Į Nerį teršalai plūsta iš „Vilniaus vandenų“ vamzdžio?

  • Teksto dydis:

Visuomeninė gamtos apsaugos asociacija „Lašišos dienoraštis“ sekmadienį feisbuke pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame užfiksuota, kai į Nerį galimai plūsta teršalai.

„Taip šiandien atrodo „Vilniaus vandenų“ išleistuvas ir juo atitekantys „lobiai“.

Vaizdo įraše puikiai matosi, kad „Vilniaus vandenys“ išleidžia ne tik juodą it mazutas vandenį, bet ir įvairias smulkintas šiukšles. O šių smulkinto plastiko (ir ne tik) dalelių randama net už keliolikos kilometrų esančiame Neries regioniniame parke.

Sklinda kalbos, kad jei ilgiau palauki, prie dosniojo vamzdžio gali išvysti į Nerį plaukiančius ir prezervatyvus, įklotus.

„Jei negali patikėti, kad tai tiesa, nuvyk ir pamatysi pats“, – rašoma gamtos sergėtojų paskelbtame įraše.

Į diskusiją po paskelbtu įrašu įsitraukė ir Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius. Jis kreipėsi į „Vilniaus vandenų“ generalinį direktorių Marių Švaikauską, prašydamas pakomentuoti situaciją.

„Vilniaus vandenų“ vadovas sureagavo ir patikino, kad bus atliekami tyrimai, bus badoma nustatyti, iš kur į Nerį galėjo papulti teršalai.

„Kas yra prie išleistuvo, vizualiai nustatyti negalime. Matosi, kad dalelės lengvesnės ir laikosi vandens paviršiuje. Nuotekų valyklos procese sutrikimu taip pat nebuvo. Penktadienį Aplinkos apsaugos departamento specialistai paėmė tyrimus. Kol kas, nieko daugiau pasakyti negaliu.

Gavę tyrimo rezultatus, bandysime ieškoti, iš kur į nuotekų valyklą tokios dalelės galėjo pakliūti, nes ankščiau to nebuvo. Vėl gi, ypatingą dėmesį ir kontrolę ir toliau teikti gamybinėms teritorijoms ir jų perduodamomis nuotekomis. Priėmimo kameroje visos nuotekos prateka pro metalines grotas, kur sulaikomi stambiausi nešmenys.

Valyklos sėsdintuvuose nusodinus nuotekų dumblą, mechaniškai išvalytos nuotekos keliauja į biologinio valymo įrenginius, į antrinius sėsdintuvus ir galiausiai iki 99 proc. išvalytas vanduo išleidžiamas į Neries upę. Išvalytų nuotekų kokybę tikrina ir kontroliuoja laboratorija.

Aišku, nepaisant šiandien veikiančių šiuolaikiškų dumblo apdorojimo įrenginių, daugelis nuotekų valymo įrenginių veikia jau daugiau nei 30 metų. 2019 spalio 1 d. paskelbėme nuotekų valyklos rekonstrukcijos konkursą. Vasarą tikimės pradėti rekonstrukcijos darbus“, – situaciją komentavo M. Švaikauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
'Vilniaus vandenys' vykdo mee'ro nurodymus nuodyti Kauną?.. :s

Anonimas

Anonimas portretas
Gal čia šaunusis kareivis šveikas,taip nebuna kad ko nors nebutu......

Anonimas

Anonimas portretas
Kada visi parazitai bus pasodinti uz nusikaltimus zmonijai?
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių