- Parengė Julijanas Gališanskis
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Ekstremali virtuvė: gąsdinanti, bet labai maistinga
-
Ekstremali virtuvė: gąsdinanti, bet labai maistinga
-
Ekstremali virtuvė: gąsdinanti, bet labai maistinga
-
Ekstremali virtuvė: gąsdinanti, bet labai maistinga
-
Ekstremali virtuvė: gąsdinanti, bet labai maistinga
-
Ekstremali virtuvė: gąsdinanti, bet labai maistinga
-
Ekstremali virtuvė: gąsdinanti, bet labai maistinga
-
Ekstremali virtuvė: gąsdinanti, bet labai maistinga
-
Ekstremali virtuvė: gąsdinanti, bet labai maistinga
-
Ekstremali virtuvė: gąsdinanti, bet labai maistinga
-
Ekstremali virtuvė: gąsdinanti, bet labai maistinga
Kai kurie žmonės valgo tokius patiekalus, kad kitiems pasidarytų bloga vos išgirdus jų pavadinimus. Didžiosios Britanijos laikraštis "The Times" pristato neįprastų pasaulio patiekalų dešimtuką.
1. Aligatoriaus varškės pyragas (JAV)
Pasaulyje turbūt nėra labiau nesuderinamų dalykų, negu grėsmingas aligatorius ir saldus gabaliukas varškės pyrago.
Tačiau Naujojo Orleano kavinės „Jacque-Imo’s Café” virėjams pavyko pagaminti pikantišką varškės pyragą, kurio pagrindinis ingredientas yra dantuotas pelkių baisūnas.
Luizianoje aligatoriaus mėsa dažnai vartojama vietoje įprastos. Pietinėje JAV valstijoje klesti roplių ūkiai. Brangiausia aligatorių kūno dalis yra oda, bet į prekyvietes keliauja ir jų mėsa. O išradingi virėjai, dirbantys kavinėje „Jacque-Imo’s Café”, paverčia plėšrūną nepavojingu ir skaniu užkandžiu, pagamintu iš sūrio, aligatoriaus dešros ir krevečių.
2. Kartusis melionas (Afrika/Azija)
Kartusis melionas po vieno kąsnio privers jus susiraukti. Šiame vaisiuje esantis momordicinas sutraukia visą veidą.
Virėjai sugalvojo įvairių būdų numalšinti jo aštrų skonį. Kai kas melioną sūdo, kai kas blanširuoja. Pakistane iš karčiojo meliono, ėriuko ir prieskonių gaminamas nuostabus patiekalas „karela gosht“.
Nors pasižymi nemaloniu skoniu, kartusis melionas turi daug vitaminų ir mineralų, padedančių sergantiems diabetu mažinti cukraus kiekį kraujyje. Tyrimai parodė, kad jis taip pat padeda naikinti ŽIV virusą.
3. Kruvinasis liežuvis (Vokietija)
Galbūt reklamos agentūros galėtų sugalvoti patrauklesnį pavadinimą šiam kruvinam sumuštinio mėsos gabaliukui, tačiau šis vokiškas šaltas užkandis yra visai skanus. Jis gaminamas iš karvės kraujo ir liežuvio, išvirto, atvėsinto, plonai supjaustyto ir padėto tarp dviejų traškios bandelės puselių.
Kruvinąjį liežuvį galima aptikti Vokietijos delikatesų arba mėsos parduotuvėse. Jo skonis primena kitus „kruvinus skanėstus“, tokius kaip Kinijos kruvinas kiaulės pyragas. Tiesa, skonis nėra panašus į įpjauto piršto, nes į šiuos valgius dedama daug prieskonių.
4. Viščiukų sąnariai (Kinija)
Viščiukų sąnarius dievina kinai ir japonai. Pastarieji tik šiek tiek apkepa mažus sąnarėlius, kol jie pradeda rūkti ir skleisti aromatą. Kinai juos kepa ilgiau, prieš tai išmirkę česnakų tešloje.
Patiekalo pavadinimas kai kam gali sudaryti įspūdį, kad valgyti viščiukų sąnarius yra sudėtinga, kad reikia ilgai krapštytis ir atrinkinėti kauliukus. Bet tai netiesa. Šiame patiekale yra valgoma viskas: ir kremzlės, ir mėsa, ir oda, ir riebalai.
5. Hagis (Škotija)
Hagis atrodo kaip dūdmaišio maišelis, bet tai yra Škotijos kulinarijos, o ne muzikos tradicijos kūrinys. Šis produktas gaminamas iš avių širdžių, kepenų, plaučių ir kitokių vidurių, sumaišytų su avižiniais miltais, taukais, svogūnais ir prieskoniais. Šis mišinys kemšamas į avies skilandį ir verdamas.
Hagis yra labai senas valgis, apaugęs įvairiomis tradicijomis. Kasmet sausio 25-ąją, škotų poeto Roberto Burnso gimimo dieną, žmonės visoje Škotijoje rengia Burnso vakarienes, klausosi populiaraus jo kūrinio „Kreipimasis į Hagį“ ir sočiai valgo.
6. Gyvas omaras (Azija)
Šiais laikais žmonėms labai rūpi, kad maistas būtų šviežias. Tuomet jie galėtų paraugti gyvo omaro – jis yra toks šviežias, kad dar juda lėkštėje.
Šis patiekalas reikalauja didelio miklumo – kuo greitesnis virėjas, tuo „gyvesnis“ bus omaras. Pirma daromas pjūvis tarp pilvo ir galvos-krūtinės skirsnio, o uodegos mėsa skubiai išimama, plonai supjaustoma ir sukemšama atgal į uodegą. Likusi omaro dalis laikoma dubenyje su ledu, kad išsaugotų likusias motorines funkcijas.
Taigi omaras juda žiūrėdamas, kaip žmogus jį valgo.
7. Natto (Japonija)
Gleivėtas, lipnus, smirdantis ir pasenęs – japonų mėgstamas patiekalas natto Europoje sužavėtų nedaugelį. Sojų pupelės šešias valandas verdamos garuose, po to maišomos su specialiu raugu ir fermentuojamos 24 valandas. Patiekalas dar savaitę brandinamas, kol patiekiamas ant stalo.
Nors natto kvapas ir skonis nežadina didelio apetito, jis yra labai sveikas. Šis patiekalas mažina trombų atsiradimo riziką, padeda gydyti osteoporozę.
8. Prickly pear kaktusas (Meksika)
Šie kaktusai auga daugelyje sausų Amerikos kontinento regionų. Važiuodamas dykumomis nė nepagalvotum, kad aplink yra tiek maisto.
Meksikoje iš Prickly pear kaktusų gaminama viskas, pradedant pusryčiais ir baigiant desertais. Nuėmus dyglius, kaktuso lapus galima valgyti šviežius, kepti, virti. Iš jų gaminami net ledai.
Kaktusai turi specifinį skonį, bet yra labai maistingi. Juose esantys vitaminai ir mineralai padeda sergantiems diabetu. Taigi nelieskite kaktusų, valgykite juos.
9. Krūminės lervos (Australija)
Tai dar vienas įrodymas, kad maisto galima rasti bet kur. Pavyzdžiui, Australijos krūmų šaknyse, kur veisiasi kąsnio dydžio lervos. Jas galima valgyti gyvas arba kepti pelenuose, kad šiek tiek apskrustų. Lervose yra daug proteino, o skonis panašus į kiaušinio arba viščiuko.
10. Karvės tešmuo (Italija)
Pasirodo, karvė neturi nieko nereikalingo. Nors iš tešmens gauname daug pieno, jis dažniausiai atsiduria tarp atliekų, kai karvė paskerdžiama. Bet tik ne Toskanoje.
Seniau, kai Italijos visuomenėje vyravo didžiulė nelygybė, turtingieji valgydavo gardžiausias karvių dalis, o paprasti žmonės turėjo pasitelkti kūrybiškumą ir bandyti kažką pagaminti iš likučių. Troškintas ir keptas tešmuo išėjo visai skanus, jį gali valgyti net laktozės netoleruojantys žmonės.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Prie šventinio stalo kasdieniams drabužiams – ne vieta2
Įsisukus į kalėdinius reikalus, lengva pamiršti bene svarbiausią žmogų per šventes: save. Reikalams ar nuovargiui gundant prie stalo sėsti apsirengus kasdieniškai, mados ekspertai pabrėžia – išskirtinis įvaizdis gali...
-
Spalvoto gyvenimo ambasadorės – apie spalvų terapiją ir misiją kelti nuotaiką
Niūrusis sezonas. Dangus – cepelinų spalvos, žmonės – prislopintų žemės spalvų drabužiais. Nuo lietuviško pilkumo atbukęs žvilgsnis gaudo kiekvieną gyvesnę spalvą ir ją spinduliuojančią asmenybę. Neatsitiktinai: juk Lietuvo...
-
Kazlų Rūdai sukurtas specialus kvapas7
Kazlų Rūda yra bene vienintelis miestas Lietuvoje, kuris turi specialiai jam sukurtą kvapą. Šio kvapo kūrime dalyvauti galėjo kiekvienas norintis – miesto Turizmo ir verslo informacijos centre (TVIC) buvo galimybė išbandyti įvairius...
-
Kas tinka mamai, tiks ir dukrai?
Augdami vaikai anksčiau ar vėliau pradeda domėtis veido prausikliais, kremais, kitomis veido priežiūros priemonėmis. Jei ir nesidomi, tėvams natūraliai kyla klausimas – ar vaikams ieškoti specialių priemonių, ar jiems tinka ir tai, ką n...
-
Floristė L. Grieštaragytė: visų puošmenų rasite gamtoje1
Vieni jau pasipuošė namus Kalėdoms, o kiti dar tik ieško dekoracijų ir, žinoma, idėjų. „Svarbiausia – susikurti sau artimą stilių, kuris jums keltų teigiamų emocijų, o namuose skleistų šventinę nuotaiką“, &n...
-
5 kalėdinių dovanų idėjos tiems, kurie viską turi1
Sugalvoti dovaną žmogui, kuris, atrodo, jau turi viską, o į klausimą „Ką norėtum gauti dovanų?“ atsako „Man nieko nereikia.“, gali tapti nemenkas iššūkis. Tikėtina, kad toks atsakymas visgi nesukels noro nieko ne...
-
Audinių likučiai siuvėjos rankose virsta spalvingomis suknelėmis2
„Princesė ant žirnio“? Gal „Princesė ir varlius“ ar princesė iš „Ilgo plauko istorijos“? Nesvarbu, iš kurios pasakos jūsų mažoji princesė – suknelių iš audinių likučių kūrėja Jurgita ...
-
Šaltuoju metų laiku – ypatingas dėmesys aprangai
Tradicinė žiema Lietuvoje pasižymi gana šaltais ir drėgnais orais, nors dėl klimato kaitos pastaraisiais dešimtmečiais pastebima reikšmingų pokyčių. Ne kiekvienais metais žiemą tenka pajusti tikrą dviženklę minusinę temperat...
-
Lūpų dažų spalva po 40 metų: atspalviai, kurių geriau nenaudoti
Jokiu būdu nenaudokite šių lūpų dažų atspalvių, jei nenorite atrodyti kaip sena moteris. ...
-
Kalėdinis megztinis – ne tik šventiškas, bet ir tvarus
Linksmi kalėdiniai megztiniai savo populiarumo nepraranda ir šiemet. Vis dėlto jie kritikuojami dėl savo trumpalaikiškumo, nes iškart po švenčių tampa nebeaktualūs. Kokiu megztiniu pasipuošti, kad jis ne tik kurtų &sca...