Kuo makaronai plonesni, tuo skanesni. Todėl norintys pagaminti ypatingą, tikrą italų virtuvės vardo vertą patiekalą, negaili savo laiko ir makaronus gamina patys.
Darbą palengvina technika
Viena iš itališkų makaronų rūšių – "tagliatelle". Jų sudėtis labai paprasta: kiaušiniai, miltai, aliejus, itališki miltai "grana", druska, vanduo. Tačiau svarbiausia ne iš ko, o kaip jie pagaminami.
Tiesa, namie tai padaryti bus pernelyg sudėtinga – nebent esate tikrai didelis kulinarijos gerbėjas ir turite specialią įrangą. "Nors ir labai ilgai kočiosite, vargu ar pavyks tešlą padaryti tokią ploną", – sakė restorano "Sofi L" (L.Stuokos-Gucevičiaus g. 1) virėja Liuda Šriubėnienė.
Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad turint specialią įrangą makaronus pagaminti labai paprasta. Tačiau tam vis dėlto reikia įgudusios akies. "Tešla neturi būti nei per daug minkšta, nei per daug kieta. Kitaip jos gerai supjaustyti nepavyks", – aiškino L.Šriubėnienė, gabaliuką kočėlu iškočiotos tešlos dėdama į specialų aparatą. Taip gaunama ypač plona tešla, be jokių nelygumų ar gumuliukų.
Paskui makaronai supjaustomi. Į pjaustymo mašiną dedami tokie antgaliai, kokios formos makaronus norite gauti. "Tagliatelle" – ilgi, ploni makaronai, juos vos supjausčius reikia pamirkyti miltuose – kitaip jie bemat sulips.
"Tuomet iš makaronų padarome tam tikrą rožytę, įdedame į skardą, o ją – į specialų konveksinį šaldiklį, jame makaronai šąla apie 15–20 minučių. Kai jau ruoši patiekalą, tiesiog įdedi makaronus į vandenį ir verdi 5–6 minutes", – pasakojo "Sofi L" virėja. Kokį patiekalą vėliau galima pagaminti – kiekvieno fantazijos reikalas: su mėsa, sūriu, grybais, daržovėmis ar gurmaniškais padažais.
Atskirti padeda formos
Restorane "Sofi L" taip pat galima įsigyti įvairių itališkų šaldytų makaronų ar jų pusgaminių išsinešti. Dėmesį atkreipia žali makaronai "farfalini". Jų tešla tokia pati kaip "tagliatelle", tik joje įmaišyta špinatų. Ar galima įmaišyti kitokių priedų? "Manau, galima, tik svarbu, kad iš jų prieš maišydamas gautum sultis, o ne tirštimą", – patarė L.Šriubėnienė.
Makaronai su skirtingais įdarais čia skiriasi ir savo forma. Apvalios, keturkampės, pusmėnulių – žaismingi makaronai taip formuojami ne tik dėl to, kad gražiai atrodo lėkštėje, bet ir supaprastina virėjų darbą. Iš formos virėjai ir itališko maisto gerbėjai atskiria, kokiu įdaru makaronai įdaryti.
Pavyzdžiui, krepšelio formos itališkas pyragėlis "Fagottino" įdarytas su vištiena. "Maišomas vištienos faršas, poras ir česnakas, jie apkepinami aliejuje. Mėsa susmulkinama, įdedama druskos, parmezano, maskarponės sūrių, rikotos. Toks įdaras dedamas į makaronų tešlą ir patiekiamas sriuboje", – pasakojo L.Šriubėnienė.
Pasirinkimo netrūksta
Susidomėjote italų virtuve? Sostinėje vietų, kur galima ragauti jos tradicinių patiekalų, tikrai netrūksta. Tuo labiau kai netrukus prasidės "Italų skonio dienos". Tuomet bus galima ragauti iškart po keletą patiekalų nedidelėmis porcijomis iš specialių degustacinių valgiaraščių.
Jei restoranuose lankytis šiuo metu jums neleidžia kišenė, nusiminti taip pat neverta. Itališkų receptų dabar – nors vežimu vežk. Ypač po to, kai garsusis kulinaras Jamie Oliveris išleido knygą apie italų virtuvės ypatumus, internete gausu diskusijų, ką ir kaip galima pagaminti iš to, ką randame lietuviškose parduotuvėse. Tereikia tik pabandyti.
Itališki restoranai:
"Sofi L" (L.Stuokos-Gucevičiaus g. 1)
"San Marco" (Subačiaus g. 2)
"Da Antonio" (Vilniaus g. 23)
"Trattoria da Antonio" (Pilies g. 20)
"Sorrento" (Pylimo g. 21)
"Fiorentino" (Universiteto g. 4)
Naujausi komentarai