Totoriai sostinėje nori memorialo

Lietuvos musulmonų sunitų dvasinio centro valdybos pirmininkas muftijus Romas Jakubauskas Kultūros ministerijai perdavė, kad totorių bendruomenė norėtų Vilniuje statyti memorialą savo protėviams.

Nori daugiau pagarbos

Trečiadienį susitikime su kultūros ministru Arūnu Gelūnu R.Jakubauskas aptarė Lietuvos totoriams rūpimus klausimus. Jis informavo, kad totoriai nori senųjų kapinių ir mečetės vietoje pastatyti memorialą. R.Jakubausko teigimu, valdžia palaiko tokį sumanymą, bet nereikėtų tikėtis, kad tai bus greitu metu įgyvendinta.

Totoriai norėtų, kad memorialas būtų pastatytas Vilniaus Lukiškių totorių senųjų kapinių ir mečetės vietoje. Kapinės čia buvo maždaug iki 1968 m. Apie 1969 m. mečetės vietoje buvo pastatytas Puslaidininkių fizikos institutas, kartu sunaikintos ir kapinės.

"Idėja egzistuoja seniai. Mes norime atkurti tai, kas buvo. Toje vietoje buvo nugriauta mečetė, kuri ten stovėjo šimtmečius, ir buvo užlygintos mūsų kapinės. Kaip pagarbiai elgiamasi su visomis kapinėmis, to paties norime sulaukti ir mūsų kapinėms", – sakė totorių bendruomenės pirmininkas.

Kaip atrodytų memorialas, R.Jakubauskas kol kas pasakyti negalėjo. Tačiau jis teigė, kad pirmiausia reikėtų išspręsti žemės panaudojimo ir planavimo klausimus, dėl kurių kalbama su Vyriausybe ir miesto savivaldybe. "Kai tai bus sutvarkyta, kreipsimės į kompetentingus architektus ir spręsime, kaip turėtų atrodyti memorialas", – sakė jis.

p>Muftijaus manymu, įkūrus memorialą, mieste atsirastų dar viena graži vieta, kuri galėtų tapti žmonių traukos centru.

Kaune prašė muziejaus

Totorių bendruomenės atstovas su ministru taip pat aptarė galimybes įkurti totorių muziejų Kauno mečetės teritorijoje.

R.Jakubauskas sakė, kad šiuo atveju situacija yra paprastesnė, nes šalia mečetės esantis žemės sklypas priklauso totoriams. "Kadaise ten turėjome pastatą, kuris tarybiniais laikais irgi buvo nugriautas. Norėtume pastatyti pastatą, kuriame būtų muziejus, ir susirinkimų salę. Vieta, kuri būtų susijusi su Lietuvos totorių istorija", – sakė jis.

Šalia Kauno mečetės esančiame žemės sklype yra ir seniau buvusio pastato griuvėsiai. Tačiau kol kas neaišku, ar naujas pastatas atsirastų jų vietoje ar ne.

Santykių užmezgimo jubiliejus

Su ministru R.Jakubauskas aptarė ir artėjančios Lietuvos ir totorių santykių užmezgimo 700 metų sukakties įamžinimą. Muftijus negalėjo pasakyti, ar 2020-aisiais, kai bus minimas šis jubiliejus, jau bus pavykę įgyvendinti minėtus projektus.

"Tai užima labai daug laiko. Jeigu pavyktų juos įgyvendinti anksčiau, būtų gerai", – kalbėjo totorių atstovas.

Minint Lietuvos ir totorių santykių užmezgimo 700-metį, pasak R.Jakubausko, preliminariai planuojama didelė konferencija.

Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės žemėse totoriai pradėjo kurtis jau nuo XIV a.

Statistikos departamento duomenimis, dabar Lietuvoje gyvena apie 3 tūkst. totorių, daugiausia Vilniaus, Alytaus rajonuose, Kaune.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių