Sostinės savivaldybė perima sovietinius paminklus Antakalnio kapinėse

Vilniaus savivaldybė perims sovietinius paminklus Antakalnio kapinėse, vėliau juos ketinama nukelti ir vėliau perduoti Lietuvos nacionaliniam muziejui.

Trečiadienį savivaldybės taryba nusprendė, kad teisiškai perėmus turtą iš valstybės, šios skulptūros muziejui patikėjimo bus perduotos 20-čiai metų.

Šešias Antrojo pasaulinio karo sovietų karius vaizduojančias figūrines pilko granito stelas sostinės savivaldybės politikai vienbalsiai nusprendė nukelti dar birželio pradžioje, prieš tai paveldosaugininkams išbraukus skulptūras iš nekilnojamųjų kultūros vertybių registro, tačiau to padaryti iki šiol nebuvo galima galutinai neperėmus jų savivaldybės nuosavybėn.

Darbus atlikti planuota iki lapkričio 1-osios, tačiau jie bus atidėti Jungtinių Tautų (JT) Žmogaus teisių komitetui pranešus apie pritaikytas laikinąsias apsaugos priemones, kol komitetui bus pateikti paaiškinimai. Planuojama, kad nukėlimo darbus vykdys bendrovė „Vilniaus BDT“ už 48 tūkst. eurų.

Mes negriauname skulptūrų, mes jas demontuojame ir perkeliame.

Taryba pritarė savivaldybės Istorinės atminties komisijos pasiūlymui paminklus uždengti audeklu iki nukėlimo. Meras Remigijus Šimašius patvirtino, kad tai bus padaryta ir siekiant  „neerzinti žmonių“, ir apsisaugoti nuo galimo vandalizmo. Trečiadienį savivaldybė informavo, kad paminklas sovietų kariams buvo apipaišytas.

„Mes negriauname skulptūrų, mes jas demontuojame ir perkeliame“, – pabrėžė R. Šimašius.

Anot jo, pasirengimas darbams užtruks apie 20 dienų, jie bus vykdomi lapkritį.

Kartu nuspręsta perimti ir Vilniaus miesto savivaldybės apskaitoje turimą ir valdomą paminklą sovietiniam rašytojui ir veikėjui Petrui Cvirkai – šis paminklas nukeltas ir išvežtas saugoti dar prieš metus. Iki šiol jis nebuvo teisiškai perimtas kaip nuosavybė ar perduotas valstybei.

Savivaldybės atstovai pabrėžia, kad taip įvyko dėl neaiškaus paminklo nuosavybės statuso.

„Nepasirašius su Vyriausybe ar jos įgaliota institucija perdavimo-priėmimo akto, Taryba posėdyje keis sprendimą, formaliai perimant šias skulptūras Vilniaus miesto savivaldybės nuosavybėn ir perduodant jas patikėjimo teise valdyti, naudoti ir disponuoti Lietuvos nacionaliniam muziejui“, – informavo savivaldybė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Ant kiek yra durniu-jug tose vietose nera nei vieno palaidoto, tik staburai stovo ,baisuokliai,kam nepatinka musu taisikles galit vaziuoti pas karlika ,ten tik jusu teises,cia mes zudyku negerbsim,baigias jusu fasismo ideja,

taigi

taigi portretas
> Kns Ten palaidoti ne tik rusų, bet ir ukrainiečių, lietuvių, gruzinų, latvių...kariai.

Anonimas

Anonimas portretas
Mankurtai?
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių