Vilniuje baigėsi tarptautinė fizikos olimpiada

  • Teksto dydis:

Šeštadienį Vilniuje baigėsi 51-oji tarptautinė fizikos olimpiada – svarbiausias pasaulio talentingiausių fizikos mokinių metų renginys. Dviejų dalių, eksperimentines ir teorines, olimpiados užduotis sprendė beveik 400 mokinių iš 76 šalių.

Lietuvai šiemet teko ypatingas vaidmuo – suorganizuoti net savaitę trunkančią olimpiadą nuotoliniu būdu. Pasak organizatorių, visai mokslo bendruomenei šis renginys – svarbus įvertinimas, parodęs, kad Lietuvos fizikai gali kurti pasaulinio lygio modernias užduotis.

„Lietuvai šis renginys buvo ne tik iššūkis, bet ir didelis įvertinimas, kad galime organizuoti tokio dydžio renginius. Pasauliui parodėme, kad gebame kokybiškai organizuoti renginius sudėtingomis sąlygomis, kuomet iki paskutinės minutės planuotas gyvas renginys persikelia į nuotolinę erdvę. Tai buvo proga labiau paskatinti mūsų mokinius domėtis fizika, kitais gamtos mokslais bei studijuoti juos ateityje. Didžiausias iššūkis organizatoriams buvo suburti dalyvius ne tik akademinėms, bet ir laisvalaikio veikloms, bendravimui tarpusavyje“, – apie renginio užkulisius pasakojo viena iš jo organizatorių Justina Čiplė.

Organizatorių nuotr.

Olimpiadoje geriausiai pasirodė Pietų Korėjos mokinys Kim Kyungmin, surinkęs daugiausiai balų visose užduotyse. Aukso medalius laimėjo Rusijos, Kinijos, Singapūro, JAV, Prancūzijos, Rumunijos, Vengrijos mokiniai.

Lietuviai mokiniai Emilis Strazdas (mokytojai Stasė Traigienė) ir Tomas Babelis (mokytojai Remigijus Jakutis, Stasė Traigienė) iš Vilniaus jėzuitų gimnazijos, Monika Šadauskaitė iš KTU gimnazijos (mokytojas Alvydas Jotautis), Mažeikių Gabijos gimnazijos mokinys Justas Kaminskas (mokytoja Genovaitė Meinorienė) pelnė bronzos medalius. Tadui Danilevičiui iš Klaipėdos licėjaus (mokytojai Saulius Žukauskas, Marius Žadvydas) skirtas pagyrimo raštas.

Lietuvių komandai pasiruošti olimpiadai padėjo dr. Mažena Mackoit-Sinkevičienė ir dr. Vytautas Jakštas, Fizinių ir technologijų mokslo centro mokslininkai.

Pasak V. Jakšto, tarptautinėje olimpiadoje svarbu susikoncentruoti ir gerai paskirstyti laiką. Dviem eksperimentinėms ir trims teorinėms užduotims atlikti buvo skiriama po penkias valandas. Lietuviai ir kai kurios kitos komandos tikėjosi užduočių apie lazerius, nes Lietuva garsėja šioje srityje, tačiau jų nebuvo.

Mokiniai iš viso pasaulio olimpiados metu dalyvavo virtualiuose turuose po Lietuvą, klausėsi Nobelio premijos laureato Didier Queloz, lietuvių fizikos mokslininkų paskaitų, rungėsi protų kovose, stebėjo tautinių šokių ir lietuviško maisto ruošimo pamokas. Renginys buvo koordinuojamas iš vieno „taško" – Vilniaus universiteto Fizikos fakultete įsikūrusios beveik 200 žmonių komandos.

Iš viso olimpiadoje išdalinta 200 aukso, sidabro ir bronzos medalių. Kitąmet tarptautinė fizikos olimpiada bus organizuojama Baltarusijoje.


Šiame straipsnyje: Vilniusfizikafizikos olimpiada

NAUJAUSI KOMENTARAI

Didysis sportininku gynimo marsas

Didysis sportininku gynimo marsas portretas
Jokiu fizikos olimpiadu! Yra tik TOK rengiamoa olimpiados, visos kitos yra iskrypeliu organizuojamos, kurios turetu buti uzdraustos.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių