Vilniuje ketinama statyti nedidelę mečetę

  • Teksto dydis:

Vilniuje svarstoma per artimiausius kelerius metus pastatyti nedidelę mečetę už 7-8 mln. eurų, trečiadienį rašo naujienų portalas 15min.lt.

Nacionalinė žemės tarnyba 8,4 tūkst. kvadratinių metrų sklypą mečetei Ilgalaukio gatvėje, Liepkalnyje, Vilniaus musulmonų sunitų religinei bendruomenei suteikė panaudos teise neatlygintinai.

Pasak muftijaus Aleksandro Begansko, mečetės statybas turėtų finansuoti Turkija, galbūt Saudo Arabija ar Kataras, iš valstybės bendruomenė finansavimo nesitiki.

Pasak mulsumonų dvasininko, statybos prasidės tada, kai bus išspręstas finansavimo klausimas ir kitos galimos kliūtys, gauti leidimai.

Šiuo metu Lietuvoje veikia keturios mečetės – Nemėžyje, Keturiasdešimties totorių kaime Vilniaus rajone, Raižiuose netoli Alytaus ir Kaune.

Sostinėje musulmonai meldžiasi Islamo kultūros ir švietimo centre Smolensko gatvėje, ten penktadienio pamaldose dalyvauja 150-200 žmonių.

Norima, kad naujoje mečetėje galėtų tilpti iki 600 žmonių.

R. Šimašius: vieta ne pati tinkamiausia

Vilniaus meras Remigijus Šimašius sako, kad vieta nėra pati tinkamiausia ir laikosi nuomonės, jog maldos namai turėtų atsirasti prie Lukiškių aikštės, kur ji stovėjo iki 1968-ųjų, kai ją sugriovė sovietai.

„Ji stovėjo ne bet kur, o Mečetės gatvėje. Todėl jei kur nors bendruomenė nuspręstų statyti mečetę, man atrodo, tai būtų tinkamiausia vieta atkurti nedidukę medinę, ar kitokią, bet gražią mečetę“, – teigė R. Šimašius.

Anot jo, teritorija iš dalies užstatyta pastatais, valdomais Turto banko ir neturinčiais didelės vertės, tad jie galėtų būti nugriauti.

R. Šimašius taip pat patikino, kad savivaldybė nesvarsto finansiškai prisidėti prie pačių mečetės statybų, tačiau galėtų sutvarkyti viešąją erdvę greta maldos namų.

Dauguma Lietuvoje gyvenančių musulmonų yra totoriai, išpažįstantys musulmonų sunitų tikėjimą. 2011 metų surašymo duomenimis, Lietuvoje gyveno apie 3 tūkst. totorių.

Jų šaknys Lietuvoje siekia dar Vytauto Didžiojo laikus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ramunė

Ramunė  portretas
Galvoju, kad Šimašius galvoja teisingai. Kodėl musulmonų mečetė turėtų būti nugrūsta į Liepkalnį, kodėl neatstačius Lukiškių gatvėje, tuo labiau, kad ji ten stovėjo? Centre daug krikščioniškų bažnyčių, bet jos stovi pustuštės, tik dėl grožio, nežinau, ar tai Dievui patinka? Gal galėtų jos laikinai priimti musulmonus , kol jie dar neturi savo mečetės. Būtų draugiška.

Algis

Algis portretas
Manau kad ruosiamasi migrantu musulmonu antpludziui nes totoriu Lietuvoje tikrai nedaugeja.

Anonimas

Anonimas portretas
kad ir gana daug mececiu Lietuvoje ,bet geriau musulmonai ,nei judai-zydai[viena kurdkenskoya sukelia pasibiaurejima]]
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių