Skubiai reikia laiptų į Napoleono kalną!

Miesto valdžia atkakliai laukia, kol suirs daugelis šlaituose esančių laiptų. Tuo metu, kai kauniečiai klupinėja išgriuvusiomis pakopomis, gimsta naujos idėjos: pavyzdžiui, skubiai įrengti laiptus į Napoleono kalną.

Lietuvos autsaideriai

„Kauno laiptai“ ir „Kauno panoramos“ – tai dvi su miesto laiptais susijusios ekskursijos, kurias siūlo Kauno turizmo informacijos centras (TIC). „64 laiptai – tai mūsų miesto išskirtinumas“, – didžiuojasi Kauno TIC direktorius Sigitas Sideravičius. Įdomu, kada jis paskutinį kartą savomis kojomis išbandė Kauno išskirtinumą – labiausiai Lietuvoje apleistus laiptus?

Ko gero, S.Sideravičius į tokį ekstremalų žygį nesileido jau seniai. Kitaip Kauno TIC direktorius vargu ar kalbėtų apie nuostabius Kauno vaizdus, pasak jo, atsiveriančius užkopus į šlaitą laiptais. Išbandęs bent kelerius miesto laiptus S.Sideravičius veikiausiai su siaubu pabiltų apie katastrofišką situaciją – būtent taip laiptų būklę apibūdina jais priversti naudotis kauniečiai.

Miestiečiai tikriausiai nudžiugs išgirdę originalų pasiūlymą – nors Kauno laiptams remontuoti pinigų esą nėra, S.Sideravičiaus manymu, minint Napoleono žygio 200 metų jubiliejų būtų gražu įrengti laiptus Napoleono kalne.

„Jis mėgstamas ir turistų, ir kauniečių, nuo kalvos atsiveria įspūdinga panorama. Bet dabar į kalvos viršūnę tenka kopti takeliu, kuris po lietaus pažliunga“, – idėją dėstė S.Sideravičius.

Kol kabinetuose gimdomos naujų laiptų vizijos, senųjų Kauno laiptų gali ir nebelikti. Kai kurių jų visiškai suirusios pakopos, išlaužyti turėklai. Situcija sparčiai blogėja.

Gali būti, kad netrukus Turizmo informacijos centras galės papildyti meniu nauja ekskursija: „Beviltiškai yrantis Kaunas“. Miesto laiptai tam jau dabar – ideali iliustracija.

Kauniečiams pataria saugotis

„Gyvenu Žaliakalnyje ir man, senam kauniečiui ir savo gimtojo miesto patriotui, gėda matyti yrančius, kai kur jau visiškai sugriuvusius laiptus, – kalbėjo į redakciją paskambinęs Žaliakalnyje gyvenantis Jonas. – Aš neprisimenu, kad kada nors Kaunas būtų toks apleistas kaip dabar.“

Sportiškas brandaus amžiaus vyras sakė, kad dažnai pėsčiomis eina iki Stoties turgaus ir leidžiasi šlaitu netoli viaduko esančiais laiptais. „Jų būklė klaiki, vienas neatsargus žingsnis ir gali išsisukti koją, griūdamas nusibalnoti nosį ir baigti savo kelionę ligoninėje“, – vaizdžiai apibūdino situaciją kaunietis.

„Kauno diena“ jau rašė, kad skaitytojų nusiskundimų dėl prastos laiptų būklės įvairiose miesto vietose sulaukia nuolat.

„Jei turite draugų užsieniečių ir nenorite raudonuoti dėl netvarkomų Kauno objektų, geriau nebandykite su jais leistis arba kilti Aušros tako laiptais netoli Žaliakalnio funikulieriaus, venkite jų Vytauto parke, kurie veda miesto centro link, ir daugelio kitų, įrengtų vaizdinguose šlaituose“, – patarė su Kauno laiptas ir dabartine jų būkle neblogai susipažinusi Jolanta Balnaitienė.

Neskyrė nė lito

Savivaldybės Miesto tvarkymo skyrius vedėjas Aloyzas Pakalniškis, „Kauno dienai“ prieš kurį laiką paaiškinęs, kad laiptams remontuoti Kauno valdantieji šiemet nenumatė nė lito, dabar, regis, jau džiaugtųsi net trupiniais.

Jis prisipažino, kad politikams perskirstant biudžetą vidurvasarį bus prašoma bent 50 tūkst. litų laiptams remontuoti.

„Daugiau gauti nesitikime, – neslėpė A.Pakalniškis. – Iki šiol šių metų biudžete tam išvis nebuvo numatyta pinigų. Todėl ir prašome pinigų bent jau avarinės būklės laiptams sutvarkyti.“

Pasak A.Pakalniškio, už prašomą sumą būtų galiama suremontuoti tik kai kurių kritiškiausios būklės laiptų pakopas, turėklus. „Tvarkytume tuos laiptus, kurie yra labai nesaugūs, kelia pavojų sveikatai. Normaliam miesto laiptų remontui jau reikėtų daug didesnių lėšų – apie 500 tūkst. litų“, – aiškino Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas.

A.Pakalniškio vadovaujamas skyrius, nelaukdamas lėšų, šiuo metu iš anksto rengia rangovų konkursą laiptams remontuoti. Tai daroma dėl to, kad jei Kauno taryba skirtų bent minimalų kiekį pinigų, darbininkai galėtų iškart pradėti darbus.

Geriau nauji etatai

Kol komunalininkai bando išverkti bent 50 tūkst. litų minimaliam tik itin kritinės būklės laiptų remontui, politikai neseniai lengva ranka skyrė išlaikymą dar vienam Kauno mero patarėjui.

Iki šiol apsiribojęs trimis patarėjais Andrius Kupčinskas į darbą nusprendė priimti savo partijos bendražygį 28-erių šiaulietį Martyną Ubartą.

Diplomuotas eksporto ir mikrosistemų inžinierius M.Ubartas merui patarinėja kultūros, švietimo, akademinio jaunimo, gyventojų sveikatinimo klausimais. Jam skirta 5,5 tūkst. litų alga neatskaičius mokesčių. Meras savo nuožiūra savo patarėjams gali skirti priedus prie atlyginimo. Dažnai jie siekia apie 30 proc. algos.

Lengva ranka žarstomos lėšos ir iš Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus rezervo fondo. Jis numatytas stichinių nelaimių padariniams, nenumatytiems įvykiams finansuoti, bet daug šio fondo lėšų skiriama įvairiems renginiams, atlikėjų paramai, kultūriniams projektams. Neseniai 10 tūkst. litų iš rezervo fondo nuspręsta skirti dokumentiniam filmui kurti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Paskolos pasiūlymas

Paskolos pasiūlymas portretas
Mes siūlome paskolas nuo 1000 € iki 50.000.000 € su taikoma 2% palūkanų norma. Mes garantuojame jums greitą ir patikimą paslaugą. El. Paštas Gkfinancecompany513@gmail.com

sir joel williams

sir joel williams portretas
Ar jums reikia skubios finansinės paskolos paskolos? * Labai greitas ir greitas pervedimas į jūsų banko sąskaitą * Grąžinimas prasideda praėjus aštuoniems mėnesiams po to, kai gausite pinigus banko sąskaita * Žemos 2% palūkanų normos * Ilgalaikis grąžinimas (1-30 metų) Ilgis Paštas: cashfirmarena@gmail.com Geriausi linkėjimai Seras Joelis Williamsas PINIGŲ FIRMOS PASKOLOS ĮMONĖ Generalinis direktorius Tel .: +601111850392 Paštas: cashfirmarena@gmail.com Svetainė: cashfirmarena.wordpress.com

sir joel williams

sir joel williams portretas
Ar jums reikia skubios finansinės paskolos paskolos? * Labai greitas ir greitas pervedimas į jūsų banko sąskaitą * Grąžinimas prasideda praėjus aštuoniems mėnesiams po to, kai gausite pinigus banko sąskaita * Žemos 2% palūkanų normos * Ilgalaikis grąžinimas (1-30 metų) Ilgis Paštas: cashfirmarena@gmail.com Geriausi linkėjimai Seras Joelis Williamsas PINIGŲ FIRMOS PASKOLOS ĮMONĖ Tel .: +601111850392 Paštas: cashfirmarena@gmail.com Svetainė: cashfirmarena.wordpress.com
VISI KOMENTARAI 150

Galerijos

Daugiau straipsnių