Beprecedentis žingsnis: Floridoje bus šeriami badaujantys lamantinai

JAV aplinkos apsaugos pareigūnai pradės tiesiogiai šerti vis labiau badaujančius Floridos lamantinus, tokiu beprecedenčiu žingsniu siekdami neleisti šiems jūrų gyvūnams žūti.

Floridos lamantinai priklauso naguotųjų lamantinų porūšiui. Šių jūrų žinduolių badavimą didele dalimi nulemia tarša.

Pradinė lamantinų šėrimo programa bus pradėta Indėnų Upės lagūnoje rytinėje Floridos pakrantėje į pietryčius nuo Orlando, trečiadienį paskelbė federaliniai ir valstijos pareigūnai.

Daug šių gyvūnų žiemą migruoja į šį rajoną šildytis iš netoliese esančios elektrinės išleidžiamame vandenyje ir maitintis jūrų augalais.

Tačiau pastarąjį dešimtmetį didelė tarša iš aplinkinių ūkių ir urbanistinių rajonų nulėmė intensyvų vandens žydėjimą, o šis kelia vis didesnį pavojų pagrindiniam lamantinų maisto šaltiniui.

Vandens žydėjimą sukeliantys dumbliai užstoja Saulės šviesą, kurios reikia jūrų augalams, ir išskiria toksiškų medžiagų.

2021 metais jau nugaišo mažiausiai 1 017 lamantinų, o pavojingiausi šiems gyvūnams žiemos mėnesiai dar tik prasideda.

„Šis beprecedentis įvykis vertas beprecedenčių veiksmų“, – paskelbė Floridos Žuvų ir laukinės gamtos apsaugos komisijos (FWC) direktoriaus pavaduotojas Thomas Easonas (Tomas Isonas).

Pagal naująją programą tik labai nedaug asmenų – ir tik jei bus būtina – galės šerti lamantinus Indėnų Upės lagūnoje, paaiškino Th. Easonas. Jis pakartojo, kad plačioji visuomenė to daryti neturėtų.

Nelaisvėje lamantinai šeriami salotomis, kopūstais ir kitomis daržovėmis.

Lamantinai yra apie 3 m ilgio, sveria 360–540 kilogramų. Kasdien jie gali suėsti maisto, svoriu prilygstančio iki 10 proc. jų kūno svorio, tad bet koks jūros augalų kiekio sumažėjimas gali sukelti liūdnas pasekmes.

Vietos nevyriausybinė organizacija „Save the Manatee“ gyrė naująją programą. Organizacijos vykdomasis direktorius Patrickas Rose'as (Patrikas Rouzas) tai pavadino „reikšmingu žingsniu“, padėsiančiu užkirsti kelią daugelio lamantinų žūčiai dėl badavimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių