Sostinė savivaldybė svarstys pati iki 20 proc. didinti vilniečių medikų atlyginimus

  • Teksto dydis:

Nors medikų atlyginimais turėtų pasirūpinti ne savivaldybė,  Vilnius vienintelis  Lietuvoje imasi  skatinti medikus pasilikti dirbti namuose ir neišvykti svetur  – skirti papildomų savivaldybės biudžeto lėšų Vilniuje dirbančių šeimos gydytojų, pediatrų, terapeutų ir slaugytojų atlyginimams didinti.

Šiandien sostinės Taryba pradėjo svarstyti, kaip pagerinti sąlygas vilniečių sveikata besirūpinantiems medikams, kiek lėšų miestas galėtų tam skirti.

Šiuo metu galiojanti valstybinio finansavimo sistema neskatina gydytojų dirbti ir jaustis oriai, nes jiems nuolat tenka priimti neadekvatų pacientų  skaičių,  vargti milžinišką darbo krūvį už menką atlygį.

Sveikatos apsaugos ministerijos finansavimas skiriamas už vieną pacientą per metus labai mažas – nuo 22,76 Eur – už darbingo amžiaus pacientus, ir iki 110,9 Eur – už kūdikius. Kitą finansavimo dalį sudaro PSDF lėšos už skatinamąsias paslaugas, prevencines programas ir gerus darbo rezultatus.

Savivaldybė gali įtakoti finansavimo dalį, kuri tenka  už pacientus, ją padidinama maždaug trečdaliu.

Papildomas finansavimas leistų sumažinti pacientų srautą pas gydytoją ir normalizuoti darbo krūvį, nustatant adekvačias algas.

„Suskaičiavome, kad metams  Vilniui prireiks apie 3,4 mln. eurų, tačiau sostinės gydytojų, kvalifikuotų sveikatos priežiūros specialistų, slaugytojų,  medicinos studijas baigiančių  gydytojų rezidentų atlyginimai  iškart  padidėtų apie 20 procentų ir tai bus pirmas žingsnis stabdyti geriausių specialistų  migravimą į privatų sektorių, į užsienio šalis.“ – sako Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Pasak sveikatos sritį kuruojančio vicemero Gintauto Palucko, savivaldybė gali pridėti papildomų lėšų prie „paciento krepšelio”, kurį sudaro pastovioji  dalis už prisirašiusius prie poliklinikos ar ligoninės pacientus ir kintamoji dalis, priklausanti  nuo suteiktų skatinamųjų paslaugų. „Papildomas finansavimas leistų sumažinti pacientų srautą pas gydytoją ir normalizuoti darbo krūvį, nustatant adekvačias algas. Pacientas trumpiau lauktų eilėje pas šeimos gydytoją, o šeimos gydytojai galės skirti daugiau laiko kiekvieno paciento priėmimui.“ – sako  Gintautas Paluckas.

Apsvarsčiusi klausimą, galutinį  sprendimą Taryba priims kitame posėdyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių