Stilistė: šaltuoju metų laiku madoje dominuos patogumas ir vyriško silueto avalynė

  • Teksto dydis:

Šilti ir saulėti orai baigėsi, o vėjai ir darganos primena apie vieną – šaltojo sezono pradžią. Tačiau niūrus oras neturėtų atsispindėti spintos turinyje – įvaizdį galima pagyvinti naujais aulinukais, kurie sužibės net ir po dešimčia storų rūbų sluoksnių. „Grubūs „žygeivių“ batai, pankų laikų kniedės, storos platformos ir akį traukiantys gyvatės odos raštai – tai svarbiausi sezono akcentai, turintys atsidurti jūsų spintoje“, – pasakojo stilistė Viktorija Šaulytė ir dalijosi stilingiausių avalynės modelių penketuku pagal skirtingą stilių ir asmenybę.

„Šaltuoju sezonu madoje ir toliau dominuos patogumas bei vyriškos avalynės siluetai – siaurų aukštakulnių vietą užima patogūs laiveliai, stambūs kvadratiniai kulnai, platformos ir grubūs padai. Tačiau šie modeliai bus kaip niekada išskirtiniai. Visi žinome posakį: „duok moteriai tinkamus batus ir ji užkariaus pasaulį“. Tai skambi frazė, tačiau ji visiškai teisinga. Drąsios ir savimi pasitikinčios moterys renkasi išskirtinius avalynės modelius, geriausiai tinkančius jų asmenybei ir leidžiančius pasitikėti savimi. Tai nauja mados era, kuri atsispindi ir šio sezono avalynės madose“, – pasakojo stilistė.

Storas ir grubus padas, aukštesnis aulas bei suvarstomos detalės – tai svarbiausi sezono atributai.

Grubūs darbininkų ir žygeivių batai

Šiandien vyriška ir moteriška mada eina koja kojon: daugelis rudens avalynės tendencijų buvo įkvėptos būtent vyriškos mados siluetų. Todėl šį sezoną madoje dominuos žygeivių, kariški ar darbininkų stiliaus batai.

„Šiandien nyksta ribos tarp vyriško ir moteriško stiliaus: „unisex“ modeliai dominuoja tiek drabužiuose, tiek avalynėje. Šią tendenciją iliustruoja ir tokie elementai kaip didžiulės kišenės, plačios „kargo“ kelnės ar populiarėjantys darbininkų kostiumai. Taip pat ir elegantiški plono kulno aukštakulniai nebėra stiprių moterų pasirinkimas numeris vienas – jos vis dažniau renkasi patogumą ir praktiškumą. Todėl šį rudenį mados viršūnėje atsirado „hiking“ stiliaus avalynė. Storas ir grubus padas, aukštesnis aulas bei suvarstomos detalės – tai svarbiausi sezono atributai“, – teigė stilistė.

Gamintojų nuotr.

Tačiau šį rudenį mes matysime ne tik įprastus juodus ir grubius aulinukus, bet ir baltas jų versijas. Taip pat tradicinius modelius papildo tokie elementai kaip neoniniai raišteliai arba subtilios avalynės paviršiaus tekstūros, net ir grubiems batams suteikiančios elegancijos bei išskirtinumo.

Aulinukai – tarsi aksesuaras

Šį sezoną ant mados podiumų buvo galima matyti ryškią tendenciją – tai avalynė, padabinta papuošalams būdingais motyvais, pavyzdžiui, blizgučiais. Nors rudenį avalynė ir taip tampa svarbiausiu stiliaus akcentu, kurios nereikia slėpti po gausybe rūbų sluoksnių, pasirinkus blizgius batus – praeivių dėmesys garantuotas. Tai avalynė moteriai, į kurią visuomet krypsta žvilgsniai.

„Šį sezoną blizgučiai pasiekė apogėjų, todėl net gatvės madoje matysime skirtingus blizgesio „lygius“ – nuo visiškai blizgių ir disko kamuolius menančių batų, iki subtilių blizgesio elementų. Šį sezoną ypač madingi „over-the-knee“ stiliaus batai-kojinės virš kelių, kurie tobulai priglunda prie kojų ir dar vizualiai jas prailgina“, – teigė stilistė.

Gamintojų nuotr.

Tačiau šiandien blizgios avalynės nebūtina derinti tik prie savaitgalio vakarėlių stiliaus – jeigu apranga apsiriboja paprastais džinsais ir vienspalve palaidine, blizgūs batai gali tapti pagrindiniu stiliaus akcentu net ir kasdienai.

Gyvatės odos aulinukai – absoliutus topas

Šiandien gyvūnų raštai – tai naujoji juoda, kurios populiarumu jau neabejoja niekas. Šie raštai rudenį dominuos visų miestų gatvėse ir nuguls tiek ant klasikinių, tiek ant išskirtinių batų modelių.

„Šaltuoju sezonu šalia įprastų juodai rudų gyvūnų kailio raštų populiarėja ir kita tendencija – dažyta oda. Vienos populiariausių spalvų – tamsiai raudona ir ryškiai žalia. Būtent pastaroji, dar žinoma „emerald green“ terminu – tai neabejotinai populiariausia sezono spalva. Taip pat bus madingas ir monochrominis įvaizdis, kai kalba pasisuka apie batus ir kojines – rinkitės vienodus atspalvius“, – tikino stilistė.

Kita gyvūnų odos variacija – tamsūs tonai, kurie iš esmės primena įprastas neutralias spalvas, tačiau su stilingu „prieskoniu“. Madingiausių gretose – tamsiai rudi ar vyšniniai krokodilo odos bateliai.

„Ieškantiems batų oficialioms progoms, pravartu žvalgytis į neutralius gyvūnų odos ir kailio raštus, kurie atrodys kur kas stilingiau, negu įprastos „nude“ ar „camel“ spalvos. O ypač kai jie „nugula“ ant puošnių įsispiriamų batelių, dar žinomų  „dressy loafers“ terminu“, – teigė stilistė.

Pankų kultūros renesansas – „grunge chic“

Drąsioms miesto moterims ir merginoms patiks ir dar viena ryški sezono tendencija – iš maištaujančių pankų laikų atkeliaujantis grubus stilius. Grubi mada avalynėje labiausiai pasireikš per masyvius „kerzų“ tipo avalynės modelius, dar žinomus „combat boots“ terminu. Tačiau šalia itin masyvių ir grubių batų šį sezoną atsiranda ir subtilesnės tokios avalynės versijos, kur jų grubumą papildo blizgios kniedės ir sagtys, suteikiančios elegancijos.

Gamintojų nuotr.

„Avalynės madose populiarėja tendencija, žinoma „grunge chic“ terminu, kur grubumas derinamas su elegancija ir subtilumu. Tai padeda sukurti tokie elementai kaip kniedės ir dirželiai, kuriems šį sezoną taikykite vieną taisyklę – kuo daugiau, tuo stilingiau. Rudens-žiemos svarbiausia tendencija – sagčių „perteklius“. Nors šie elementai savo tikrosios funkcijos neatlieka, jie simbolizuoja stiprumą, atsparumą ir tvirtą charakterį, todėl būtent tokios moterys derins šio stiliaus avalynę savo aprangoje“, – pasakojo stilistė.

Futurizmo įkvėpti sportiniai bateliai

Šiltesnėms rudens dienoms vis dar bus madinga rinktis sportinius batelius, kurie kartu su „bjauriaisiais“ sportbačiais atkeliavo į populiariausiųjų viršūnes ilgam. Tačiau šiandien sportinių batelių mada keičiasi – nuo vintažinių modelių pamažu pereiname prie aptakių formų, futuristinių elementų, kurie bus karščiausias rudens sezono topas.

„Bjaurią“ madą šį sezoną papildo futurizmas. Tai ryškios spalvos, storas padas ir įvairūs raštai, kurie tampa neatsiejama sportinės avalynės dalimi. Šį sezoną labai populiariais išlieka metalo atspalviai – tiek blizgaus sidabro, tiek aukso. Populiariausia spalvų gama – „amerikietiška“, t. y. mėlynos ir raudonos spalvų derinys, kuris pasireiškia ant daugelio skirtingų modelių. Taip pat iš mados nesitraukia neoniniai akcentai ir gyvūnų kailių raštai, kurių detalėmis marginami daugelis sportinių batelių modelių. Šalia itin spalvingų ir ryškių modelių, pravartu žvalgytis ir klasikinių baltų modelių“, – tikino stilistė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių