Santaros klinikų atstovai: padėtis dėl COVID-19 lovų trūkumo – kritinė

Sparčiai daugėjant koronavirusu užsikrėtusiųjų pacientų, Santaros klinikose padėtis tampa kritinė ir nedelsiant būtina pasitelkti kitas ligonines, sako klinikų atstovai.

„Šiandien, galima sakyti, kritiška situacija su pacientais, nes mūsų jau viršija 70 procentų, pasiekėme 80 procentų lovų užimtumą. L korpuse infekciniame skyriuje dedikuotų liko penkios lovos, tai praktiškai jas šiandieną tikrai užimsime, žiūrint į situaciją, kuri pastarosiomis dienomis vyksta“, – žurnalistams antradienį sakė Santaros klinikų direktorė valdymui Aušra Bilotienė-Motiejūnienė.

„Tai turime būtinai turėti atraminių ligoninių požiūrį ir atraminių ligoninių lovas, kadangi esant tokiai situacijai per keletą dienų jų tikrai pristigs“, – pridūrė ji.

Iš viso klinikose yra 102 lovos, skirtos COVID-19 pacientams gydyti.

Pasak Santaros klinikų atstovės, tikimasi, kad klinikoms padės Vilniaus miesto klinikinė ligoninė, Respublikinė Vilniaus universitetinė ligoninė (RVUL) ir Ukmergės ligoninė, bet to gali nepakakti.

„Kaip patikino (klinikinės ligoninės – BNS) direktorius, tam reikėtų 4-5 dienų, kas yra pakankamai daug. Tai tikimės, kad vis tiktai tas bendras darbas, bendra idėja ir savanorystė pagelbės, kad nereikės ilgai laukti, kadangi iki švenčių turime turėti papildomai lovų“, – sakė ji.

Anot jos, Ukmergės ligoninė kol kas galėtų priimti tik 10 COVID-19 pacientų.

„Kaip žinia, dešimt lovų, kai paguldoma po 10-12 dešimt pacientų per parą, nėra išsigelbėjimas, bet vis tiek tame regione būtumėme ramūs.

Pasak A. Bilotienės–Motiejūnienės, RVUL pažadėjo, kad galės prisidėti prie situacijos – gydymo įstaigos iki antradienio vakaro turi apsispręsti, kaip toliau bus skirstomi sergančiųjų koronavirusu srautai.

Klinikos peržiūri savo pastatus, kaip būtų galima perorganizuoti veiklą, kad nebūtų neteikiamų paslaugų, ir greičiausiai skirs dalį Skubios medicinos pagalbos centro izoliacinių palatų „vidutinio sunkumo ir sunkiems“ COVID-19 ligoniams, kad jie neliktų be pagalbos.

Klinikose gydomi ir penki pacientai iš slaugos ligoninės – pasak klinikų direktorės valdymui, jie nereikalauja ypatingos priežiūros tad ir toliau liks hospitalizuojami ten, kur yra. Septyni asmenys gydomi sunkūs pacientai su dirbtine plaučių ventiliacija, jiems iš viso skirta 12 lovų, bet jiems skirtas vietas galima plėsti.

Pačius sunkiausius ligonius klinikos ketina pasilikti pas save.

A. Bilotienė-Motiejūnienė sako, kad mažinant planinių paslaugų, stiprinamos su koronaviruso pacientais dirbančių medikų komandos, taip pat pasitelkiami gydytojai rezidentai.

„Iš kitų padalinių keliame darbuotojus dirbti į COVID padalinius mokėdami jiems priedus, taip pat mums gelbsti, pavyko susitarti, rasti bendrą kalbą su gydytojais rezidentais – manau, šią savaitę išsispręsime su universitetu klausimus dėl perkėlimų ciklų, dėl įsidarbinimo netgi medicinos gydytojais. Viduriniojo personalo mėginame rasti sumažinus kitų skyrių padalinių lovų skaičių, pirmoje eilėje – iš tuberkuliozės“, – kalbėjo ji.

Pasak jos, apie tai, jog ilgainiui medikų gali trūkti, jau užsimena ir kitos ligoninės.

„Dėl žmogiškųjų išteklių pasisako ir Respublikinė Vilniaus universitetinė ligoninė, ir VMKL, ir Ukmergės ligoninė, kad tai, turbūt, pagrindinis dalykas, ko galėtų pritrūkti“,  – kalbėjo viena iš klinikų vadovių.

Santaros ligoninėje koronavirusas šiuo metu nustatytas 27 medikams, dar dešimt jų yra izoliacijoje, BNS informavo ligoninės atstovė Gitana Letukienė. Anot jos, atvejai yra pavieniai, didesnių židinių ligoninėje šiuo metu neregistruojama.

Tuo metu A. Bilotienė–Motiejūnienė teigia, kad šiandien klinikos dar pajėgios dirbti, tačiau besiizoliuojančių medikų daugėja, židinių yra daug, formuojamos vis naujos medikų komandos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AŠ Manau

AŠ Manau portretas
Tie kurie serga tiems viruso nėra ir nesisaugo nesaugo ir savo artimų.Ir tegu serga namuose.Kodėl dėl tokių kvailių turime visi kentėti.Paskaitykite komebtarus,kad ir ,,Facebook..kaip tyčiojasi iš visų ir neigia virusą.Nesako kur buvo su kuo bendravo ir tegu dusta namuose.Gana kvailiais laikyti kitus.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių