Vilniuje namą užsimojo nugriauti su gyventojais

Kaip reaguotumėte, jei vieną dieną sužinotumėte, kad namas, kuriame gyvenate, bus nugriautas? Su tokia realybe susidūrė vieno Giedraičių gatvės daugiabučio gyventojai.

Žinia buvo netikėta

Nei privačiojo verslo, nei valdžios institucijų atstovai derėtis su žmonėmis nesirengia. Atrodo, kad, turint pinigų, valdžios ir noro, viską galima daryti savininkams už nugaros.

Praeiviai Giedraičių gatvėje mato stovintį 2-u numeriu pažymėtą visai padorų trijų aukštų daugiabutį, jame gyvena žmonės. Jiems, kaip ir kitų sostinės daugiabučių gyventojams, rūpi tos pačios problemos: kada prasidės šildymo sezonas, kiek tai kainuos, kada pagaliau bus išasfaltuota automobilių aikštelė prie namų ir sutvarkytas stogas.

Vienam iš daugiabučio gyventojų, 8-ojo buto nuomininkui Vytautui, žinia, kad namo, kuriame jis gyvena, nebėra, buvo lyg perkūnas iš giedro dangaus.

„Išeinu ryte į darbą. Vos peržengiu laiptinės slenkstį, prie manęs prieina policijos pareigūnai ir prašo parodyti kuprinės turinį. Pasirodo, jiems jau pranešta, kad namas ruošiamas griauti ir yra negyvenamas. Policininkai tiesiog manė, kad aš bandžiau ką nors išnešti iš griauti paruošto būsto. Žinia, kad mes čia gyvename, jiems buvo naujiena, kaip mums tai, kad namas bus griaunamas“, – prisiminė Vytautas.

Vakar Vilniaus miesto savivaldybės taryba bendru sutarimu nusprendė svarstyti klausimą dėl sklypo Giedraičių g. 2 paėmimo visuomenės poreikiams.

Oficialiai sklypas nusavinamas, siekiant sutvarkyti Lvovo ir Giedraičių gatvių sankryžą – ją išplėsti, nes šiuo metu sklype stovintis daugiabutis trukdo tai padaryti.

Dalis turto areštuota

Norėdami nusavinti sklypą Giedraičių gatvėje, savivaldybės atstovai turėtų tartis net su šešiais nominaliais žemės savininkais. Beveik 11 arų sklypas, kuriame dar ir stovi daugiabutis, yra suskirstytas į 1077 dalis, kurios padalytos savininkams.

Didesnė dalis sklypo – 379 dalys – priklauso valstybei, įmonei „Hanner Property“ – 428 sklypo dalys, be to, įmonė dalį sklypo nuomojasi iš valstybės. Mažesnioji sklypo dalis valdoma įmonės „Vyspra“ – ji turi 173 dalis sklypo, ir dviejų fizinių asmenų (po 24 dalis).

Su pastaraisiais trimis savininkais savivaldybė, kuri nori nusavinti sklypą, turėtų sunkumų. „Vyspros“ sklypo dalis prieš porą mėnesių buvo areštuota antstolių, vienas iš fizinių asmenų sklypu negali disponuoti nuo 2008 m., o kitas – nuo šių metų sausio.

Supirko daugumą butų

Vis dėlto savivaldybė pagrindinį žingsnį jau žengė – susitarė su didžiąja sklypo valdytoja bendrove „Hanner Property“. „Hanner“ valdybos pirmininkas Arvydas Avulis dienraščiui teigė jau esąs informuotas apie tokį savivaldybės sprendimą. Verslininkas jam visiškai neprieštarauja ir linkęs sutikti su savivaldybės siūlymu išpirkti sklypą.

„Giedraičių gatvės 2-asis namas įsiterpęs į Lvovo gatvės raudonąsias linijas, t. y. jis šiuo metu yra gatvės važiuojamojoje dalyje. Dėl to numatyta nugriauti šį namą ir sutvarkyti Lvovo ir Giedraičių gatvių sankirtą. Šiuo metu savivaldybė pradeda žemės paėmimo visuomenės poreikiams procedūrą ir mes tam neprieštaraujame, nes akivaizdu, kad Lvovo gatvės susiaurėjimas prie Giedraičių gatvės sankirtos kelia pavojų tiek pėstiesiems, tiek vairuotojams. Šie savivaldybės planai mums buvo žinomi seniai ir jokios įtakos mūsų bendrovės darbui neturės“, – pabrėžė A.Avulis.

A.Avulis savo atsakyme neakcentavo, kad „Hanner Property“ ne tik sutinka perduoti sklypą savivaldybei, bet ir dėjo nemažai pastangų, kad daugiabutis išslystų iš privačių savininkų rankų. Pasak nuomininko Vytauto, jau prieš pusmetį, kai jis čia įsikėlė gyventi su drauge, aštuoni iš dvylikos butų buvo nupirkti bendrovės „Hanner“, dabar ši įmonė valdo jau dešimt butų.

„Tokia ta mūsų kaimynystė. Visos durys užkaltos, ateini, vėjai tik švilpauja. Tiesa turime vieną kaimyną – jis taip pat nuomininkas, visai neseniai atsikraustė, vos prieš dvi savaites. Bet kitur – tuščia. Trečiame aukšte iš vis durys išlaužtos. Kartais į rūsį užsuką benamiai, nes ten visuomet labai šilta“, – gyvenimo sąlygas nupasakojo Vytautas.

Blokuoja remonto darbus

Dienraščio kalbintas Giedraičių g. 2 aštunto buto savininkų interesams įgaliotas atstovauti Vidmantas Jankauskas teigė, kad pastaruoju metu jaučia padidėjusį tiek „Hanner Property“, tiek savivaldybės spaudimą. Lyg susitarusios valdžios institucija ir privati bendrovė nusprendė žūtbūt sklypą „sutvarkyti“.

„Pirmiausia, savivaldybė mūsų neinformavusi pradėjo rengti detalųjį teritorijos planą. Tai pažeidimas ir jis jau įrodytas. Antra, mums niekas nesiūlė tų butus išpirkti, o trečia, mes to nenorime daryti“, – dienraščiui teigė V.Jankauskas.

Pašnekovas teigė, kad name butus valdančių asmenų ir privačių bendrovių sutarimu planuota daugiabutį renovuoti, sutvarkyti butus, laiptines, stogą, šildymo sistemą, tačiau tuomet į reikalą įsikišo „Hanner Property“.

„Jie kaip daugumos butų savininkai įsteigė bendriją ir blokuoja bet kokius namo tvarkymo darbus. Kreipėmės į savivaldybę, tačiau ši baksnoja pirštu į įstatymą, kad visą sprendžia dauguma. Šitaip turtas yra niokojamas, o mums kaip savininkams daromas moralinis spaudimas išsikraustyti“, – piktinosi V.Jankauskas.

Į klausimus neatsakė

V.Jankauskas tai pat reiškė abejonių dėl paties savivaldybės noro sklypą nusavinti visuomenės poreikiams. Anot pašnekovo, nusavinamo sklypo paskirtis šiuo metu yra „mažaaukščių gyvenamųjų namų statyba“, tačiau ją planuojama keisti į komercinę.

„Apie kokius visuomenės poreikius mes kalbame, jeigu pagal detalųjį planą numatoma paskirtį keisti į komercinę? Manau, ten bus ne tik kelias, o šis tas daugiau, tai, kas neturi nieko bendra su visuomenės interesu“, – pabrėžė V.Jankauskas.

Minėtu klausimu dienraščio žurnalistai dar pirmadienį domėjosi ir sostinės savivaldybės Viešųjų ryšių skyriuje, tačiau atsakymų taip ir nesulaukė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tata

tata portretas
zuoko afiora eiline

Kaimyninio namo gyventojas

Kaimyninio namo gyventojas portretas
Teisybes delei reiktu pamineti, kad namas tragiskos bukles, stovi beveik gatveje ir del jo gyventoju issikalinejimu jo negalejo nugriauti ir tvarkingai padaryti gatves jau pries 5 metus. Tikrai nelogiska, kai eina 2 juostos, tada susiauriejimas iki 1 juostos (nes namo kampas isipaiso) ir toliau 2 juostos. Bet tikrai nezinau kaip ten vyksta komunikacija su gyventojais, speciau jie nori derybu ir $. Reikejo seniai ji nugriauti ir su gyventojais zinoma pagal rinkos kaina atsiskaityti.

vaikinas su Negalia

vaikinas su Negalia portretas
tame Giedraičių gatvės antrame name gyvena mūsų vieno vilniaus neygalių žmonių su negalia centro Direktorius ir tai ką daro Zuokas tai jau įra peržengta leistina riba ką jis išvis išdarinėja jam dzin kad tame name gyvena žmonės jis per prievarta iš to namo išmes žmones į gatvę skirs jiems už nugriovima namo pinigų ir darykit ką tik norite Zuoką įTeisiamūjių suolą tik taip galima duot jam atkirtį už jio nešvarius darbelius ir nesiskaitymą su vilniaus gyventojais.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių