A. Užkalnis apie pasiruošimą NATO susitikimui: kai kas primena sovietinę vaikystę

  • Teksto dydis:

Kitą savaitę Vilniuje vyksiančiam NATO viršūnių susitikimui ruošiasi ne tik šalies teisėsauga, bet ir Vilniaus valdžia. Tą ji daro labai uoliai – baigia asfaltuoti gatves, atnaujina gėlynus, perdažo stulpus, šveičia nuo sienų grafičius, gatvėse kabina vėliavėles. Maža to, nuo svečių akių slėps senus troleibusus, juos į gatves renginio metu išleis tik pritrūkus naujų. Perspausta ar visgi normalu, kad istoriniam įvykiui norima padažyti fasadą, LNK reportaže pasakoja apžvalgininkas, žurnalistas Andrius Užkalnis.

– Pats esate Vilniuje, matote – asfaltuojamos gatvės, tvarkomi gėlynai. Kaip žiūrite į tokį strimgalviais ruošimąsi NATO susitikimui?

– Mums jis šiek tiek būdingas. Liūdna, kad jis nepasikeitė per paskutinius trisdešimtmečius. Galime prisiminti, kas vyko, kai lankėsi prieš 18 metų Elžbieta II. Tikriausiai tai yra tam tikra lietuviška tradicija, kai prieš savus nelabai gėda, bet kai jau atvažiuoja svečiai, tai mes jau pasirodysime. Panašiai, kai mama traukia iš bufeto geriausią servizą, paskui prasideda visokie įvairūs valymai, išvyniojamas paradinis kilimas, kuris paprastai būna susuktas svetainėje.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Įvykis yra istorinis, tai gal ruoštis ir tvarkytis tokiam įvykiui – normalu? Juk greitu metu neturėsime kito panašaus renginio.

– Jeigu Vilnius būtų kitaip tvarkomas, tai nereikėtų tokiu šturmo rėžimu. Kai kurie dalykai yra tiesiog juokingi, pavyzdžiui apie senus troleibusus. Jeigu tas troleibusas yra pakankamai geras vilniečiams važiuoti juo, kodėl jis nepakankamai geras valstybių vadovams jį akimirksniu pamatyti per limuzino langą? Ką jie galvoja, pagalvos Jungtinių Valstijų, Prancūzijos prezidentas ar Britanijos ministras pirmininkas pamatęs seną troleibusą? Londono metro yra ir stočių, ir linijų, kurios siekia daugiau nei 100 metų. Portugalijos sostinėje važinėja istoriniai, seni tramvajai, kurie dar turi medinius korpusus. Aš nemanau, kad dėlto kažkas galvoja, kad Portugalija yra atsilikusi. Man juokinga ir su vėliavėlių kabinimu. Primena sovietinę vaikystę. Įvykis yra didžiulis, manau, kad pagrindinė užduotis bus saugumas, kurio pasiruošimo mes nematome. Bet esu įsitikinęs, kad ten pasiruošimai yra didžiausi. Atvažiuoja 40-ies šalių vadovai, manau, kad jie seniai yra įsitikinę, kad Lietuva yra pajėgi užtikrinti tą saugumą. Valstybė galėtų daug pasimokyti iš privataus verslo. Juk visi tie žmonės gyvens viešbučiuose, kurie yra privačios komercinės struktūros. Ar teko girdėti, kad viešbučiuose dieną naktį kažką perstatinėja ar perdažinėja duris?

Panašiai, kai mama traukia iš bufeto geriausią servizą, paskui prasideda visokie įvairūs valymai, išvyniojamas paradinis kilimas, kuris paprastai būna susuktas svetainėje.

– Jūs pats kažkada gyvenote Anglijoje, matėte ir jautėte britų kultūrą iš arti. Kaip britai ruošiasi panašiems renginiams?

– Jie ruošiasi, tačiau ten yra kiti biudžetai. Karaliaus inauguracija, karališkos laidotuvės, karališkos vestuvės yra tai, ką jie daro šimtmečiais. Ten daugiau kalba apie minios kontrolę, nes žmonių būna labai daug. Reikėtų pripažinti, kad karaliaus Karolio III karūnavimas kainavo proporciškai pigiau ir buvo nepalyginamai kuklesnis nei prieš daug metų vykęs karalienės Elžbietos karūnavimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Angarietis-kolūkietis

Angarietis-kolūkietis portretas
Pasirodo A.Užkalnio senelis Petras Kvietinskas, bolševikinio pogrindžio slapyvardis "Užkalnis", Smetonos laikais buvo bolševikinio pogrindžio veikėjas. Smetonos uždarytas į kalėjimą, iš jo paspruko ir pabėgo tiesiai į Maskvą. Ten dirbo su Z. Angariečiu laikraščio "Priekalas" redaktoriumi, po karo dėstė Vilniaus universitete marksizmą-leninizmą. 1944 m. grįžęs iš Maskvos pradžioje gyveno Kaune, Dainavos g. nacionalizuotam daugiabutyje, kuriame išrūpino butą ir S. Neriai. Įtakingas komuniaga buvo. Dabar aiškėja pono teigiamas požiūris į žydaus, globalistus, LGBT-istus, tačiau senelis "Priekalo" darbuotojas nebūtų patenkintas kad nebėr teigiamo dėmesio kremliui.

Matosi

Matosi portretas
Gamtos mėgėjas, pakabinta ožio nuotrauka.

Keista \\\\\.../////

Keista  \\\\\...///// portretas
ragai užpakalyje išdygo'.
VISI KOMENTARAI 67

Galerijos

Daugiau straipsnių