- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Liutauras Čeprackas
-
Liutauras Čeprackas
-
Virtuvės šefas L. Čeprackas savo kieme nesibaido eklektikos (receptai)
-
Virtuvės šefas L. Čeprackas savo kieme nesibaido eklektikos (receptai)
-
Virtuvės šefas L. Čeprackas savo kieme nesibaido eklektikos (receptai)
-
Virtuvės šefas L. Čeprackas savo kieme nesibaido eklektikos (receptai)
-
Virtuvės šefas L. Čeprackas savo kieme nesibaido eklektikos (receptai)
-
Virtuvės šefas L. Čeprackas savo kieme nesibaido eklektikos (receptai)
-
Virtuvės šefas L. Čeprackas savo kieme nesibaido eklektikos (receptai)
-
Virtuvės šefas L. Čeprackas savo kieme nesibaido eklektikos (receptai)
Jau beveik savaitė, kai Vilniaus senamiesčio širdyje, unikaliame „Bokšto skvero“ komplekse, šiltais vasaros vakarais šviečia lemputės, o spalvotose lėkštėse puikuojasi netikėtos Pietryčių Azijos, Pietų Afrikos, Šiaurės Amerikos, Europos patiekalų kombinacijos. Virtuvės šefas Liutauras Čeprackas pagaliau įgyvendino savo seną idėją – pakviesti svečius į nuostabios architektūros kiemą, kur jie galėtų gėrėtis miesto vaizdais ir dalytis maistu.
„Kiemas by Gastronomika“ – taip vadinasi naujasis L. Čepracko projektas. Atsirado jis šalia per pandemiją ir karantiną taip ir neįsivažiavusio restorano „Gastronomika“ pačiame Vilniaus senamiesčio centre, po šimtamete, dar XVIII amžiuje sodinta liepa.
„Bokšto skvero“ šeimininkai statybų epicentre istorinį medį išsaugojo, šiandien jis, apsuptas unikalių barokinių ir visiškai naujų, modernių pastatų, kuria ypatingą dvasią. „Mūsų kiemas tarsi paraidžiui atspindi kiemo apibūdinimą: pastatų apsupta aikštelė sodyboje, pilyje arba rūmuose. Turime išskirtinį kiemą, kuriame, be jokios abejonės, bus ir išskirtinio maisto“, – sako L. Čeprackas.
L. Čepukaitės nuotr.
Įprastų degustacijų virtuvės šefas kieme nerengs. „Kiemas yra laisvė, – šypsosi ir priduria, kad tos laisvės jis duos daug ir sau, ir svečiams. – Nei statusas, nei drabužiai čia nebus svarbūs, laukiame visų, kuriems norisi dalytis džiaugsmu ir maistu lėkštėje. Kurdamas kiemo meniu svarsčiau tik apie tai, kad mūsų patiekalai turėtų daug skonių. Norėjau, kad man būtų skanu, kad būtų skanu žmonėms, kuriuos aš myliu. Jei taip bus, skanu turėtų pasirodyti ir nepažįstamiems. Tikiu, kad maistas, patiekalai, mus supažindins.“
Svarbiausia kiemo taisyklė – dalytis maistu. Virtuvės šefas žada, kad bus daug mažų lėkštelių, o susirinkusi kompanija po vieną galės paragauti kad ir visų patiekalų iš meniu. „Nebijau sakyti, kad mūsų meniu karaliauja eklektika. Viename patiekale gali sėkmingai derėti ir Azija, ir Europa, Pietų Amerika ir Rytai. Virtuvėje gaminame tai, kas mums šauna į galvą. Vienintelis, svarbiausias reikalavimas – kad būtų skanu!“ – sako.
Norėjau, kad man būtų skanu, kad būtų skanu žmonėms, kuriuos aš myliu. Jei taip bus, skanu turėtų pasirodyti ir nepažįstamiems.
Spalvotos kėdės, stalai ir lygiai toks pats spalvotas maistas, patiekiamas nedidelėse spalvotose lėkštelėse, rodos, ir pats L. Čeprackas yra pasiilgęs spalvų. „Juk vasara, – sako jis ir priduria, kad lengvi patiekalai, ryškūs skoniai, daug daržovių yra tai, kas jai tinka.“
Kokie iš jo paties mėgstamų patiekalų atkeliauja į vasaros kiemą? Be abejo, gaivi tuno ir arbūzų sevičė, galbūt – gruzdintas viščiukas su juodaisiais ikrais. „Tačiau bus ir paprastų dalykų, – juokiasi, – neabejoju, vaikai ateis valgyti gruzdintų bulvyčių. Jiems jas patieksime paprastai, o tėvai galės skanauti su nduja, majonezu ar kremu su trumais.“
„Vilnius yra išpaikintas, bet čia visada savo vietą randa naujas, įdomus požiūris. Instagrameriai tegu ruošiasi“, – žada L. Čeprackas. Jis tikisi, kad savo kieme sutiks žmonių, kuriems svarbi laisvė, bendravimas, spalvotas, pasaulio šalių skonių ir kultūrų prisotintas maistas ir nuostabaus grožio vaizdai.
M. Paukštės nuotr.
Savo kieme L. Čeprackas siūlo pasigaminti:
Gaivios rūkyto ešerio salotos
300 g rūkyto ešerio filė
2 saldžiarūgščiai nulupti obuoliai
70 g saldžių svogūnų
2 kietai virti kiaušiniai
80 g majonezo
10 g krapų
druskos ir pipirų
Ešerio filė suplėšykite dideliais gabalais.
Obuolius ir kiaušinius supjaustykite kubeliais.
Svogūnus ir krapus susmulkinkite.
Viską sumaišykite su majonezu, pagardinkite druska ir pipirais.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šimtmečio Dainų šventė: laukti tarsi Kalėdų
Vasarą vyksiančios šimtmečio Dainų šventės organizatoriai ragina jau dabar gyventi šventės nuotaikomis, laukti jos kaip Kalėdų ir svarsto apmokestinti kai kurias repeticijas. Šimtmečio Dainų šventė „Kad giria...
-
Lietuvos nacionalinis dramos teatras surengė pirmąjį teatrų tvarumo forumą3
Lietuvos nacionalinis dramos teatras balandžio 11 d. surengė pirmąjį teatrų tvarumo forumą, į kurį susirinkę scenos menų lauko profesionalai klausėsi užsienio ir Lietuvos kolegų pranešimų apie tai, kaip teatrai galėtų veikti gamtai draug...
-
Vilniuje atidaromi atnaujinti Sapiegų rūmai
Vilniuje, Antakalnyje, penktadienį atidaromi atnaujinti Sapiegų rūmai. ...
-
„Kino pavasarį“ aplankė 105 408 žiūrovai, rengėjai jau ruošiasi jubiliejiniam festivaliui1
Dvi savaites kino gerbėjus lepinusio, ramiai gyventi neleidusio ir kino teatrus žiūrovais pripildžiusio Vilniaus miesto kino festivalio „Kino pavasaris“ rengėjai skaičiuoja šiemet sulaukę daugiau nei 105 000 žiūrovų ir džiaugiasi ...
-
Gimtadienis po žeme: „Neakivaizdinis Vilnius“ kviečia išjungti tamsą
Nuo požeminio koncerto, kino kapsulės iki nemokamų ekskursijų po plika akimi nematomą Vilnių, jo rūsius, bunkerius, slaptus kiemelius bei vitražais inkrustuotus pastatus. Unikalią galimybę atrasti miestą po miestu ir giliau slypinčias jo istorijas ...
-
Šiuolaikinio britų džiazo pulsas – „Vilnius Mama Jazz“ pristato programą
Daugelis Europos džiazo entuziastų jau ne vienerius metus vienbalsiai tvirtina – karščiausias šio žanro taškas Senajame žemyne yra Londonas. ...
-
„Dialogai su Čiurlioniu“: ketvirtąjį sezoną atidarys Ukrainos pianistas P. Bondaras3
M. K. Čiurlionio namuose Vilniuje ketvirtus metus vykdomas muzikinis projektas „Dialogai su Čiurlioniu“, inicijuojantis užsienio šalių atlikėjų įsitraukimą į Lietuvos muzikos pasaulį, kviečia į 2024 m. pavasario sezono koncertus ...
-
Kino teatruose – apdovanojimų sulaukęs lietuvių filmas „Marijos tyla“
Nuo balandžio 19 d. Lietuvos kino teatrų ekranuose mirgės šiandienai itin aktuali režisieriaus Davio Sīmanio istorinė drama „Marijos tyla”. ...
-
MO muziejuje atidaroma paroda „Žemyn triušio urvu“
Balandžio 11-osios vakarą MO muziejaus mažojoje salėje bus atidaryta nauja Baltijos šalių meno paroda „Žemyn triušio urvu“. Kūrinius nuo 1960-ųjų iki šių dienų pristatančioje parodoje tyrinėjama savasties paie&scar...
-
Londono džiazo revoliucionieriai „Binker & Moses” – „Vilnius Mama Jazz“ pristato programą
Festivalis „Vilnius Mama Jazz“ tęsia tradiciją Lietuvos publikai pristatyti ryškiausius naujųjų laikų britų džiazo talentus. Vėlyvą gegužės 24-osios vakarą (22 val.) festivalio scenoje – saksofonininko Binkerio Goldingo ir ...