Kretingos žiemos sodo bananas jau krauna vaisius

Kretingos žiemos sode jau tikras pavasaris – daugelis augalų bene mėnesiu anksčiau pasipuošė spalvingais žiedais. Vaisius nokina ir ten auginamas bananas.

Jau daugiau kaip du dešimtmečius Kretingos žiemos sode sėkmingai auga iš šiltųjų kraštų kilę keturi bananai. Tręšiami mineralinėmis ir organinėmis trąšomis, vaisius jie nokina kas trejus–ketverius metus, tačiau kasmet vaisių duoda vis kitas. Natūraliomis sąlygomis bananai sunoksta rečiau.

„Mūsų bananas buvo pražydęs liepos pabaigoje–rugpjūčio pradžioje – nedėkingu laikotarpiu, nes saulės jau buvo mažai. Todėl vaisių kiekis dabar yra mažesnis“, – apie auginimo subtilybes pasakoja Kretingos žiemos sodo vyr. specialistė Eleonora Ranciuvienė.

„Žiedą sukrovęs šaltuoju sezonu, bananas vaisių, teigiama, prinokina dvigubai daugiau – iki 200. Darbuotojai sako jau ragavę kelis šios kekės bananus – jų nokimą pagreitino šiltesni orai. Šie bananai – gerokai saldesni už esančius prekybos centruose.

Šilta žiema, pasak oranžerijos darbuotojų, pagreitino ne vieno augalo žydėjimą. Pavyzdžiui, tik kovą lapus skleidžiantis figmedis jais pasipuošė jau vasarį. Mėnesiu anksčiau nei įprasta žiedus sukrovė spurguotis ir kiti žiemos sodo augalai. Spalvų gamą papildo ir japoniški karpiai, kuriuos sodui praėjusį rudenį padovanojo Jūrų muziejus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klausumas

Klausumas portretas
"Krauna vaisius" -- neteisingai! Krauti galima tik žiedus , o vaisius -- brandinti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių