Sostinės širdyje esančioje kavinėje – kasos kvitai rusų kalba

Kasos kvitas rusų kalba kavinėje Lietuvoje – ne tik nuostabą keliantis reiškinys, tačiau ir tvarkos pažeidimas, galintis užtraukti piniginę nuobaudą, sako Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) atstovas Rolandas Puncevičius.

„Kai kurios įmonės naudoja kompiuterius, kurie imituoja kasos aparatus, ir klientams išduoda kvitus, kuriuos labai sunku atskirti nuo fiskalinių kvitų“, – pažeidėjų nuodėmes pasakoja R. Puncevičius.

Bokšto gatvėje Vilniuje esančios „Cait blue cafe“ išduodami kasos kvitai gali nustebinti lankytojus, mat juose viskas, išskyrus įmonės ir kavinės pavadinimą, nurodoma rusų kalba.

„Tokį čekį gavom šiandien Vilniuje, Bokšto gatvės kavinėje.... Be komentarų... Šokiravo...“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė vilnietė A. G.

VMI Kontrolės departamento Verslo elektroninėje erdvėje ir elektroninėmis priemonėmis kontrolės skyriaus vedėjas R. Puncevičius pažymi, kad toks kasos kvitas neatitinka reikalavimų.

„Pirmiausia reiktų pabrėžti, kad visi Lietuvoje už prekes ar paslaugas gyventojams išduoto kasos aparato kvito duomenys turi būti išspausdinti lietuvių kalba“, – teigia VMI atstovas.

LRT.lt paskambino įmonės rekvizituose nurodytu telefonu. Juo atsiliepęs žmogus prisistatė esantis įmonės vadovas Viačeslavas. Jo teigimu, rusų kalba antradienio vakarą atspausdintas čekis nebuvo vienkartinis sistemos gedimas.

„Tai nutiko dėl klaidos, netinkamų sistemos nustatymų. Tai nebuvo vienkartinis nutikimas, taip būna nuolatos, tačiau mes į tai neatkreipėme dėmesio. Dabar ketiname tai pataisyti“, – tikina pašnekovas.

Viešojo maitinimo sektorius – VMI taikinyje

Teisės reikalavimų neatitinkančių kasos aparatų naudojimas, taip pat – numatytos kasos aparato naudojimo tvarkos nesilaikymas įmonėms užtraukia pinigines nuobaudas. R. Puncevičiaus teigimu, kiekviena tokia situacija yra vertinama individualiai, o skiriamos baudos dydis priklauso nuo nustatytų pažeidimų pobūdžio ir jų kiekio.

Prekybos vykdymas VMI neregistruotu arba reikalavimų neatitinkančiu kasos aparatu, jo naudojimo ar kasos operacijų tvarkos nesilaikymas, kvito neišdavimas ar netinkamas išdavimas gali užtraukti nuo 300 iki 1800 eurų baudą.

„Vis dėlto, VMI nuomone, mokesčių vengimo rizika yra didesnė ten, kur atsiskaitoma grynaisiais. Pažymėtina, jog šiemet viešojo maitinimo paslaugas teikiantis sektorius yra viena iš keturių prioritetinių sričių, kuriai, siekiant sumažinti pajamų apskaitymo bei mokesčių vengimo mastą, VMI skiria išskirtinį dėmesį bei atitinkamus išteklius. Maitinimo ir gėrimų teikimo veiklą Lietuvoje vykdo per 2 tūkst. įmonių. Po atliktos analizės pirmajame etape į mokesčių inspekcijos akiratį pakliuvo 194 mokesčių mokėtojai, vykdantys maitinimo ir gėrimų tiekimo veiklą.

Pernai viešojo maitinimo įmonėse buvo atlikta daugiau kaip 430 kontrolės veiksmų, kurių metu nustatyta daugiau kaip 300 tūkst. eurų papildomai mokėtinų mokesčių bei nustatyta 417 pažeidimų. 58 proc. visų nustatytų pažeidimų sudaro pažeidimai, susiję su kasos darbo organizavimu (kasos kvito neišdavimas, perteklius EKA kasoje, kasos operacijų tvarkos pažeidimai). Pastebėta, kai kurios įmonės naudoja kompiuterius, kurie imituoja kasos aparatus, ir klientams išduoda kvitus, kuriuos labai sunku atskirti nuo fiskalinių kvitų“, – pasakoja VMI atstovas.

Kas privalo būti kasos kvite

R. Puncevičiaus teigimu, kasos kvitas turi būti ryškus, jame nurodyti duomenys turi būti lengvai įskaitomi.

Kvite turi būti nurodomi šie duomenys: kvito antraštė (įmonės pavadinimas, kasos aparato įrengimo adresas ir pridėtinės vertės mokesčio (PVM) mokėtojo kodas arba įmonės kodas); kvito eilės numeris; kvito išdavimo data ir laikas; prekės/paslaugos arba jų grupės pavadinimas; prekės/paslaugos kaina ir kiekis; visa mokėtina suma ir PVM suma (jeigu verslo atstovas yra šio mokesčio mokėtojas); iš asmens gauta suma ir grąža; fiskalinis logotipas (žymimas trijų raidžių „LTF“ deriniu); unikalus kasos aparato numeris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to did...

to did... portretas
tai tokie как ты враги лт, вали к рыжему и торчи там, вот такие продоют родину...

as didziuojuos

as didziuojuos portretas
kad priesaika daviau dar TSRS valstybei,o jokios lietuvos ir nera ,yra tik lianzburgiu LYTWA...

nepamirskit

nepamirskit portretas
tie kas tarnavo sovietineje armijoje ir prisegas dave sovietams,tie lt isdavikai!
VISI KOMENTARAI 30

Galerijos

Daugiau straipsnių