite. Skanaus ir gero vėjo!“, – linki S. Jančiauskaitė.
4-iems asmenims (po du nemažus pyragėlius) šis užkandis atsieis apie 3,45 eurus, t.y. 0,86 eurus žmogui.
Reikės:
4 šaldytos sluoksniuotos tešlos lakštų (apie 400 g),
150 g kamambero sūrio,
30 g sūrio „Fitaki“,
saulėje džiovintų spanguolių.
Paruošimas. Kiekvieną tešlos lakštą padalinkite į dvi dalis. Į kiekvieno kvadrato centrą įdėkite gabalėlį kamambero, ant viršaus šaukštelį „Fitaki“ sūrio ir užberkite žiupsnelį spanguolių. Kvadratėlių kampus įpjaukite (turi išeiti keturi trikampiai) ir kas antrą kvadrato kamputį lenkite į centrą. Užlenktus kampučius tarpusavyje sutvirtinkite, jog kepant liktų savo vietose ir neišsiskleistų. Suformuotus malūnėlius dėkite kepti į iki 180°C įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 15 minučių.
Indrės kanelės su burokėliais
Originaliais receptais socialiniuose tinkluose besidalinti Indrė Reiponė sako, jog norint nustebinti draugus ir svečius įdomiais ir skaniais užkandžiais reikia visai nedaug – tik šiek tiek fantazijos.
„Kanelės su burokėliais? Taip, taip, perskaitėte teisingai. Pagaminti sūrias kaneles reikės daug mažiau pastangų nei įprastas, saldžias, o skonis tikrai nenuvils. Tiesa, jei toleruojate laktozę, rinkitės įprastą pieną, nes bus ne tik taip pat skanu, bet dar ir mažesnė savikaina!“, – pataria I. Reiponė.
Vienos kanelės kaina gaminant pagal Indrės receptą – 10 euro centų. O gaminant visą recepte įvardintą porciją, paruošite net per 30 vienetų kanelių.
Reikės:
500 ml augalinio arba įprasto pieno,
250 g aliejaus,
2 pilnų kiaušinių bei dar 2 kiaušinių trynių,
100 g miltų,
1 virto burokėlio,
100 g fetos sūrio,
žiupsnelio druskos bei pipirų pagal skonį,
šaukštelio medaus.
Paruošimas. Pirmiausia sutrinkite virtą burokėlį iki vientisos masės, primenančios košelę. Išplakite kiaušinius, į juos sudėkite burokėlių masę, supilkite pieną, aliejų bei suberkite prieskonius. Kanelių formą ištepkite sviestu ar aliejumi ir užpildykite 2/4 formelės mase. Jeigu jos neturite, galite naudoti ir keksiukų formeles. Į kiekvieną formelę įdėkite trupinto fetos sūrio. Kepkite kaneles iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Atkurta deguonies koncentracija Šiaulių Rėkyvos karjere1
Aplinkosaugininkai, bendradarbiaudami su kitomis institucijomis, Rėkyvos karjero vandenyje atkūrė deguonies koncentraciją. ...
-
Prahos zoologijos sode koronavirusas nustatytas gorilai ir dviem liūtams2
Prahos zoologijos sode koronavirusu užsikrėtė gorila ir du liūtai. Jiems pasireiškia tik silpni simptomai, pranešė direktorius Miroslavas Bobekas. ...
-
Etnos ugnikalnis vėl išsviedė lavos fontaną1
Italijos Sicilijos saloje vėl įspūdingai išsiveržė Etnos ugnikalnis. Lavos fontanas šovė 500 metrų į naktinį dangų, ketvirtadienio rytą pranešė Geofizikos ir vulkanologijos institutas. ...
-
Paukščiai grįžta: miškininkai paaiškino svarbiausias inkilų kėlimo taisykles
Šylant orams netrukus pasitiksime ir grįžtančius paukščius. Valstybinių miškų urėdija kovo 15-19 dienomis skelbia inkilų kėlimo šventę ir dalijasi svarbiausiais patarimais, kokie inkilai tinkamiausi paukščiams, bei...
-
Modelis ir tinklaraštininkė J. Steponavičiūtė: gardžiuotis gera, išmesti gėda
Pagaminau, suvartojau ir išmečiau – kiek ironiška, bet tokia šių dienų tiesa. Tačiau dėl kai kurių žmonių viskas pamažu keičiasi, žmonės tampa sąmoningesni ir prie to gana efektyviai prisideda žiedinės ekonomikos princ...
-
Prie Mozambiko krantų žuvo dar 86 delfinai1
Prie vienos Mozambiko salos antradienį buvo rasti dar 86 dėl nežinomos priežasties žuvę delfinai, pranešė šalies Aplinkos ministerija. ...
-
Vokietijoje per savaitę oro temperatūra pakilo daugiau kaip 40 laipsnių1
Vokietijoje per savaitę užfiksuotas rekordinis oro temperatūros šuolis – kai kuriuose šalies rajonuose jis siekė daugiau kaip 40 laipsnių. ...
-
Sostinės požeminio vandens kokybės tyrimai: vanduo iš čiaupo saugesnis nei šaltinio
Vilniaus miesto savivaldybė kartu su įmone „Vilniaus planas“ pristato 2020 m. požeminio vandens kokybės analizę, kurioje atsispindi duomenys iš 32-jų skirtingų požeminio ir šaltinio vandens monitoringo vietų, esančių įvair...
-
Pamaryje – šimtai pempių, grįžo vieversiai3
Pavasario šaukliais vadinamos pempės ir vieversiai į pamarį traukia būriais. Pirmieji pavieniai paukščiai Ventėje pasirodė šeštadienį, o po dienos ornitologai Nemuno deltoje jau skaičiavo šimtus pempių. ...
-
Naujojoje Zelandijoje išgelbėti 28 ant seklumos užplaukę delfinai1
Gelbėtojai antradienį sėkmingai sugrąžino į jūrą 28 delfinus, užplaukusius ant seklumos Naujosios Zelandijos pakrantės atkarpoje, kur dažnai įstringa būriai šių jūrų žinduolių, pranešė laukinės gamtos pareigūnai. ...