Teisiamųjų suole – PVM sukčiavimu kaltinami broliai: nesumokėjo beveik 143 tūkst. eurų

  • Teksto dydis:

Teismui perduota baudžiamoji byla, kurioje du broliai yra kaltinami nesumokėję beveik 143 tūkst. eurų mokesčių valstybei, penktadienį pranešė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT).

Anot tarnybos, broliams yra pateikti kaltinimai dėl sukčiaujant panaikintos didelės vertės turtinės prievolės, apgaulingai tvarkytos apskaitos ir klastotų dokumentų.

Vienas iš kaltinamųjų, teisėsaugos duomenimis, yra įtariamas dalyvavimu ir kitoje stambaus masto pridėtinės vertės mokesčio (PVM) sukčiavimo byloje, šį tyrimą taip pat vykdo FNTT.

„Ikiteisminio tyrimo duomenimis, vienas iš brolių, jau gerai žinodamas, kaip veikia PVM sukčiavimo schemos, atskirai nuo savo bendrininkų grupės nusprendė imtis aferų. Kaltinamasis buvo faktinis smulkia technika ir mobiliųjų telefonų prekyba besiverčiančios įmonės vadovas, tačiau oficialiai jokių pareigų nėjo“, – rašoma tarnybos pranešime.

Manoma, kad abu broliai įsigijo dar dvi įmones, kurių fiktyviais vadovais paskyrė sau artimus ar pažįstamus asmenis, nieko nežinojusius apie galimai vykdomas nusikalstamas veikas.

Įtariama, kad siekdami nemokėti valstybei nuo pardavimų privalomo mokėti PVM, kaltinamieji vykdė fiktyvius sandorius tarp sau pavaldžių įmonių, vėliau suklastotas netikras sąskaitas ir kitus dokumentus įtraukdavo į įmonių apskaitas bei teikdavo PVM deklaracijas su netikrais duomenimis.

FNTT pareigūnai skaičiuoja, kad taip veikdami bendrininkai galėjo nesumokėti beveik 143 tūkst. eurų PVM.

„Siekdami užmaskuoti savo vykdytą galimai nusikalstamą veiką, bendrininkai suplanavo dviejų savo valdytų nusikalstamos veikos priedangos įmonių tariamą pardavimą, kad mokesčius bei įmonių veiklą prižiūrinčioms institucijoms pradėjus tikrinti šiuos juridinius asmenis, nebūtų galimybės nustatyti tikrosios šių įmonių veiklos bei tikrųjų vadovų“, – teigia teisėsauga.

Tarnybos teigimu, kaltinamieji surado Rusijos piliečius, kuriems tariamai buvo parduotos įmonės, organizavo dokumentų pasirašymą ir jų registravimą, tačiau iš tiesų bendrovės parduotos nebuvo, naujieji savininkai nesulaukė nei įmonių dokumentų, nei antspaudų, nei bankinių sąskaitų valdymo įrankių. Manoma, kad visus šiuos dokumentus broliai paslėpė.

Ikiteisminiam tyrimui vadovavo Vilniaus apygardos prokuratūros 3-iojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorai. Surašius kaltinamąjį aktą, byla perduota Vilniaus miesto apylinkės teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių