Guminis žmogus kiaurai pereina net kalėjimo grotas


2005-11-26
Remigijus JURGELAITIS
Guminis žmogus kiaurai pereina net kalėjimo grotas

Garliaviškis stebina neįtikimomis kūno galimybėmis, jam vieni niekai išnarinti pečius, rankų pirštus ar ant galvos užsikelti kojas

Šešiolikmetis Audrius Tilinskas gali išsivaduoti iš antrankių, ant pečių sukelti pėdas ar ratu sukti rankas, pralysti pro plyšius, į kuriuos telpa žmogaus galva. Kai kam tokie sugebėjimai gali atrodyti sunkiai įgyvendinami ar net nerealūs, tačiau šešiolikmečiam garliaviškiui A.Tilinskui jie - paprasčiausia kasdienybė.

Treniruojasi kasdien

Jei pirmosios šio rašinio eilutės neįtikino, kad šis vaikinas turi tikrai nepaprastų sugebėjimų, dabar turite galimybę tuo įsitikinti. Už nugaros sukabinkite plaštakas ir, nepaleidę rankų, per galvą jas perkelkite į priekį. Ko gero, jūsų rankos vis dar už nugaros, o ne prieš krūtinę. Audrius tai atlieka be jokių pastangų. Tiesiog išnarina pečius, ir rankos pačios apsisuka.

Stebėdami šį triuką ir sunkiai galėdami nuo Audriaus išnarintų pečių atitraukti akis, paklausėme, ar vaikinui neskauda rankų, tačiau jaunuolis ėmė stebėtis: “Aišku, kad neskauda. Manau, kad kiekvienas galėtų išnarinti pečius ir vėliau juos sugrąžinti į normalią poziciją”, - atsakė jaunuolis ir pradėjo pasakoti apie kasdienes treniruotes, kurios jam padėjo tapti guminiu žmogumi.

Audriaus kambaryje prieš kelerius metus tėvas sumontavo skersinį, ant jo vaikinas praleidžia nemažai laiko. Iš pradžių atliko raumenų tempimo pratimus, kelias minutes pakabojo ant skersinio, vėliau ėmė išdarinėti neįtikėtinus triukus. Ant galvos užsikelia vieną, o po to - ir kitą koją. “Reikia nemažai treniruotis, kad neprarasčiau formos”, - atsikvėpdamas kalba jaunuolis.

Vėliau jis veda parodyti, kaip pats sako, “štanginės”, kurioje stiprina raumenis. “Anksčiau vaikščiodavau į sporto klubą, dabar formą palaikau namie”, - šypsojosi jaunuolis, dar spėjantis į Tailando bokso ir breiko treniruotes. “Bandau atrasti save, suprasti, kur galėčiau pritaikyti savo sugebėjimus”, - atvirai kalba iš pirmo žvilgsnio santūrus jaunuolis.

Susiraitydavo lopšyje

Iš pirmo žvilgsnio jo atliekami triukai ir kūno galimybės atrodo nežmoniškos. Jis tarsi žaltys su savo kūnu gali daryti, ką tik sumano. Ir taip - nuo pirmųjų savo gyvenimo dienų. Jaunuolio motina Jūratė atsimena, kad šeimos jaunėlis lopšyje taip susirangydavo, kad sunku būdavo pasakyti, kur vaiko kojos, kur - galva. “Jis buvo toks lankstus, kad iš pradžių jaučiausi šiek tiek nejaukiai”, - prisipažino guminio žmogaus motina.

Vaikas augo, tačiau jo gebėjimai niekur nedingo. “Nupirkome jogos knygų. Manėme, kad Audrius susidomės jų filosofija, tačiau sūnui tokie dalykai niekada nerūpėjo”, - pasakojo vaikino tėvas Juozas. Vienu metu Audrius retai treniruodavosi. “Pamačiau, kad išnarinti pečius sekasi vis sunkiau, todėl pastaruoju metu pradėjau daugiau dirbti. Dabar viskas pakankamai normaliai, - šypsojosi vaikinas. - Gal kiekvienas to nepadarytų, bet man tai labai patinka”.

Audrius jau ne vienerius metus svarsto, kur galėtų pritaikyti savo sugebėjimus. Iš pradžių lankėsi pas mimus, vėliau vis daugiau laiko praleisdavo “Auros” šokių trupėje. “Bet tai - ne man. Mimai norėjo, kad tapčiau aktoriumi, tačiau menai man nelabai rūpi”, - sakė jaunuolis.

Vienintelis jam likęs įspūdis iš tų laikų, kai bendradarbiavo su mimais, susijęs su pasirodymu Druskininkuose. “Dalyvavome viename renginyje. Kai užsikėliau kojas ant galvos, žmonės plojo gal 10 minučių”, - šypsojosi jaunuolis.

Nuo tada jis jaučia didžiulį malonumą pasirodydamas prieš susirinkusią publiką. “Atlieku tokius triukus, kurie man šauna į galvą”, - kalbėjo jaunuolis ir pademonstravo dar vieną - atsistojo ant galvos ir ties keliais sulenkė kojas.

Triukai - ne cirkas

Nors tapti vyru žalčiu, kuris savo sugebėjimus demonstruotų ant scenos, Audrius neskuba, būna dienų, kai kūno lankstumas sukrauna šokių tokių dividendų. Prieš kelerius metus Audrius pirko kelnes, jo tėvas tuomet ėmė derėtis, už nuolaidą pažadėjo pademonstruoti cirko numerį. “Andrius susikėlė kojas ant galvos”, - šypsojosi tėvas. Toje drabužių parduotuvėje jo sūnus iki šiol gauna įvairių nuolaidų.

300 litų honoraras kol kas - didžiausias, kokį Audrius gavo per trumpą savo karjerą. “Prieš kelerius metus dalyvavau vienoje televizijos laidoje”, - prisiminė vaikinas ir griežtai perspėjo, kad jo atliekamų triukų nevadintume cirku.

Taip jo pasirodymą ne kartą yra apibūdinę paprasti žmonės. Kartą vienoje Palangos gatvių Audrius ėmė demonstruoti savo sugebėjimus. “Iš pradžių praeiviai tiesiog norėjo nusifotografuoti su manimi, bet paskui man pradėjo mesti centus, litus. Per tris minutes surinkau daugiau nei 10 litų”, - prisimena jaunuolis, savo sugebėjimais stebinantis ne tik praeivius, bet ir draugus, ypač merginas.

“Daugelis domisi, stebisi. Kartais klausinėja, kaip galėtų visa tai atlikti, bet retam pavyksta”, - be jokio pasididžiavimo pasakojo guminis žmogus. Kol kas tokia pravardė jam neprilipo, nes artimi bičiuliai Audrių vadina tiesiog vardu.

Landžioja ventiliacijos šachtoje

Nors Audriaus namiškiai jau priprato prie neeilinių vaikino sugebėjimų, tačiau stebintieji pirmą kartą visuomet paklausia, ar tokie triukai neturės įtakos vaikino sveikatai. “Kartais kremzlės “nueina”, labai skauda, net negaliu pakelti rankos, bet praeina”, - vis tiek juokėsi Audrius. Iki šiol didelių traumų vaikinas nepatyrė, tačiau neretai paskauda nugarą ar raumenis.

Esą medikai jam aiškino, kad taip lankstyti kūną galėtų visi žmonės, tačiau daugelis apsileidžia ir paranda įgimtus gebėjimus. Tie gebėjimai, anot Audriaus, yra mokėjimas pralysti pro tokias skyles, į kurias telpa žmogaus galva. “Namuose sumontuota pakankamai siaura ventiliacijos šachta, vos telpa galva, tačiau į ją sugebu sukišti ir kitas kūno dalis”, - demonstruoja Audrius. Priartėjęs prie pirmosios kliūties jis išnarina petį, vėliau - antrą ir nesunkiai pralenda pro ventiliacijos angą.

Audrius niekada nebijojo pamesti ant rankų uždėtų antrankių raktų. Tiesiog, kai sumano iš jų išsilaisvinti, išsinarina nykščius. Deformuota plaštaka nesunkiai pralenda net pro siauriausius tarpus. “Kartais draugai juokauja, kad policijai tapčiau nemaža staigmena”, - nusišypso jaunuolis ir išeina rengtis žadamam pasirodymui.

Audriaus tėvai tikina, kad verta palaukti, kol jų sūnus pasirengs, o tėvas išskuba į rūsį ieškoti skardinės. Ji - būtina artėjančio šou dalis.

Svajoja išpopuliarinti programą

Audrius grįžta į savo namų svetainę. Dėvi ploną palaidinę ir plačius džinsus. Ant grindų jokio kilimėlio, vaikinas patikina, kad slidus paviršius geriausiai tinka jo triukams. Svetainė tarsi specialiai padalyta į dvi dalis, vienoje gali įsitaisyti žiūrovai, kita, kurios grindys keliasdešimt centimetrų aukščiau, virsta savotiška scena.

“Čia Audrius dažniausiai demonstruoja savo numerius. Neseniai viešėjo svečiai iš Norvegijos. Po sūnaus pasirodymo jie išvažiavo stebėdamiesi”, - prasitarė Audriaus motina Jūratė. Po kelių akimirkų svetainėje pasirodė ir pats triukų meistras.

Į šoną numetęs marškinėlius, Audrius tėvą paragino tarp menčių įstatyti skardinę, dar kelios sekundės, ir alaus indą vaikinas sulankstė nugaros kaulais. Po to dar keli numeriai, kurios Audrius labiausiai mėgsta. Viena koja - ant galvos, kita remiasi į žemę. Tokia poza vaikinas ėmė šokinėti. Po kelių akimirkų jis jau stovėjo žemyn galva ir tarsi sėdomis sukryžiavo sulenktas kojas.

Audriaus programa truko keliolika minučių. Dabar vaikinas svajoja, kad neįprastus jo sugebėjimus išvystų kiek įmanoma daugiau publikos. “Kiek pats žinau, esu vienintelis lietuvis, sugebantis atlikti tokius triukus”, - po pasirodymo, atrodo, nė kiek nepavargęs, kalbėjo garliaviškis.