Prezidentė: visuomenė kovoje su korupcija turėtų būti dar drąsesnė

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė tarptautinės „Transparency International“ vasaros mokyklos prieš korupciją atidaryme su jaunimu diskutavo apie korupcijos priežastis ir priemones, padedančias siekti didesnio skaidrumo.

Pasauliniu kovos su korupcija centru tapusioje Lietuvoje šiuo metu vieši daugiau kaip 140 svečių iš 70 valstybių. Studentai ir jauni profesionalai iš privataus, valstybinio ir NVO sektorių mokosi iš žymių antikorupcijos ekspertų, diskutuoja, dalinasi patirtimi pilietinės visuomenės, skaidrumo, antikorupcijos temomis.

Pasak prezidentės, Lietuvoje kova su korupcija įsibėgėja ir jau duoda konkrečių rezultatų. Tai rodo ir korupcijos suvokimo indeksas, kuriame nuo 2009 m. Lietuva pakilo per 14 pozicijų (ir šiuo metu iš 176 valstybių yra 38). Kovai su korupcija užtenka ir politines valios, o į karą su kyšininkavimu ir nesąžiningumu vis aktyviau įsijungia ne tik  tarnybos, bet ir žiniasklaida.

Tačiau visuomenė šioje kovoje turėtų būti dar drąsesnė. Per paskutinius penkerius metus net 15 proc. privačių įmonių vadovų prisipažino davę kyšį, o apie korupcinius veiksmus praneštų mažiau kaip ketvirtadalis šalies gyventojų. Įvairių formų korupcijos žala Lietuvai gali siekti daugiau kaip 4 mlrd. eurų.  Šalies vadovės teigimu, labai svarbu ugdyti visuomenės netoleranciją korupcijai ir nedalyvauti neskaidriuose sandoriuose. Prezidentė pabrėžė, kad kovoje su korupcija negali būti jokių išlygų, o skaidrumo reikalavimai turi būti taikomi visiems.

Pasak valstybės vadovės, nors ir yra sukuriama vis daugiau teisinių kovos su korupcija įrankių, jie efektyviausiai veiks tada, kai juos įgyvendins ir prižiūrės sąmoningi ir melui nepakantūs piliečiai. Būtent tokius žmones ugdo ir aštuntąjį kartą Lietuvoje organizuojama „Transparency International“ mokykla. Čia įgiję žinių ir patirties jauni žmonės iš viso pasaulio galės veiksmingiau prisidėti prie skaidrumo ir kovos su korupcija savo šalyse.  

Kova su korupcija ir toliau išlieka vienu svarbiausių Prezidentės veiklos prioritetų. Siekiant didinti skaidrumą ir atskaitomybę, praėjusiais, aštuntaisiais kadencijos metais šalies vadovė pradėjo valstybės registrų pertvarką, įvestos vadovų kadencijos valstybės ir savivaldybių valdomose įmonėse bei direktorių kadencijos mokyklose. Prezidentė taip pat pasiūlė praplėsti viešas turto deklaracijas privalančių teikti asmenų ratą, užkirsti kelią politikų piktnaudžiavimui labdaros fondų pinigais bei dalinti šešėlinę paramą valstybės ir savivaldybių valdomoms įmonėms.

Pirmadienį Mykolo Romerio universitete Vilniuje prasidėjo aštuntoji pasaulinė „Transparency International“ Skaidrumo mokykla.

Joje dalyvauja 140 jaunimo lyderių iš beveik 70 pasaulio šalių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

opa

opa portretas
korupcija kovosis su korupcija?

hmm

hmm  portretas
Ta gudrybė prezidentė krauna viską ant žmonių o pati ką nuveikė ogi išvis nieko tik kūrė propaganda
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių