Trakų Vokės gyventojus pasieks kokybiškas geriamasis vanduo

  • Teksto dydis:

Trakų Vokės gyventojai jau gali jungtis prie centralizuotų geriamojo vandens ir nuotekų tinklų.

UAB „Vilniaus vandenys“ skelbia Trakų Vokės vandens ir nuotekų tinklų naujos statybos ir renovacijos bei vandens ruošimo įrenginių naujos statybos darbų pabaigą. Visų atliktų darbų vertė – 3 151 366, 9 Eur be PVM. Nuo šiol prie vandentiekio tinklų galės prisijungti – 458 gyventojai, prie nuotekų tinklų - 479 gyventojai.

Pastatytų vandens ruošimo įrenginių pajėgumas leidžia su pastatytais Trakų Vokės vandens gerinimo įrenginiais geresnės kokybės vandenį tiekti ir Panerių seniūnijos gyventojams.

Šių gyvenamųjų rajonų geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo sistema buvo nepakankamai išplėtota, tinklų nebuvo nutolusiose teritorijose, gyventojai neturėjo galimybės prisijungti prie viešųjų vandentiekio ir nuotekų tinklų, negalima buvo užtikrinti higienos normas atitinkančio geriamojo vandens tiekimo ir tinkamo nuotekų šalinimo. Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo sistemų renovavimo ir plėtros darbai buvo pradėti 2013-02-11. Viso buvo nutiesta 10,2 km vandentiekio tinklų, 11,6 km nuotekų tinklų, pastatytos 4 požeminės nuotekų siurblinės, pastatyti vandens gerinimo įrenginiai, švaraus vandens rezervuaras.

UAB „Vilniaus vandenys“ geriamojo vandens laboratorijos vadovė Diana Uždavinienė, sako, kad anksčiau Trakų Vokės gyvenvietėje geležies ir mangano kiekis vandenyje viršijo nustatytas normas. Įgyvendinus projektą, vanduo atitinka nustatytus reikalavimus, gyventojai aprūpinami reikiamu kiekiu ir  tinkamos kokybės geriamuoju vandeniu.

Didžiausias ir lengvai matomas  pasikeitimas - bendrosios geležies sumažėjimas. Anksčiau šis rodiklis viršijo normą beveik penkis kartus ir vanduo  buvo rusvos spalvos. Kitas pakitęs rodiklis – mangano koncentracija, tačiau jo padidėjimas ir sumažėjimas nematomas plika akimi. Geriamojo vandens laboratorijos vadovė atkreipia dėmesį, kad abu rodikliai nėra toksiniai ir žmogaus sveikatai nekenkia, tačiau jų koncentracija turi atitikti higienos normos reikalavimus.

Vadovaujantis geriamojo vandens ir nuotekų tvarkymo 2008-2015 metų strategija siekiama, kad kuo daugiau gyventojų prisijungtų prie centralizuotų vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo sistemų ir naudotųsi jiems teikiamomis kokybiškomis ir reikalavimus atitinkančiomis paslaugomis. Modernizuota ir išplėsta vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūra, užtikrina vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų, atitinkančių nustatytus kokybės, aplinkosaugos ir sveikatos reikalavimus, prieinamumą gyventojams. Pagaliau Trakų Vokėje buvo pasiekta atitiktis Europos Sąjungos direktyvų reikalavimams nuotekų išvalymui ir geriamajam vandeniui, sumažinta tarša, patenkanti į Neries upės baseiną, užtikrintas priimtinas ir saugus vandens tiekimas gyventojams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių