Vilniaus ligoninę krečia revizoriai

Praėjusių metų pabaigoje sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė ragino Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) direktorių Algimantą Pamernecką trauktis iš pareigų, o šiam nesutikus, suorganizavo ligoninės patikrinimą ir kreipėsi ne tik į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT).

Subūrė komisiją

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) veiksmų pagrindu tapo dietinio maisto tiekimas pacientams. Dėl šių paslaugų pirkimo ligoninė pernai įsivėlė į teisminius ginčus, o šiuo metu dietinį maistą jos pacientams ruošiantys verslininkai teigia, kad įstaigos administracija įvairiais būdais bando sutrukdyti sklandžiai tiekti maistą ir švaisto lėšas.

Dienraščio žurnalistams į rankas pateko gruodžio paskutinę dieną ministrei R.Šalaševičiūtei išsiųstas šiuo metu ligoninei dietinį maistą tiekiančio "Kretingos maisto" direktorės Alisos Norkuvienės laiškas, kuriuo prašoma padėti išspręsti ginčus, kurie kenkia ne tik įmonės darbui.

"Perkančioji organizacija nepagrįstai padidina išlaidas maisto gamybai, kurias pati ir apmoka", – rašoma laiške.

A.Norkuvienė teigė, kad ligoninė pažeidimus darė nepaisant to, kad buvo po didinamuoju stiklu – tuo metu įstaigoje jau darbavosi R.Šalaševičiūtės įsakymu sudaryta speciali komisija. Praėjusią savaitę ji nurodė aptikusi daug trūkumų, tačiau jų nedetalizavo. Ligoninei pavesta per dešimt darbo dienų pateikti trūkumų pašalinimo planą.

Pasirinko brangiausią

Nemalonumų debesys virš RVUL pradėjo kauptis praėjusių metų pavasarį po įtartino dietinio maitinimo paslaugos pirkimo konkurso, kurio metu nugalėtoja išrinkta patį brangiausią pasiūlymą pateikusi bendrovė "Dussmann Service". Ji savo paslaugas įvertino net 400 tūkst. eurų brangiau nei pigiausią pasiūlymą pateikusi bendrovė "Pontem". Ši įmonė trejus metus ligoninės pacientus dietiniu maistu pasišovė maitinti už 3,52 mln. eurų, viešoji įstaiga "Kretingos maistas" tą pačią paslaugą pažadėjo teikti už 3,77 mln eurų, "Dussmann Service" – už 3,94 mln. eurų. Pastaroji bendrovė nugalėtoja paskelbta nepaisant to, kad pati ligoninė konkursą organizavo vadovaudamasi ne ekonominio naudingumo, o žemiausios kainos principu.

Mažesnes kainas pateikusių bendrovių atstovai tada teigė, kad iš konkurso buvo pašalinti, nes RVUL kabinėjosi prie pačių mažiausių smulkmenų. Pavyzdžiui, vieno iš "Pontem" pasiūlytų patiekalų svoris buvo 59,44 g, o pagal ligoninės sudarytą techninę specifikaciją svoris turėjo būti 60 g. Konkurso dalyviai teigė, kad tokius neatitikimus nesunkiai ištaisys nekeičiant galutinės pasiūlymo sumos, tačiau RVUL pasitaisyti neleido. "Pontem" nutarė konkurso rezultatus apskųsti Vilniaus apygardos teismui.

Šis ligoninės veiksmuose aptiko Viešųjų pirkimo įstatymo pažeidimus, tad RVUL sprendimą "Dussmann Service" paskelbti konkurso nugalėtoja pripažino nepagrįstu ir nurodė nutraukti su šia įmone pasirašytą laikiną sutartį. Ligoninės administracija laikėsi savo – Apygardos teismo sprendimą paskundė Apeliaciniam teismui. Pastarasis paliko galioti pirmosios instancijos teismo nutartį, tad ligoninei neliko kitos išeities, kaip tik nutraukti sutartį su "Dussman Service" ir paskelbti konkursą dėl laikino dietinio maisto tiekimo. Jį laimėjo "Kretingos maistas".

Įtaria specialiai kenkiant

"Kretingos maisto" atstovai teigia iškart supratę, kad ligoninėje nėra pageidaujami. Ankstesnio, teismo sprendimu sustabdyto dietinio maisto tiekimo konkurso metu ligoninė žadėjo išnuomoti patalpas maistui ruošti. Tiekėjas įsipareigotų ne tik mokėti nuomą, bet ir remontuoti, prižiūrėtų patalpas, mokėtų už vandenį ir elektrą. A.Norkuvienės laiške ministrei taip pat pabrėžiama, kad, nesant galimybės nuomotis patalpas, nukenčia ir paslaugų kokybė: "Dietinio maitinimo paslaugos teikiamos vidutiniškai 800 pacientų per parą, maitinimo režimas – keturi maitinimai per parą. (…) Atvežant maistą tokiam dideliam maitintinų pacientų kiekiui, maitinimo paslaugų kokybė negali atitikti ypač aukštų standartų reikalavimų (temperatūros režimo reikalavimo ir kt.)."

Laiške taip pat rašoma, kad ligoninės personalas lyg specialiai iš vakaro nurodo netikslų pacientų skaičių, o ryte paaiškėja, kad jų yra net dvigubai daugiau, tad per labai trumpą laiką reikia paruošti daug daugiau dietinio maisto porcijų. Kiekvienas nukrypimas nuo sutarties sąlygų įvertintas tūkstantinėmis baudomis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Irgi mėdikė

Irgi mėdikė portretas
Šiaip tai nuotrauka čia iš Kauno klinikų centrinio korpuso. Ir ne paskutinių metų...

tai kad

tai kad portretas
su tokiais sijonais tik vyr.slaugytojos vaiksto skyriuje o kitos slaugytojos turi apranga ir jokiu sijonu cia matyt vyr.slaugytoja dalina pas mus Kauno klinikoj taip nebuna

Medikė

Medikė portretas
Bet tai kaip sesutės maistą dalina: be kepurėlių, spec. chalatų, su naminiais(lauko) sijonais!Nesilaiko higienos normų!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių