Savivaldybė sinagogą uždarantiems žydams: Vilnius yra saugus visiems miestas

Lietuvos žydų bendruomenei dėl grasinimų uždarant Vilniaus sinagogą, sostinės savivaldybė teigia, kad Vilnius yra saugus visiems miestas.

„Apgailestaujame, kad Lietuvos žydų bendruomenė pasijuto nesaugi, tačiau galime patikinti, kad Vilnius yra saugus visiems miestas. Viešojoje erdvėje pasirodę bailaus chuliganizmo ženklai nekelia jokios grėsmės“, – teigiama BNS atsiųstame savivaldybės komentare.

Lietuvos žydų bendruomenė anksčiau antradienį pranešė dėl grasinimų neribotam laikui uždaranti Vilniaus sinagogą ir savo būstinę, taip pat prašanti užtikrinti Vilniaus žydų kapinių Sudervės plente papildomą apsaugą.

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky BNS teigė, kad į policiją nesikreipė ir kreiptis neketina.

„Pareiškimo neparašėme ir ko gero nerašysime. Mūsų supratimu tai galbūt nebuvo realūs grasinimai, o grėsmingo pobūdžio laiškai“, – sakė F. Kukliansky.

Ji teigia, kad „reikalas ne tame“, ar kreiptasi į policiją, o tame, kad kažkas tuos laiškus rašo ir nuolat siunčia bendruomenei.

„Atsiunčia paštu, tai yra ne vienas ir ne du laiškai. Ir sistemingai mes juos gauname. Jie pastaruoju metu atsirado. Jų niekada nebuvo“, – teigė žydų bendruomenės pirmininkė.

Taip žydų bendruomenė reagavo į kilusį šurmulį po liepos pabaigoje nuo Mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos sienos sostinės senamiestyje nuimtos anksčiau diskusijų sulaukusios atminimo lentos Jonui Noreikai-Generolui Vėtrai.

Sostinės meras Remigijus Šimašius teigė, kad tai padaryta įvertinus, jog J. Noreika tvirtino nacių administracijos sprendimus steigti žydų getą ir konfiskuoti jų turtą.

Taip pat liepos pabaigoje sostinės savivaldybės taryba pervadino ir diplomato bei karininko K. Škirpos vardo alėją, kaip skelbiama, dėl jo viešai deklaruotų antisemitinių pažiūrų.

Abu sprendimai sulaukė ir palaikymo, ir aštrių protestų.

Kritikai ragino atsisakyti garbingo ženklo J. Noreikai įvertinus tai, kad jis, būdamas Šiaulių apskrities viršininku, pasirašė raštus dėl žydų geto steigimo ir žydų turto tvarkymo.

Gynėjai pabrėžė J. Noreikos nuopelnus antisovietiniame pogrindyje, akcentuoja, kad vėliau karo metais jis buvo pats įsitraukęs į antinacinę veiklą.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro išvadose dėl K. Škirpos įvertinamas svarbus jo indėlis priešinantis sovietų okupaciniam režimui, tačiau pabrėžiama, jog 1940–1941 metais jo veikloje „būta ir antisemitizmo apraiškų“.

Premjeras ragina teisėsaugą reaguoti

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis antradienį pasmerkė tautinės neapykantos apraiškas ir paragino teisėsaugą jas užkardyti, žydų bendruomenei prabilus apie grasinimus.

„Premjeras ragina teisėsaugos institucijas nedelsiant imtis veiksmų, užkardyti galimus tautinės neapykantos elementus ir prireikus panaudoti kitas įstatyme numatytas priemones“, – rašoma Vyriausybės išplatintame pranešime.

„Premjeras pabrėžia, kad valstybės pareiga užtikrinti kiekvieno joje gyvenančio piliečio ir kiekvienos bendruomenės teisę į saugumą. Atsakingos institucijos šią pareigą privalo įgyvendinti“, – teigiama jame.

Policijos atstovas spaudai Ramūnas Matonis BNS sakė, kad pareigūnai yra pasiruošę užkardyti galimus neramumus ar bandymus kurstyti tautinę neapykantą.

„Rytoj mitinge prie Mindaugo paminklo taip pat bus paskirtos papildomos policijos pajėgos, jis bus dokumentuojamas, jei bus bandymų kurstyti neramumus – esame pasirengę reaguoti“, – teigė policijos atstovas.

Pasak jo, policija pastarosiomis dienomis bendravo su Lietuvos žydų bendruomene, tačiau oficialios informacijos apie realius grasinimus pareigūnai negavo.

„Nieko oficialaus nesame gavę, jie tik išreiškė susirūpinimą, kad jaučiasi nesaugiai. Mes užtikrinome, kad esame pasirengę reaguoti“, – kalbėjo R. Matonis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kazkodel

kazkodel portretas
negirdet Zingerio komentaru matosi zmogus protingas ir nenusirito iki to lygio nes reikis faktu o loti dabar /demon..kratinio/ metu visi moka....

o

o portretas
kas ta genocida kure nuo viduramziu visam pasauly ir savo izulumu isprovokavo visa tai ir kad apsiramintu ir pripazintu savo tautieciu nieksybes toliau kirsina zmones ir jei taip toliau bus europa nusigres nuo ju o jav nekis nosies i ju reikalus nes turi savu problemu taip kad nuimkit gaza ir tupekit kaip pele po sluota kol jos niekas nejudina......

Anonimui Pidarui

Anonimui Pidarui portretas
Šitas blogas arba tinklaraštis - tai jūsų smegenų aptemimo šaltinis.
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių