Sostinės savivaldybė pradeda informavimo kampaniją apie skiepus nuo erkių

Sostinės savivaldybė pradeda aktyvią visuomenės informavimo kampaniją, kuria sieks supažindinti vilniečius apie erkių įkandimo sukeliamų ligų grėsmę ir skatins skiepytis, pabrėžiant skiepų, kaip efektyviausios priemonės apsisaugant nuo erkinio encefalito, naudą.

Liepos mėnesį Lietuvoje fiksuoti padidėję sergamumo erkiniu encefalitu rodikliai – nustatyti 136 susirgimo atvejai, 2 žmonės mirė.

Šiais metais išaugus susirgimų erkiniu encefalitu skaičiui, Vilniaus miesto savivaldybės vicemeras Valdas Benkunskas pirmadienį kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą, ragindamas nedelsiant priimti sprendimus dėl erkių platinamų ligų prevencijos.

Kreipimesi į A. Verygą pabrėžiama, kad šiais metais Lietuvoje fiksuojamas kone trečdaliu didėjantis susirgimų erkiniu encefalitu skaičius. Atkreipiamas dėmesys, kad iki šiol nėra sukonkretintos erkinio encefalito rizikos grupės, o vakcina nėra net iš dalies kompensuojama valstybės lėšomis. Taip pat pabrėžiama, kad į profilaktinį vaikų skiepijimo kalendorių vis dar nėra įtraukta vakcina nuo erkinio encefalito, nors 2019 – 2023 m. nacionalinė imunoprofilaktikos programa tai nurodo. 

Sostinės vicemeras V. Benkunskas ragina ministrą A. Verygą nedelsiant įtraukti skiepus nuo erkinio encefalito į Vaikų profilaktinį skiepijimų kalendorių, įvardinti konkrečias erkinio encefalito rizikos grupes ir sudaryti galimybes kompensuoti skiepus visiems nuo erkinio encefalito pasiskiepyti norintiems šalies gyventojams.

„Žinome ne vieną sektiną pavyzdį, kuriuo galėtume remtis kovojant su erkinio encefalito problema. Austrijoje prieš beveik 40 m. buvo pradėta visuotinė vakcinacija nuo erkinio encefalito. Šiandien ten yra paskiepyta apie 85 proc. populiacijos, o sergamumas kasmet krinta po 6-7 kartus. Akivaizdu, kad konkrečių rizikos grupių įsivardinimas ir bent dalinis vakcinos kompensavimas, norintiems pasiskiepyti, ženkliai sumažintų užsikrėtimų skaičių Lietuvoje“, – kreipimesi į A. Verygą akcentavo vicemeras V. Benkunskas. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

ha

ha portretas
erk4 labai jau simpatinga :)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių