Siūloma priverstinai hospitalizuoti sergančius atvira tuberkulioze

Seimas svarstys „tvarkiečio“ Remigijaus Žemaitaičio siūlymą priverstinai hospitalizuoti atvira tuberkulioze sergančius asmenis.

Ketvirtadienį bendru sutarimu po pateikimo pritarta tokiam Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisų projektui, toliau jis bus nagrinėjamas parlamentiniuose komitetuose.

Pataisos leistų dviejų gydytojų ir vieno gydymo įstaigos administracijos atstovo-gydytojo sprendimu ne ilgiau kaip dvi paras be teismo leidimo priverstinai gydyti gydymo įstaigoje asmenis, sergančius atvira tuberkulioze, ir savo veiksmais ar neveikimu sukeliančiais pavojų savo ir visuomenės sveikatai.

Pataisos iniciatorius tvirtina, kad šiuo metu galiojantis reguliavimas ydingas, nes galimybės priverstinai hospitalizuoti dėl tuberkuliozės be teismo sprendimo priverstiniam gydymui nėra, o taip sudaromos sąlygos ligai plisti aplinkoje, ypač jei asmenys asocialūs, girtauja, nesigydo.

Pagal susirgimų tuberkulioze, kuri yra atspari daugeliui vaistų, lygį, Lietuva patenka į rizikingiausių valstybių sąrašą. Pirminiais duomenimis, Lietuvoje pernai tuberkuliozė nustatyta 1899 žmonių, tai yra 100 tūkst. gyventojų tenka 58,53 susirgimo atvejai.

Vadovaujantis Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) nuostata, į rizikingų valstybių sąrašą patenka tos šalys, kurių sergamumas 100 tūkst. gyventojų tenka daugiau kaip 40 susirgimo atvejų.

Kaip anksčiau pranešė Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras, į rizikingiausių šalių sąrašą taip pat įtrauktos Latvija, Estija, dalis Rusijos, Uzbekistanas ir Kazachstanas.

Sergančiųjų sunkia tuberkuliozės forma Lietuvoje daugėja. Pirminiais duomenimis, pernai Lietuvoje tuberkuliozė nusinešė 176 gyvybes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pritariu

Pritariu portretas
Seniai laikas! Visur krenkščiantys ir spjaudantys džiovininkai pavojingesni už rūkančius. Bet rūkančių autobuse ar troleibuse neteko pastebėti (tokie kaipmat išsodinti būtų), o nepageidaujantys gydytis, bet nesigėdintys spjaudyti viešame transporte džiovos inkubatoriai kažkodėl visas teises turi. Kitas dalykas, kad norintiems gydytis, bet neturintiems už ką niekas padėt nesiveržia...

senai reikejo

senai reikejo portretas
apsikrest gali visi ir seimo nariai ir ministrai.ar pigiau uzdaryt juos ir gydyt.ar gydyt daug uzkrestu zmoniu.autobuse mikriukyje visur jie vazineja spjaudo.parduotuvej visur gali uzsikrest.uzdaryt gydyt

valio

valio portretas
Seniai jau laikas priverstinai gydyti, o tai vaiksto kaip tiksincios bombos. O tai per tokius nukencia paprastas zmogelis.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių